Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: PROBLEM Z OBIEKTYWEM CANON EF15mm FISHEYE

Domyślnie PROBLEM Z OBIEKTYWEM CANON EF15mm FISHEYE

Witam,
    Mam taki oto problem. Kupiłem już dawno obiektyw 15mm canona fisheye.
    Obiektyw używałem razem ze starym body 350d. Od czasu zakupu ostrość ustawiała się bardzo powoli i dość głośno (3 razy wolniej niż na kitowym obiektywie i głośniej).
    Teraz silnik stanął i zdechł. Po przełączeniu szkła z autofokusa na manual i próbie ruszania ostrością, czuć bardzo widoczny opór. Tak jakby silnik się zatarł (o ile to możliwe), lub nie był.....nasmarowany... że tak powiem
    Problem jest mechaniczny, czyli jak jest na autofokusie i chcę zrobić zdjęcie to słychać że silnik się włącza ale nie może ustawić ostrości ponieważ ten opór jest na tyle silny że silniczek nie daje sobie rady i stoi w miejscu.
    Chciałbym zapytać czy ktoś miał podobny problem i czy jest sens aby rozbierać obiektyw samemu i sprawdzać co może być przyczyną.
    PS.
    Przy okazji zna ktoś serwis na Dolnym Śląsku?

Dzięki!

Domyślnie

robiłeś to kiedyś? jeśli nie to w kicie można grzebać, ale obiektywu za 2,5k zł to bym raczej nie ruszał. ślij na żytnią - w ostateczności nie musisz decydować się na naprawę i zapłacisz tylko kuriera

Domyślnie

ja kiedyś rozbierałem swojego carl zeiss-a (M-42, listki przysłony mi się przycinały). W zasadzie naprawiłem, to co chciałem, ale przez nieuwagę, zniszczyłem coś innego
    Do tej pory leży gdzieś w szafce...
    Dlatego lepiej wyślij go do serwisu, żeby mieć spokojną głowę, a z tego co opisujesz, wydaje mi się , że serwis jest nieunikniony.

Miasto
    peterborough UK

Domyślnie

z wlasnego doswiadczenia potwierdzam ze w tm wypadku lepiej bedzie ci jak oddasz do serwisu gdzies . lepiej wydac troche i miec pewnosc niz pozniej kupowac drugi obiektyw

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sam i tak niewiele zdziałasz w tej materii. Poza tym w tym obiektywie do manualnego ostrzenia nie ma potrzeby przełączania napędu i nic się nie zepsuje. opisany przez Ciebie przypadek sugeruje, że to nie napęd jest winien zaistniałej sytuacji. Wyślij do Serwisu bedziesz spał spokojnie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wbrew sugestia ten obiektyw nie ma - FTM (Full Time Manual), tak ze trzeba przelaczac MF/AF.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Wbrew sugestia ten obiektyw nie ma - FTM (Full Time Manual), tak ze trzeba przelaczac MF/AF.
    Ten obiektyw posiada napęd łukowy AFD (Arc Form Drive).
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Ten obiektyw posiada napęd łukowy AFD (Arc Form Drive).
    OCZYWISCIE i nie ma FTM!

Uprawnienia umieszczania postów