Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Który z EOS'ów wybrać

Domyślnie Który z EOS'ów wybrać

Witam,
    Wiem, że takich wątków jak ten są tysiące... Ale postaram się napisać o co mi biega...

Do czego aparat miałby służyć:
    - Fotki rodzinne, albumowe (takie tam pstryki, w domu dwoje mobilnych dzieci)
    - Plener, krajobrazy, panoramy + to co się trafi turystycznie
    - Fotki ruchomych obiektów na zewnątrz (tu by wchodziły w grę spore ogniskowe ale niekoniecznie brak światła)
    Obligatoryjnie:
    - aparat musi być nowy
    - zależy mi na gwarancji (pierwsze cyfrowe lustro więc mam obawy)
    Doświadczenie:
    - Kiedyś w zamierzchłych czasach fociłem lustrem analogowym - miła to była zabawa i zakończona wieloma sukcesami
    - opanowałem do perfekcji obsługę małpek które obracają się w moim otoczeniu

Wiem, najepszy byłby 60D, 5D etc. - problem jest taki, że na to mnie nie stać. Drugi problem, że nie należę do grona onanistów sprzętowych (no morze tylko połową ciała). Czytałem testy, opinie i niestety robi się z tego coraz większa sieczka.

Co rozważam:
    - 500D (kiepskie ale) filmy, niezłe opinie i całkiem dobre wyniki w testach (jak na tę klasę)
    - 550D (Jeszcze lepsze) filmy, jeszcze lepsze opinie i marketingowcy Canon'a potrafią nakręcić człowieka
    - 1100D tani! ale mało o nim opinii, nie znam nikogo kto by miał styk z XXXD

Kusi żeby olać otoczenie i zaoszczędzoną kasę (przy zakupie 1100d) wydać na jakiś obiektyw lub akcesoria.

ciężko myślę nad:
    1. http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ca...mm-ii-is.bhtml
    2. http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ca...0-300-mm.bhtml
    3. http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ca...55-mm-is.bhtml
    Jako dodatek do ochronny sprzętu:
    4. http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-...non-550d.bhtml

Do tego sklepu mam blisko i mogę pomacać towar przed zakupem. I pewnie w tym sklepie dokonam zakupu z racji miłej i owocnej współpracy.

Uwagi:
    - wszystkie z powyższych macałem i "testowałem" ale nie pomogło to w decyzji
    - zasoby finansowe oceniam na max. 3000PLN.
    - nie oczekuję, że ktoś za mnie wybierze
    - oczekuję informacji co WY byście wybrali TERAZ mając już pewne DOŚWIADCZENIE.
    pozdrawiam,
    trixiglk

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Może daj szansę 1100D plus nowy kit (ten II) plus 50 1,8 a resztę pieniędzy zostaw i dokładaj do jakiegoś tele jeśli Cię to zadowoli (55-250IS).
    Jak się nie ma budżetu to się nie poszaleje ale mając jakiekolwiek pojęcie wyciśniesz zapewne z tego sprzętu sporo (więcej niż ktoś z 60d na zielonym prostokącie...)
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Uważam,że dla Twoich zastosowań idealnie sprawdzi się model 550D. Jest jeszcze szansa na zakup nowego egzemplarza, nie jest ciężki, a funkcje które oferuje w zupełności zaspokoją Twoje potrzeby. Na razie możesz kupić z kit-em a z czasem w zależności od potrzeb dokupisz porządniejsze szklo
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Co rozważam:
    - 500D (kiepskie ale)
    Kiepskie? Ja tam nie narzekam Digi IV, świetny wyświetlacz a w środku to samo co w 50D tylko ergonomia gorsza więc musiałem gripa dokupić.

Jak chcesz też filmy to kolega dobrze radzi 550D.
    500D raczej ma zaczatki filmowania i niedopracowane, chociaż kilka nakreciłem
    Zaleta 500D jest to, że jest jeszcze dostępne i tańsze od 550D
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup 1100D, bardzo fajne male cialko. 500D mialem i nie polecam, 550D ma b. fajna matryce, tylko więcej kosztuje.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Ja nie mogę pochwalić się zbyt dużym dorobkiem, ot jestem zwykłym pstrykaczem, który dorobił się najtańszego 1000D z kitowym obiektywem i do tego jeszcze 70-300. Nic nadzwyczajnego. Ale raz w życiu miałem okazję w miejsce swojego obiektywu założyć eLkę (od kolegi), taką dość drogą (ale on z fotografii żyje) i żaden tam zoom, po prostu 35 mm, tylko otwór 1,4. Zrobiłem dwa zdjęcia, na tej samej przysłonie (5,6) i powiem, że chyba nie ma sensu inwestować w aparaty. O wiele lepiej opłaci się inwestycja w szkła. Mnie na takie nie stać, ale gdyby było, to kto wie.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    Ja nie mogę pochwalić się zbyt dużym dorobkiem, ot jestem zwykłym pstrykaczem, który dorobił się najtańszego 1000D z kitowym obiektywem i do tego jeszcze 70-300. Nic nadzwyczajnego. Ale raz w życiu miałem okazję w miejsce swojego obiektywu założyć eLkę (od kolegi), taką dość drogą (ale on z fotografii żyje) i żaden tam zoom, po prostu 35 mm, tylko otwór 1,4. Zrobiłem dwa zdjęcia, na tej samej przysłonie (5,6) i powiem, że chyba nie ma sensu inwestować w aparaty. O wiele lepiej opłaci się inwestycja w szkła. Mnie na takie nie stać, ale gdyby było, to kto wie.
    Potwierdzam, mając już spory arsenał można się bawić w dobre body, ale na początku lepiej najtańszą puchę (sam mam 1000D, 1100D z tego co widziałem jest sporo lepsze) i sensowne szkło.

Nie muszą być od razu top elki, ale jakieś 28/1,8, 35/2, T17-50, C17-40L, 70-200L czy 24-105L
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Potwierdzam, mając już spory arsenał można się bawić w dobre body, ale na początku lepiej najtańszą puchę (sam mam 1000D, 1100D z tego co widziałem jest sporo lepsze) i sensowne szkło.

Nie muszą być od razu top elki, ale jakieś 28/1,8, 35/2, T17-50, C17-40L, 70-200L czy 24-105L
    Dlatego właśnie zastanawiam się czy brać EOS 550D i poddać się presji otoczenia + marketingowcom canon'a. Czy zaryzykować EOS 1100d o którym nikt nic nie mówi konkretnego. Swoją drogą to porównanie pewnych parametrów sugeruje że lepiej brać 1100d niż 500D. Oczywiście jeśli odpuści się czyszczenie matrycy i lepszy wyświetlacz.

Swoją drogą czy to czyszczenie matrycy spisuje się aż tak dobrze czy lepiej zrobić to "po Bożemu"??
    flankerp -> W 1100d też jest procesor DIGIC 4. Więcej -"Pomiar TTL przy otwartej przysłonie z użyciem 63-strefowego SPC". Co jest w 550D ale nie ma w 500D.
    Wybór jest trudny.. marketingowcy się postarali żeby wszystko się zazębiało.
    Ostatnio edytowane przez trixiglk ; 23-05-2011 o 22:36

Coś już napisał

Domyślnie

isc w szkla? przy zadanym budzecie? przeciez to sa dopiero wydatki ;-)
    albo jakas starsza puszka z sigma/tamronem ze swiatlem 2.8 albo po prostu zestaw z kitem. tym wbrew pozorom tez da sie robic dobre zdjecia :-)

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Jakbym kupował teraz to poszedłbym chyba w dwu-cyfrowe body (60D)

W Twoim przypadku to chyba faktycznie 1100D albo 550D

Szkło jest chyba najważniejsze mimo wszystko. Oba te aparaty so wystarczjco dobre. Dokupisz grip i jest perfect.

Ja sam zbieram na C 17-55 2.8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    od biedy można też 450D albo 40D używane i do tego szklarnie fajna
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 24-05-2011 o 19:35 Powód: Automerged Doublepost
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów