Jak w temacie nie wiem juz co na to poradzić na fotografiach mam plamke po lewej stronie na dole :
Jak w temacie nie wiem juz co na to poradzić na fotografiach mam plamke po lewej stronie na dole :
Lens F-Number / F-Stop = 22/1 ===> ƒ/22
Kolego, zdjęcie robione na przesłonie f/22, więc masz po prostu kawałek syfa gdzieś w układzie optycznym, albo na matrycy. Polecam przeglądnąć obiektyw od strony bagnetu pod światło, i tak samo sprawdzić matrycę. Przydatna w takich sytuacjach jest gruszka - czasami pomaga przedmuchanie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Krzysztof
Na innych obiektywach dzieje się to samo, Dmuchałem oraz czyściłem delikatnie wnętrze aparatu o ile było to możliwe lecz kawalek nawet sie nie przesunął o 1 mm chodzi o plamkę
Tak jak kolega wyżej napisał, również polecam udanie się do serwisu. Nie wiemy skąd jesteś, ale można również spróbować w niektórych sklepach, np. w Krakowie http://www.fotopanorama.pl/webpage/p...ie-matryc.html
Pozdrawiam, Krzysztof
Prawdopodobnie to zanieczyszczenie które wychodzi na zdjęciu znajduje się na filtrze przed matrycą. Wystarczy porządne czyszczenie w Serwisie - w samym Krakowie masz kilka![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
O czym tu deliberować, syf na matrycy, drugi widać 1/3 kadru wyżej po lewej stronie.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Lepiej nie dmuchać gruszkąmożna narobić więcej szkody gdy polecą inne paprochy z wnętrza i wylądują na matrycy, jak bardzo syf dokucza to lepiej i bezpieczniej odwiedzić serwis.
a no trzeba czyścić