Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Zakupy przez internet z odbiorem osobistym a zwrot

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Zakupy przez internet z odbiorem osobistym a zwrot

Czy jeśli robię zakupy przez internet np. na allegro lub w sklepie internetowym a potem odbieram towar osobiście to mam prawo do zwrotu towaru w ciągu 10 dni (zgodnie z odpowiednią ustawą)? Wczoraj w sklepie ze sprzętem fotograficznym spotkałam się z informacją sprzedawcy, że nie mam prawa do zwrotu, bo mam możliwość obejrzenia towaru. I co do zasady się zgodzę, ale nawet pofatygowałam się i zadzwoniłam do rzecznika Praw Konsumentów, który powiedział mi, że sposób odbioru nie ma znaczenia. Sprzedawca twierdzi, że rzecznik nadinterpretował przepisy. Jak to w końcu jest? Dodam, że przejrzałam też kodeks cywilny, który reguluje moment zawarcia umowy - jest nim zamówienie towaru i potwierdzenie zamówienia przez sprzedającego, sprzedający natomiast twierdzi, że moment sprzedaży to moment odbioru, bo przecież mogę towaru nie odebrać.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sprzedawca ma rację.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Sprzedawca ma rację.
    A możesz mi powiedzieć dlaczego? Tzn jaki przepis reguluje to, że towar kupiony przez internet i odebrany osobiście nie podlega przepisom ustawy z 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów ? Bo ja całe życie żyłam w przeświadczeniu, że podlega.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rację ma rzecznik, nie sprzedawca. Zgodnie z ustawą z 2 marca 2000 r.
    o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny - rozdział 2 - decydujący jest sposób zawarcia umowy (na odległość, w tym przypadku przez internet), a nie sposób dostarczenia lub odbioru towaru. Termin 10 dni liczy się od wydania rzeczy (w tym przypadku od odbioru towaru w sklepie).
    Tomasz M.
    Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Problem polega na tym, że wielu sprzedawców wykorzystuje (nagina) stan faktyczny na swoją korzyść, a mianowicie (na dwóch przykładach):
    1. kupujesz przez neta i płacisz przez neta (np. przelewem) a odobierasz osobiście - w takim przypadku większość sprzedawców nie stwarza problemów i stosuje się do cytowanej ustawy - czytaj masz 10 dni.
    2. kupujesz przez neta, a płacisz przy odbiorze - i tu zaczynają się schody, bo wpada nam kwestia kiedy dochodzi do zawarcia umowy - czy jest to umowa na odległość czy też nie... wielu sprzedawców twierdzi, że nie i nie uznaje parwa 10 dni do zwrotu twierdząc, że umowa sprzdaży dochodzi do skutku podzcas odbioru i jedoczesnej zapłaty za rzecz np. w ich lokalu, nie będę się tu rozpisywał więcej bo książkę można by napisać, prawda jest taka, że większość sprzedawców tak to właśnie intepretuje i traktuje i pozostają ewentualne spory z nimi.
    Genrlanie patrząć przez pryzmat mojego doświadczenia i moich znajomych (a kupujemy dużo przez neta) to w pierszym przykładzie nigdy nie mieliśmy żadnego probelmu z uznaniem "prawa 10 dni" w drugiem różnie.
    Zauważcie, szczególnie kupująć w sklepach internetowych, że w regulaminach bradzo często jest mowa (przy odbiorze osobistym), że nie zawieramy uwmowy od razu, a tylko składamy zamówienie / rezerwacje na towar i tu przynajmniej jest jasność, albo akceptujemy regulamin, albo nie i niech się bujają... Gorzej jak nic na ten temat nie ma i ewentulanie my się musimimy bujać...
    Np. politykę zamówień i jasnych zasad stosuje np. EURO RTV AGD - kilka rzeczy tam kupowałem przez neta i pytałem ich jak to jest i oficjalnie mi odpowiedzili, że jka kupuję przez neta i przelewam od razu kasę, a tylko odbieram w sklepie to i owszem mam 10 dni, ale jak tylko zamawiam przez neta a odbieram i płacę w sklepie to już na standardowych zasadach.
    Generalnie trzeba uważać i czytać regulaminy.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Curie19 Zobacz posta
    A możesz mi powiedzieć dlaczego?
    Zapomniałem dopisać: IMHO.
    W moim rozumieniu intencją ustawodawcy jest zabezpieczenie konsumenta przed kupieniem tzw. "kota w worku". Przy odbiorze osobistym klient może sobie towar sprawdzić, więc nie zachodzi takie ryzyko (w każdym razie nie jest ono większe niż w przypadku klienta "z ulicy").
    Prawnikiem nie jestem, ale jeśli interpretacja tego przepisu przez sąd byłaby na korzyść kupującego, to jest to wg mnie nieporozumienie i nadużycie.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zgadzam się z Merde. Właśnie po to jest ten zapis. Żeby nie kupowało się kota w worku.
    A jeśli odbiór nastąpił osobiście, była możliwość sprawdzenia, to wiadomo.

Taka mała dygresja - kupowałem ostatnio żelazko na euro.com.pl, bo przy zamówieniu internetowym było prawie 50 zł taniej. Zaznaczyłem odbiór w sklepie (brak kosztów dostawy). No i oczywiście była informacja, że w tym przypadku jest to tylko rezerwacja a nie sprzedaż i w związku z tym dobrodziejstwo 10 dni mnie nie dotyczy. I ja się z tym zgadzam.

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Wszystko fajnie, ale jeśli kupujesz przez internet, płacisz przez internet a odbierasz osobiście, to i tak płacisz zanim otrzymasz towar, czyli kot nadal jest w worku. To tylko forma odbioru towaru, sprzedawca daje towar za który już zapłaciłeś więc...
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RHF Zobacz posta
    Wszystko fajnie, ale jeśli kupujesz przez internet, płacisz przez internet a odbierasz osobiście, to i tak płacisz zanim otrzymasz towar, czyli kot nadal jest w worku. To tylko forma odbioru towaru, sprzedawca daje towar za który już zapłaciłeś więc...
    Racja, tutaj wg mojej oceny należy to traktować jako sprzedaż na odległość, chyba że sprzedawca daje możliwość wycofania się z transakcji przy odbiorze (tj. odda kasę).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Zgadzam się z Merde. Właśnie po to jest ten zapis. Żeby nie kupowało się kota w worku.
    A jeśli odbiór nastąpił osobiście, była możliwość sprawdzenia, to wiadomo.
    ja też się zgadzam, że intencja ustawodawcy była właśnie taka - żeby nie kupować kota w worku przez internet, a odbierając towar osobiście można go sobie obejrzeć przed odbiorem. Tylko że zgodnie z literą prawa ustawodawca daje możliwość zwrotu towaru jeśli to umowa sprzedaży została zawarta przez internet a nie wspomina nic o sposobie odbioru i zapłaty. To kiedy zawierana jest umowa sprzedaży reguluje już kodeks cywilny i mówi on:

Art. 70. § 1. W razie wątpliwości umowę poczytuje się za zawartą w chwili otrzymania przez składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu, a jeżeli dojście do składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu nie jest wymagane - w chwili przystąpienia przez drugą stronę do wykonania umowy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów