Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Zakupy przez internet z odbiorem osobistym a zwrot

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A jak jest w regulaminie sklepu? Bo często wynika z nich, że umowa zawarta zostaje w innym momencie. Sklep może zastrzec, że nawet zapłata ceny przy zamówieniu przez internet to tylko rezerwacja towaru.

I jeszcze jedno. Kierujmy się zdrowym rozsądkiem. Jeśli chcemy, by sprzedawcy respektowali nasze prawa, to nie naginajmy ich i działajmy przyzwoicie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    I jeszcze jedno. Kierujmy się zdrowym rozsądkiem. Jeśli chcemy, by sprzedawcy respektowali nasze prawa, to nie naginajmy ich i działajmy przyzwoicie.
    otóż to, bardzo dobre podsumowanie, popieram w pełni

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Skep, który znajduje sie na terytorium Polski musi przestrzegać praw tu obowiazujących. Regulamin może sobie stanowić cokolwiek, każdy konsument może dochodzić swego na podstawie stosownych kodeksów a nie regulaminów, które mogą być niezgodne z prawem.
    Zdrowy rozsądek jak najbardziej, ale i tak jeszcze sporo czasu upłynie zanim wychowamy tak klientów jak i sprzedawców. Często obie strony zapominają że są zależni od siebie wzajemnie
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie chodzi mi tutaj o naginanie prawa. Często korzystając ze wspomnianego zapisu kupowałam przez internet, jechałam do sklepu, odbierałam towar płaciłam tam za niego i jechałam do domu. To co kupiłam rozpakowywałam w domu, bo byłam przekonana, że wspomniana wyżej ustawa umożliwia mi zwrot towaru jeśli był kupiony przez internet i mi nie odpowiada. Jasne, że mogłabym obejrzeć towar w sklepie, tylko po co skoro wygodnie i spokojnie mogę sobie obejrzeć towar w domu i zadecydować czy go chcę czy nie. Nigdy nie pomyślałam, że jeśli odbieram towar zamówiony przez internet osobiście to nie mogę go zwrócić. Aż do wczoraj. Dlatego mnie ten temat zainteresował.

A co do regulaminu sklepu - nie ma tam nic na temat rezerwacji, są tylko informacje na temat złożenia zamówienia i potwierdzenia go przez sprzedającego.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Curie19 Zobacz posta
    Jasne, że mogłabym obejrzeć towar w sklepie, tylko po co skoro wygodnie i spokojnie mogę sobie obejrzeć towar w domu i zadecydować czy go chcę czy nie.
    Ano po to, że tobie jest wygodnie, a koszty twojej wygody ponosi sprzedawca.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Odbierając towar w sklepie, raczej tam bym go oglądał - w razie jakiś wątpliwości czy wad widocznych gołym okiem. Natomiast jeśli miałbym odbierać osobiście to i płaciłbym w sklepie. Dla mnie kupno przez internet oznacza odbiór przesyłki w domu i płatność przy odbiorze (niektóre sklepy w regulaminie mają zapis, że zakupy tylko po przedpłacie na konto a to niezgodne z prawem), przynajmniej z prawnego punktu to dość prosta sytuacja.
    Ważne jest to, gdzie została zawarta umowa pomiedzy nami a sklepem. Jesli przez internet, to 10 dni jak najbardziej obowiązuje... Oczywiście w zależności od sprzedawcy będzie zależało jak on ze swych obowiązków się wywiązuje, no i jest jeszcze niezgodność towaru z umową.

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego:
    Art. 4. pkt. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
    Z drugiej jednak strony, należy mieć na względzie treść art. 7 przywołanej wyżej ustawy:
    Sprzedawca nie odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową, gdy kupujący o tej niezgodności wiedział lub, oceniając rozsądnie, powinien był wiedzieć. To samo odnosi się do niezgodności, która wynikła z przyczyny tkwiącej w materiale dostarczonym przez kupującego.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RHF Zobacz posta
    (niektóre sklepy w regulaminie mają zapis, że zakupy tylko po przedpłacie na konto a to niezgodne z prawem)
    Możesz podać na to podstawę prawną?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ustawa z 2.03.2000:

"Art.*11.*1.*Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia."
    Tomasz M.
    Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz M. Zobacz posta
    Ustawa z 2.03.2000:

"Art.*11.*1.*Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia."
    No jasne, bo jeśli klient nie zgadza się zapłacić przed wysyłką, to do zawarcia umowy w ogóle nie dochodzi.
    Nietrudno sobie wyobrazić sytuację, kiedy przedpłata jest jedynym sensownym rozwiązaniem...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zgadza się, to klasyczny przykład uszczęśliwiania przez prawodawcę na siłę:-D.
    Jeśli klient zrobi przedpłatę i dojdzie do zawarcia umowy, może teoretycznie żądać uznania klauzuli za nieskuteczną (i zwrotu pieniędzy), tylko w 99,9% przypadków to nie ma sensu, bo i tak może odstąpić od umowy na innej podstawie prawnej (te słynne 10 dni)
    Tomasz M.
    Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów