Jakby mnie nie ograniczały fundusze to bym się nawet nie zastanawiał. Piękny kawał szkła - to prawda, skierowany głównie do profesjonalistów - przy tym może dość ciężki ale...
...to i tak będzie najlżejszy i najbardziej kompaktowy zestawzamierzam zabierać zazwyczaj całą szklarnie ze sobą, gdy będę gdzieś się wybierał.
Miałem możliwość przetestować to szkiełko z 40D, pracuje pięknie, również w słabym świetle. AF wolny ale celny, to już wiesz. Obrazek jednak rekompensuje te braki, nawet na cropie. Można naturalnie dywagować czy nie lepiej się sprawdzi w portrecie "zwykłe" 85-100 +FF, kwestia gustu i potrzeb. To dobrze, że nie oczekujesz odpowiedzi na swoje drugie pytanieJak współpracuje ten obiektyw z 50d (głównie chodzi mi o kontrolę GO)? Oraz czy różnica względem wersji 1.8 warta jest dopłaty? (tak naprawdę, to chyba nie do końca oczekuję odpowiedzi na drugie pytanie, a raczej o Wasze opinie o połączeniu z cropem), mniemam retoryczne, bo nie umiem dać jednoznacznej odpowiedzi czy warto dopłacać, zbyt krótko z nim pracowałem - do "ekstremalnego" portretu z pewnością tak! Do portretu na co dzień używam zestawu 35, 70-200 +135 (ostatnie to też b.dobre szkło, AF szybszy, aberracje znikome, obrazek piękny, ale na cropie bywa trochę wąskie).
Gwarancja jest - ...w USA (i chyba w Kanadzie), w EU/PL oczywiście nie. Na cle musisz się liczyć z możliwością dorzucenia "paru" procent:USA <...> Jak jest z gwarancją? Oraz czy UC może dorzucić podatek i cło w razie kontroli, jeśli obiektyw przyleci w bagażu znajomego?
http://canon-board.info/showthread.php?t=8374
Juza (dobrze) to napisał z perspektywy przyrodnika i landszafciarza. Portrecista może mieć inne priorytety.