Chce kupic jakiegos manuala do makro, i zastanawiam sie nad Penatconem 135/2.8 i popularnym Sonarem 135/3.5
Co bedzie lepsze. Czytalem sobie troche w archiwum, ale intersuje mnie po prostu, ktory z tej dwojki jest lepszy.
Z gory dzieki za pomoc
Chce kupic jakiegos manuala do makro, i zastanawiam sie nad Penatconem 135/2.8 i popularnym Sonarem 135/3.5
Co bedzie lepsze. Czytalem sobie troche w archiwum, ale intersuje mnie po prostu, ktory z tej dwojki jest lepszy.
Z gory dzieki za pomoc
EOS 10D + grip + RS-80N3
Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
moje fotki --->www.robson.deviantart.com
Sonnar. Chyba nie ma nic lepszego.
Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-12-2005 o 18:00
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Poniewaz to jest najpopularniejsza ogniskowa na tym frumZamieszczone przez Andee
![]()
EOS 10D + grip + RS-80N3
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
Ale czy aby manualna i do makro? Bo widzisz do makro naistotniejsza jest wg mnie rozdzielczosc optyczna obiektywu a nie jego ogniskowa. Sonnar jest OK, ale duzo lepsze efekty da obiektyw do sredniego formatu z pierscieniem lub pierscieniami dystansujacymi...
Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-12-2005 o 18:45
Oczywiście, że z pierścieniami, ale ogniskowa jest istotna, żeby zbyt blisko nie podchodzić do robala. Być może trochę dłuższy jeszcze mogłby być.
Sonnar daje odwzorowanie 1:1 w okolicach 70cm jak dla mnie to troche za duzo a powyzej wystepuje juz degradacja obrazu. Idealne jest jak dla mnie okolo 30-35cm, a tak ostrza obiektwy w okolicach 80mm.
Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-12-2005 o 18:54
ale to już trzeba chyba na parę centymetrów do celu podejść? Zresztą degradacja następuje wcześniej w sonnarze: http://zfmat.uwb.edu.pl/tomaszg/foto..._7373.jpg.html straszne CA się porobiły w obszarze OOF. Ale jak dla mnie to skala z 135mm jest wystarczająca.
no ale to ma byc tez tanie... jesli znacie alternatywe dla sonara, to prosze o propozycjemakro mam zamiar pstrykac sporadycznie, wiec nie bede kupowal szkiel po 2000 zeta...
EOS 10D + grip + RS-80N3
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...