Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: EOS -500d ekspozycja

Domyślnie EOS -500d ekspozycja

Witam

Jestem nowy na forum, jestem posiadaczem Canona 500D z kitowym 18-55 IS od niecałego roku i zauważyłem, że czasem mój sprzęcik ma problemy z prawidłową ekspozycją, szczególnie gdy są to ciemne kadry lub ciemne elementy w kadrze np. jakiś budynek z ciemną elewacją lub ujęcia robione wieczorem. Zdjęcia wychodzą wtedy zbyt jasne - nienaturalnie jasne. Niee dzieje się tak zawsze ale na tyle często, że mnie to denerwuje. Ale ciekawe jest to że robiąc kilka zdjęć w takiej samej ciemnej scenerii, jedne są naświetlone właściwie a inne jaśniej.
    Dotyczy to pomiaru matrycowego.
    Oświećcie mnie czy to jest normalne zachowanie w takich warunkach czy mam się czym martwić.

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak to jest normalne zachowanie pomiaru matrycowego, niestey on tak ma
    prponuję poczytać ten oto wątek, który np. na początku mi bardzo pomógł
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3785
    t jest co prawda w konfiguracji jeszcze z lampą, ale zasady ogólne są

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi się wydaje, że pomiar matrycowy jest powiązany (przynajmniej częściowo) z punktami AF. Być może stąd wynika, że jedne zdjęcia są ciemniejsze a drugie jaśniejsze. Przecież nie zawsze AF ustawi ostrość na tych samych punktach.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baldhead_72 Zobacz posta
    Mi się wydaje, że pomiar matrycowy jest powiązany (przynajmniej częściowo) z punktami AF. Być może stąd wynika, że jedne zdjęcia są ciemniejsze a drugie jaśniejsze. Przecież nie zawsze AF ustawi ostrość na tych samych punktach.
    to prawda

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie

Proponuję "wykład" przygotowany przez forumowicza "Janusz Body". Wyjaśnione są tam zasady pracy światłomierza oraz gałkologia jego użycia z tych zasad wynikająca.
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

Uprawnienia umieszczania postów