Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Coś węższego do 50d.

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

masz 50D weź sobie 85 1,8 i będziesz zadowolony, jeśli tylko częściowo dobierzesz za pozostałą kasę coś innego. z tego co wiem to 85 1,2 jest koszmarnie droga i ciężka.
    Jak nie wiesz co chcesz pstrykać to 70-200 IS Ci się też przyda, zawsze to zoom i nie zniechęca szybko

poza tym o kupowaniu poza naszym prawie pięknym krajem znajdziesz sporo na forum - użyj szukajki http://maciejko.net/cbsearch/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha i najważniejsze, nie ulegaj magii L - nawet takie szkła same zdjęcia za Ciebie nie zrobią, a rzeczona 85 1,8 powinna wystarczyć spokojnie pod 50D, tu też możesz zerknąć na test, może nie do końca super pforfesjonalny ale to Ci da jakiś ogląd na sprawę:
    http://www.juzaphoto.com/eng/article..._85mm_f1-8.htm
    Ostatnio edytowane przez krisnrj ; 20-05-2011 o 08:45 Powód: Automerged Doublepost
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miniroman Zobacz posta
    1.Canon 85/1.2
    Jakby mnie nie ograniczały fundusze to bym się nawet nie zastanawiał. Piękny kawał szkła - to prawda, skierowany głównie do profesjonalistów - przy tym może dość ciężki ale...
    zamierzam zabierać zazwyczaj całą szklarnie ze sobą, gdy będę gdzieś się wybierał.
    ...to i tak będzie najlżejszy i najbardziej kompaktowy zestaw
    Jak współpracuje ten obiektyw z 50d (głównie chodzi mi o kontrolę GO)? Oraz czy różnica względem wersji 1.8 warta jest dopłaty? (tak naprawdę, to chyba nie do końca oczekuję odpowiedzi na drugie pytanie, a raczej o Wasze opinie o połączeniu z cropem)
    Miałem możliwość przetestować to szkiełko z 40D, pracuje pięknie, również w słabym świetle. AF wolny ale celny, to już wiesz. Obrazek jednak rekompensuje te braki, nawet na cropie. Można naturalnie dywagować czy nie lepiej się sprawdzi w portrecie "zwykłe" 85-100 +FF, kwestia gustu i potrzeb. To dobrze, że nie oczekujesz odpowiedzi na swoje drugie pytanie, mniemam retoryczne, bo nie umiem dać jednoznacznej odpowiedzi czy warto dopłacać, zbyt krótko z nim pracowałem - do "ekstremalnego" portretu z pewnością tak! Do portretu na co dzień używam zestawu 35, 70-200 +135 (ostatnie to też b.dobre szkło, AF szybszy, aberracje znikome, obrazek piękny, ale na cropie bywa trochę wąskie).
    USA <...> Jak jest z gwarancją? Oraz czy UC może dorzucić podatek i cło w razie kontroli, jeśli obiektyw przyleci w bagażu znajomego?
    Gwarancja jest - ...w USA (i chyba w Kanadzie), w EU/PL oczywiście nie. Na cle musisz się liczyć z możliwością dorzucenia "paru" procent:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8374

Juza (dobrze) to napisał z perspektywy przyrodnika i landszafciarza. Portrecista może mieć inne priorytety.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Uprawnienia umieszczania postów