Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Foty 3D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Foty 3D

Dziś zrobiłem pierwszą fotę 3D. W związaku z tym mam pytanie czy istnieje jakiś sprzęt który potrafi wykonać dwa zdjęcia jednocześnie z tym że drugie jest przesunięte o kilka centymetrów względem tego pierwszego. Dokładnie chodzi mi o taki efekt jak byście robili zdjęcie i patrzyli przez wizjer - robicie pierwszą fotkę potem nie ruszając się przesuwacie tylko aparat do drugiego oka i robicie drugą fotkę. W ten sposób mamy dwie identyczne fotki ale przesunięte względem siebie o kilka centymetrów.

Drugie pytanie to czy istnieje możliwość wyzwolenia spustu migawki mając dwa aparaty jednocześnie ? Czy ktoś z Was może robił coś takiego. Może po kabelku lub radiowo ?

Mam Canon 400D.

Domyślnie

Takie coś?
    http://www.amazon.com/Lens-Canon-Dig.../dp/B003V1NS9A
    To oczywiście robi jedno zdjęcie. Ale aparaty dwuobiektywowe muszą działać na zasadzie przesunięcia Panasonic się lubuje
    Pytanie 2. oczywiście, że można tak wyzwolić z remote-a.
    Ostatnio edytowane przez plraven ; 19-05-2011 o 11:16
    pkt. 8. regulaminu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie takie coś ? Można to kupić w Polsce ?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

szyna na statywie i po problemie?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    Dziś zrobiłem pierwszą fotę 3D.
    Możesz pokazać?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    szyna na statywie i po problemie?
    Nie zawsze takie rozwiązanie jest dobre. Do "statycznej" sceny może być, ale jak masz jakieś obiekty poruszające się to bieda...
    Ostatnio edytowane przez jaceksw ; 20-05-2011 o 09:03 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A jeżeli chodzi o statyczne obiekty - macie jakieś techniki robienia dwóch zdjęć jednm aparatem. Chodzi mi o to jak ustawić przesunięcie. równolegle, po skosie, ile cm powinno takie przesunięcie mieć i ewentualnie jak obrabiać takie zdjęcia.

Co do szyny do dla lustrzanek to nie przejdzie za ciężkie są lustra na coś takego, co do przejściówek na canona z dwoma obiektywami to też trochę dziwnie bo zdjęcie robione jest jedno ale podzielona po połowie więc w sumie nie bardzo wiem jak to obrabiać chyba wycinać trzeba za każdym razem połóki zdjęcia ?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    ile cm powinno takie przesunięcie mieć i ewentualnie jak obrabiać takie zdjęcia.
    tyle co oczy człowieka - ok. 6 cm
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu

Domyślnie

Melov - leniu, wpisz w google foto 3d

przesunięcie powinno być o 65 mm, można zrobić statyczne zdjęcie jednym aparatem czyli statyw, płytka przesuwna do makro i już, są kontrolery które wyzwalają jednocześnie dwa aparaty i można uzyskać dynamiczne zdjęcia lub filmy, tańsza wersja to dwie małpki po około 300-400 zł i jest super zestaw. Reszty dowiesz się w necie.
    CMEHA - reszta to upgrade

Uprawnienia umieszczania postów