Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: canon fd 50mm 1.2L + jakie body

Domyślnie

Dzięki znalazłem test, na pewno wszystko wyjaśni. Jutro o spokoju poczytam. Moje podstawowe kryterium wyboru to jak najmniejsza utrata jakości obrazu w połączeniu z filmem b/w i odbitką tradycyjną na powiększalniku.
    Ps. wybór pewno padnie na b+w bo wyczytałem, że robi to Schneider Kreuznach a tą markę chwalę sobie z obiektywów powiększalnikowych.
    Może lektura testu coś zmieni.
    janmar wielkie dzięki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

BTW dorzucę, że B+W ma mosiężne poprawki ,które mniej się "zapiekają na obiektywach.Ale z kolei sa zdecydowanie drozsze.
    Po ostatniej walce z filtrem ,lubię okresowo przy zmianie poluzować i ponownie z czuciem
    przykręcic filterk jesli na szkle siedzi.
    Osobliwie w....... przypadek to zapieczony filtr polaryzacyjny.

Domyślnie

Troszkę poszperałem i wybrałem 3 kandydatów:
    1. Heliopan UV SH-PMC Slim cena 160zł
    2. B+W Filtr 010 UV Haze 52 mm MRC SLIM cena 180zł
    3. Hoya UV (C) HMC - wersja SLIM cena 40zł

Może pomożecie mi odpowiedzieć na kilka pytań. Heliopan i B+W mają w opisach analog + cyfra. Hoya niby dedykowana pod cyfrowe. Czy filtry "digital" w jakikolwiek sposób szkodzą (utrata jakości w analogu). I jeszcze jedno czy heliopan w wersji slim ma gwint z przodu?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matti_1989 Zobacz posta
    Dzięki znalazłem test, na pewno wszystko wyjaśni. Jutro o spokoju poczytam. Moje podstawowe kryterium wyboru to jak najmniejsza utrata jakości obrazu w połączeniu z filmem b/w i odbitką tradycyjną na powiększalniku.
    Ps. wybór pewno padnie na b+w bo wyczytałem, że robi to Schneider Kreuznach a tą markę chwalę sobie z obiektywów powiększalnikowych.
    Może lektura testu coś zmieni.
    janmar wielkie dzięki
    Hmmm, moim zdaniem nie zauważysz różnicy w wybranych filtrach jeśli chodzi o odbitkę czarno-białą. A jeśli taka różnica będzie (tylko jak ją sprawdzisz?), kup jakikolwiek z wymienionych filtr polaryzacyjny, i tak to co chcesz osiągnąć na odbitce, osiągniesz. Ja mam od kilkunastu lat liniowy soligora 77mm. Miał neutralny "zafarb" w porównaniu z innymi. Wszystko sprowadza się do praktyki. (na szczęście mam już daleko za sobą szaleństwa sprzętowe). Wierz mi, to TYLKO sprzęt.
    powodzenia,
    A.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matti_1989 Zobacz posta
    Troszkę poszperałem i wybrałem 3 kandydatów:
    1. Heliopan UV SH-PMC Slim cena 160zł
    2. B+W Filtr 010 UV Haze 52 mm MRC SLIM cena 180zł
    3. Hoya UV (C) HMC - wersja SLIM cena 40zł
    Hoya to aluminium - najbardziej tandetna, mi co jakiś czas odkręca się pierścień mocujący filtr. Jedną na probe kupiłem i po raz ostatni. B+W i Heliopan solidne nic w nich sie nie luzuje.
    Zauważyłem że Heliopany najlepiej kupować w Niemczech - wychodzi taniej. Także z tego względu odpuść sobie Hoye.

Domyślnie aparat

A-1. Ja mam i jestem z niego zadowolony ; ).

Domyślnie

Filtr zamówiony. Kupiłem heliopana - tego z 16 powłokami za 149zł. Wybór padł na heliopana troszkę z błędu Pana z cyfrowe.pl , ponieważ zadzwoniłem z pytaniem czy do slimów B+W są przednie dekielki w komplecie, powiedział że niema :/. Dopiero jak już zamówiłem to okazało się, że jednak są.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów