Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Który z EOS'ów wybrać

Miasto
    peterborough UK

Domyślnie

polecam 500d bo jest tani a dobry . ja kupilem z podstawowym osprzetem i karta pamieci 8 gb za 400£ nie wiem jak ceny w polsce ale w angli miedzy tym modelem a 550d jest duza roznica w cenie nowek. bardziej w optyke pakuj pieniadze . 500-tka oferuje ci funkcje podgladu LF , nagrywanie filmow, duzy wyswietlacz, mozliwosc wybierania stylow itp polecam sprzet bardzo fajny

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja dodam od siebie:

http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...-grip-opticam/

http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...d-18-55-is-ii/

Proponuje tez isc do sklepu i pomacac oba. 500D jest plastikowy ale 1100 jeszcze bardziej a cena prawie ta sama... 550D juz dużo droższy niestety..
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Proponuję...
    500D lub 550D
    do tego...
    18-55 IS II
    i obowiązkowo...
    50 1.8 II

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

500D odradzam, moim zdaniem 1100D jest lepszym aparatem. Autofokus, pomiar światła, guzikologię mają zbliżoną, a 1100D ma nowszą matrycę z mniejszą ilością pikseli - tanie obiektywy będą hulać. Wystarczy spojrzeć na sample, w pełni używalne ISO3200, wyglądające podobnie do ISO1600 z 500D. Miałem to body, dosyć długo nim robiłem i gdyby miała słabszy filtr przed matrycą i obrazowała jak 550D to byłby mistrzowy aparat.

Poza tym, tak jak wspominałem w innych wątkach, mz 15mpix canona daje mniej ostry obrazek od nowych 18 mpix. 12 dla amatora w zupełności wystarcza.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie Dokonałem już wyboru ostatecznego.

Przynajmniej na razie.
    Niestety dopuściłem się zdrady i... Uciekłem na żółtą stronę mocy. Ponieważ warunki finansowania się trochę zmieniły i nadarzyła się dość interesująca okazja cenowa. Zakupiłem Nikona D5000 z z AF-S Nikkor 18-55.
    Co mnie przekonało:
    • ceny w moim sklepie poleciały do góry
    • ponowne obmacanie 550d, 500d, 1100d zwróciło moją uwagę na PLASTIK. wcześniej wydawało mi się to do zniesienia. Tym razem zauważyłem że na body zostają rysy po paznokciach. D5000 ma fakturkę na body która sprawia że rysy da się zniwelować. U Canona niestety na szybko czyszczone minimalnie pozostawały
    • za mniejszą kasę (w porównaniu do 550d a nawet 500D) dostałem obrotowy ekran i filmy HD/24kl. Więcej punktów AF i mniej MPX na minimalnie większej matrycy + spora torba + karta 8GB
    • mimo wcześniejszego scetycyzmu po pobawieniu się parę minut Nikonem serce zabiło mocniej ;-)

proszę o łagodny wymiar kary.

Jak już emocje opadną mogę zaoferować swoje wrażenia z użytkowania sprzętu i parę fotek do oceny - wiem z Canona były by na pewno lepsze.

P.S. Zaoszczędzoną kasę zainwestuję w słoik 50mm F1,8
    Ostatnio edytowane przez trixiglk ; 26-05-2011 o 00:42

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No niestety, a może stety, obecnie moim zdaniem najkorzystniej w tej kategorii (entry-level) wypada d3100 z 18-105 VR.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Podziwiam ludzi zachwalających kity. "Fisheye" na szerokim, tragiczne kolory, mydło i ten super af..widocznie Canon wypuszczał w jednej obudowie dwie kompletnie różne optyki

Mój typ: 1100d + sigma.

Gdybym ja mial zaczynac od nowa z kitem, to wybrałbym nikona z 18-105..
    Nie twierdze, ze kit to rewelacyjne szklo. Sam zaczynalem od kita 18-55 bez stabilizacji i to byla porazka - spore mydlo - nie wiele brakowalo zebym zrezygnowal wogole z systemu Canona ale dalem szanse Tamiemu 17-50 i zobaczylem, ze da sie zrobic ostre zdjecie. Jednak kit 18-55 IS to zupelnie inne szklo niz jego poprzednik. Produkuje w miare przyzwoity obrazek - dla mnie wystarczajacy na tyle, ze pozbylem sie Tamiego aby dolozyc do stalek.

Wszystko zalezy od budzetu jakim sie dysponuje. Ja dalej bede twierdzic, ze na poczatek kit 18-55mm IS to dobre szklo, choc obecnie sam malo go uzywam bo sie rozsmakowalem w jakosci stalek.

Nie wiem czy ktos robil porownanie 18-55mm IS z 18-55mm IS II ? Czy duza jest roznica miedzy tymi szklami?
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na optycznych jest test, wychodzi z niego że nowy kit, ekhm, no właśnie Powiedzmy, że nie jest lepszy.

Pozdrawiam.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysiekT Zobacz posta
    No niestety, a może stety, obecnie moim zdaniem najkorzystniej w tej kategorii (entry-level) wypada d3100 z 18-105 VR.
    Najkorzystniej D90 z 18-105, ostatnie sztuki.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trixiglk Zobacz posta
    [*] ceny w moim sklepie poleciały do góry
    Za dwa, może trzy tygodnie, znowu wrócą do swojej stałej ceny.
    [*] ponowne obmacanie 550d, 500d, 1100d zwróciło moją uwagę na PLASTIK. wcześniej wydawało mi się to do zniesienia. Tym razem zauważyłem że na body zostają rysy po paznokciach. D5000 ma fakturkę na body która sprawia że rysy da się zniwelować. U Canona niestety na szybko czyszczone minimalnie pozostawały
    Ten aparat ma się dobrze prezentować czy służyć do zdjęć? Jak będzie często użytkowany, to żaden plastik czy fakturka go nie uratują. Kolega korzysta z 1000D od dobrych kilku lat i jest w pełni zadowolony. Chociaż ryski się pojawiły wcześniej.
    [*] za mniejszą kasę (w porównaniu do 550d a nawet 500D) dostałem obrotowy ekran i filmy HD/24kl. Więcej punktów AF i mniej MPX na minimalnie większej matrycy + spora torba + karta 8GB
    Tutaj masz sporą rację, ja akurat nie kupowałem aparatu do filmowania. Torb mam wiele i wiem jakie są dobre, a jakie do d...., a kart też się nagromadzi. Nikon zaczął dbać o klientów. Canon być może też to uczyni.
    [*] mimo wcześniejszego scetycyzmu po pobawieniu się parę minut Nikonem serce zabiło mocniej ;-)
    Gratulacje Ja sam miałem kupować nikona D300s. Jednak zatrzymałem się przez chwilę i stwierdziłem, że szkoda kasy. W dodatku w nikonie nie jest tak różowo. Zbyt wiele naczytałem się o problemach. Nawet w przypadku D300s D700 czy nawet tego rzekomego PRO-hiper-duper korpusu D3x. Jakoś wyraźniej ludzie narzekają na odklejające się gumy czy inne wyraźnie utrudniające problemy w AF-ie. Przemyślałem to wszystko i doszedłem do wniosku, że zostanę. Dobrze by było gdyby mój aparat kręcił filmy. Wiadomo, a nóż widelec coś ciekawego będzie się dziać. Może zmienię na 60D

P.S. Zaoszczędzoną kasę zainwestuję w słoik 50mm F1,8
    No i tutaj masz babo placek. Musisz kupić wersję 50/1.8 z silnikiem, która bagatela jest droższa. Podobnie inne obiektywy. Nie wiem czy 35/1.8 nie ma czasem silnika.

Cytat Zamieszczone przez KrzysiekT Zobacz posta
    Na optycznych jest test, wychodzi z niego że nowy kit, ekhm, no właśnie Powiedzmy, że nie jest lepszy.
    Zapoda ktoś link, bo dopatrzeć się nie mogę?
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 26-05-2011 o 09:58

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów