Chce kupic jakiegos manuala do makro, i zastanawiam sie nad Penatconem 135/2.8 i popularnym Sonarem 135/3.5
Co bedzie lepsze. Czytalem sobie troche w archiwum, ale intersuje mnie po prostu, ktory z tej dwojki jest lepszy.
Z gory dzieki za pomoc
Chce kupic jakiegos manuala do makro, i zastanawiam sie nad Penatconem 135/2.8 i popularnym Sonarem 135/3.5
Co bedzie lepsze. Czytalem sobie troche w archiwum, ale intersuje mnie po prostu, ktory z tej dwojki jest lepszy.
Z gory dzieki za pomoc
EOS 10D + grip + RS-80N3
Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
moje fotki --->www.robson.deviantart.com
Sonnar. Chyba nie ma nic lepszego.
Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-12-2005 o 18:00
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Poniewaz to jest najpopularniejsza ogniskowa na tym frumZamieszczone przez Andee
![]()
EOS 10D + grip + RS-80N3
Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
moje fotki --->www.robson.deviantart.com
Ale czy aby manualna i do makro? Bo widzisz do makro naistotniejsza jest wg mnie rozdzielczosc optyczna obiektywu a nie jego ogniskowa. Sonnar jest OK, ale duzo lepsze efekty da obiektyw do sredniego formatu z pierscieniem lub pierscieniami dystansujacymi...
Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-12-2005 o 18:45
Oczywiście, że z pierścieniami, ale ogniskowa jest istotna, żeby zbyt blisko nie podchodzić do robala. Być może trochę dłuższy jeszcze mogłby być.
Sonnar daje odwzorowanie 1:1 w okolicach 70cm jak dla mnie to troche za duzo a powyzej wystepuje juz degradacja obrazu. Idealne jest jak dla mnie okolo 30-35cm, a tak ostrza obiektwy w okolicach 80mm.
Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-12-2005 o 18:54
ale to już trzeba chyba na parę centymetrów do celu podejść? Zresztą degradacja następuje wcześniej w sonnarze: http://zfmat.uwb.edu.pl/tomaszg/foto..._7373.jpg.html straszne CA się porobiły w obszarze OOF. Ale jak dla mnie to skala z 135mm jest wystarczająca.
Sadze ze w Twoim Sonnarze wystepuje wczesniej niz w moim... ta fotka jest w skali odwzorowania okolo 3:1 odleglosc od obiektu w okolicach 20cm...Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Poza tym widze ze fatalnie dobrales swiatlo, rozumie ze mozna to zrobic gdy owad sie porusza, ale Twa mucha jest martwa. Ja tam nie widze AC, to co widze to zupelnie przypadkowo uchwycona polaryzacja swiatla, nie aberracja... Sadze ze uzyles sztucznego zrodla swiatla o dziwnym pasmie, mozliwe ze swiatla sztucznego i odbitego przy okazji...
Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-12-2005 o 23:30