Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Zakupy przez internet z odbiorem osobistym a zwrot

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak zwykle - co forumowicz to opinia Więc i ja dorzucę od siebie, a co
    Jak zamawiam netem a odbieram w sklepie to IMHO "10 dni" obowiązuje. Obejrzeć sobie mogę w sklepie, ale ewentualnych tzw. wad ukrytych nie wyłapię. Przykład: ktoś sprzedaje 1d MIII za ok.powiedzmy 20 tys. wiedząc (lub nie) że egzemplarz ma trzy hot pixele. Da się taką wadę dostrzec w sklepie przy pobieżnym obejrzeniu? Nie sądzę. Tyle w temacie.
    Poza tym jak wynika z postu pierwszego w wątku - wypowiedział się zdecydowanie rzecznik praw konsumenta. Raczej głąbów tam nie zatrudniają. Swego czasu jeden sprzedawca u którego zareklamowałem laptka z wiecznie psującym się napędem DVD nie chciał mi wymienić sprzętu na inny - bez wad. Fikał fikał, aż dostał pisemko od rzecznika, że jeżeli się nie wywiąże to sprawa trafia do sądu. W finale dostałem przeprosiny i laptopa o klasę wyższego w ramach naprawienia szkód moralnych

Tak więc jeżeli coś nie gra w handlu szczerze polecam dochodzić swoich praw przez Rzecznika Praw Konsumenta. Wykonują swoją robotę - co ważne - za darmo.
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Akurat Rzecznik Praw Konsumenta to często sam powinien się poduczyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pytanie dodatkowe: a jak kupujesz tradycyjnie, bez udziału internetu, to wszystko w sklepie zbadasz?
    Ostatnio edytowane przez MC_ ; 20-05-2011 o 19:28 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kupiłem duży TV przez net, zapłaciłem osobiście, odebrałem osobiście - a potem zwróciłem.

Ale może ja miałem nieświadomego sprzedawcę

Choć w innym przypadku spotkałem się też ze stwierdzeniem, że przy odbiorze osobistym nie ma zwrotu - wybrałem inny sklep
    Fiu fiu

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Jak zamawiam netem a odbieram w sklepie to IMHO "10 dni" obowiązuje. Obejrzeć sobie mogę w sklepie, ale ewentualnych tzw. wad ukrytych nie wyłapię.
    Grabiami po plecach też się można podrapać, ale generalnie nie do tego celu zostały stworzone.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ano po to, że tobie jest wygodnie, a koszty twojej wygody ponosi sprzedawca.
    a jakie koszty mojej wygody ponosi sprzedawca?
    Ostatnio edytowane przez Curie19 ; 21-05-2011 o 23:18

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Curie19 Zobacz posta
    a jakie koszty mojej wygody ponosi sprzedawca?
    A choćby nawet koszty przesyłki (towar czasem trzeba ściągnąć z hurtowni "pod klienta"), koszty pracownika (samo się nie wyśle chyba?), a zdarza się również że i kosztem jest konieczność obniżenia ceny towaru, bo inny "zawracacz czterech liter" będzie chciał rabat - bo "to przecież było używane!".
    Takie "darmowe testowanie" to jest większy kłopot dla sprzedawcy niż się niektórym z was wydaje... Szanujmy się wzajemnie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

trochę OT się robi,
    prawda jest niestety taka, że prawo prawem, a rzeczywistość różna, generalnie patrząc przez pryzmat moich doświadczeń i moich znajomych, uważam że zawsze przed zakupami warto zapytać sprzedawcę jak to jest u niego i sprawa będzie jasna, a jak na dzieńdobry powie, że przy odbiorze i zapałacie osobistej nie działa "10 dni" i jak ktoś ma z tymn problem to niech po prostu nie kupuje u tego sprzedawcy,
    rozsądek i szacunek najważaniejsze

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Niektórzy sprzedawcy nawet wprost oświadczają, że i przy wysyłce internetowej "10 dni" u nich nie obowiązuje.

Domyślnie

W ustawie o sprzedaży konsumenckiej nie ma mowy o sposobie odbioru, a jedynie o sposobie zawarcia umowy sprzedaży. Ponieważ momentem zawarcia umowy jest w tym przypadku moment kliknięcia "Kup teraz" (lub podobnego przycisku - chyba że sprzedawca zastrzeże sobie prawo do potwierdzenia zamówienia - wówczas umowa zawarta jest w momencie potwierdzenia), prawo do zwrotu towaru w ciągu 10 dni przysługuje więc z mocy ustawy i sprzedawca może sobie tworzyć regulamy, zasady, itp. - i tak nie mają mocy prawnej.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    W ustawie o sprzedaży konsumenckiej nie ma mowy o sposobie odbioru, a jedynie o sposobie zawarcia umowy sprzedaży. Ponieważ momentem zawarcia umowy jest w tym przypadku moment kliknięcia "Kup teraz" (lub podobnego przycisku - chyba że sprzedawca zastrzeże sobie prawo do potwierdzenia zamówienia - wówczas umowa zawarta jest w momencie potwierdzenia), prawo do zwrotu towaru w ciągu 10 dni przysługuje więc z mocy ustawy i sprzedawca może sobie tworzyć regulamy, zasady, itp. - i tak nie mają mocy prawnej.
    no tak, to nie ulega wątpliwości, aczkolwiek wszyscy wiemy jaka jest praktyka, jak bym trafił na regulamin niezgodny z prawem to bym po prostu nie kupił u takiego sprzedawcy (nawej jakby było najtaniej) bo potem bujać się po sądach... to ja dziękuję

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów