Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Który z EOS'ów wybrać

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    isc w szkla? przy zadanym budzecie? przeciez to sa dopiero wydatki ;-)
    albo jakas starsza puszka z sigma/tamronem ze swiatlem 2.8 albo po prostu zestaw z kitem. tym wbrew pozorom tez da sie robic dobre zdjecia :-)
    1000D też da się robić zdjęcia, a im lepsze szkło będzie na nim zakręcone, tym lepsza jakość samych fot. A rujnowanie budżetu na drogą puszkę i latanie z kitem to mz nonsens, zdecydowanie wolałbym latać z 1100D i 17-85IS / 18-200IS, niż 550D i 18-55.

Mowa tutaj oczywiście o amatorskim użytkowaniu, plikach przeznaczonych na ekran komputera i wydruki max. A3
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

pozwole sobie na mala dygresje: mocno jestes przekonany o w sumie niezlej wartosci 17-85 w amatorskich zastosowaniach, czekam na lincz, aczkolwiek popieram i sadze ze zbytnio zaniza sie jego wartosc.

zatem drogi autorze watku rozwaz taka mozliwosc i buduj system na 1100d bo zanim go zajezdzisz to sporo zdjec zrobisz i sie ciekawych rzeczy nauczysz a nie maltretyjac go pseudo-profesjonalnie bedzie sluzyl dluzszy czas.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Coś już napisał

Domyślnie

to jak tak sie upieracie to moze z innej beczki: canon 500d (2000pln) + sigma 17-70 2.8-4.5 (1000pln)?

ja tam bazujac na swoim doswiadczeniu, jednak wychodze z zalozenia, ze jak ktos zauwaza roznice w jakosci wynikajaca z roznych szkiel, to i tak nie minie rok i pojawi sie kolejny zakup foto ;-) bo pierwsze szklo nawet z polki srednich i tak go nie zadowoli. dlatego bralbym kita na czas oswajania sie ze sprzetem i klarowania wymagan co do ewentualnych nastepnych szkiel (ogniskowe, swiatlo itp)... ale to ja...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

przed podjęciem decyzji zajrzyj tu

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12790

Domyślnie

Przechodziłem kiedyś podobne dylematy i podzielę się swoim doświadczeniem. Gdybym dziś stał przed takim wyborem jak Ty, - wybrałbym najtańsze body ( w Twoim przypadku 1100D ) z obiektywem kitowym i jeśli budżet na to pozwoli, dokupiłbym do niego obiektyw 85mm F1,8 , który też jest w euro dostępny. Jeśli nie fotografujesz rajdów samochodowych to odpuść sobie tą gumową osłonę na body i dołóż kasę na 85mm. Będziesz wtedy miał pokryty duży zakres ogniskowych.

Dlaczego najtańsze body? - bo w tej klasie sprzętu nie będzie spektakularnych różnic w jakości zdjęć (a być może żadnych), a zaoszczędzoną kasę przeznaczysz na dodatkowy osprzęt.

Dlaczego z obiektywem kitowym? - dlatego, że w mojej opini nie warto się pakować w sigmy i tamrony, które teoretycznie posiadając lepsze parametry i atrakcyjniejszą cenę - nie generują lepszego obrazka, a często dużo gorszy. Obiektyw kitowy pozwoli Ci też sprawdzić (oferując spory zakres ogniskowych od szerokiego kąta po standard) na przyszłość czego Ci brakuje.

Dlaczego dodatkowo 85mm f1,8? - dlatego, że zmieści się w budżecie i jest szkłem za te pieniądze świetnym, a przy okazji powiększy zakres ogniskowych, dodatkowo oferując bardzo bardzo dobrą jakość zdjęć i skale odniesienia jakości do innych obiektywów.

Reasumując - z tego co piszesz jesteś człowiekiem z jakimś doświadczeniem fotograficznym, i jeśli się jeszcze nie poddałeś to znaczy, że będziesz szedł do przodu i rozwijał swoją pasję (tak myślę) i po pewnym czasie będziesz wiedział sam bez niczyjej pomocy co jest dla Ciebie najlepsze. Dziś pamiętaj: na początek tańsze body, lepsze szkło
    D3

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Biorac pod uwage to co napisales ja rowniez uwazam, ze w Twoim przypadku najlepszym wyborem bedzie kupno najtanszego body 1100D z kitem plus na poczatek stalka 50mm 1.8.
    Kita bedziesz uzywal ze wzgledu na jego uniwersalny zakres i za te pieniadze naprawde dobra jakosc ale i tak 50mm da Ci o wiele ladniejszy obrazek. Powtorze jak mantre: lepsze szklo da ci wiecej niz lepsze body. Powodzenia.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    Dlaczego z obiektywem kitowym? - dlatego, że w mojej opini nie warto się pakować w sigmy i tamrony, które teoretycznie posiadając lepsze parametry i atrakcyjniejszą cenę - nie generują lepszego obrazka, a często dużo gorszy.
    Tak było kiedyś. Teraz tani Tamron jak i droższe Sigmy mają naprawdę świetny obrazek. Są częściej wybierane. Potwierdzeniem będzie Sigma 17-50/2.8 HSM OS. Świetnie zastępuje Canonowską 17-55.

Tamron także daje świetny obrazek, ale trzeba się pomęczyć z AF. W końcu czego można oczekiwać od obiektywu za 1000 złotych.

Jeśli o mnie chodzi, to najlepiej bym polecił 15-85is (jednak budżetu nie będzie starczyć). Więc 18-55is + 50 lub 85/1.8

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Podziwiam ludzi zachwalających kity. "Fisheye" na szerokim, tragiczne kolory, mydło i ten super af..widocznie Canon wypuszczał w jednej obudowie dwie kompletnie różne optyki

Mój typ: 1100d + sigma.

Gdybym ja mial zaczynac od nowa z kitem, to wybrałbym nikona z 18-105..

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Mój typ: 1100d + sigma.
    Ale jaka, bo trochę ich się nam natworzyło

Gdybym ja mial zaczynac od nowa z kitem, to wybrałbym nikona z 18-105..
    Ano właśnie, czy aby na pewno musi być Canon? Bo coś mi mówi, że można by pogrzebać u innych

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Ale jaka, bo trochę ich się nam natworzyło
    Nie spojrzałem na ceny, 17-50 HSM 3000pln.. więc s17-70 lub rzężącego Tamronka.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów