Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: jakie rozwiązanie makro do kita 18-135 ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie jakie rozwiązanie makro do kita 18-135 ?

Witam!
    Chodzi mi o tani sposób na makro, wiem , że było już sporo dużo o tym na forum,jednak nie znalazłem nic co dotyczyłoby "dostosowania" do makro kita 18-135.
    Po lekturze forum widzę dla siebie dwa rozwiązania :
    - Raynox 250
    - pierścienie

Czy ktoś z Was korzystał z tych rozwiązań z w/w obiektywem?
    Szczególnie jeśli chodzi o pierścienie to zastanawiam się czy nawet jak założę wszystkie 3 naraz to wystarczy do uzyskania dobrego powiększenia obiektu, bo ten obiektyw ma normalną minimalną odległość ostrzenia od 45 cm więc nie wiem czy nawet z pierścieniami będzie można mocno zbliżyć się do obiektu?

Co o tym myślicie ?

Biorę jeszcze pod uwagę zakup do tych pierścieni (lub raynoxa) kita 18-55 bo ten ma już normalną znacznie mniejszą odległość ostrzenia , ale drugiej strony trochę bez sensu bo będę miał dwa kity ?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez browar Zobacz posta
    Czy ktoś z Was korzystał z tych rozwiązań z w/w obiektywem?
    Szczególnie jeśli chodzi o pierścienie to zastanawiam się czy nawet jak założę wszystkie 3 naraz to wystarczy do uzyskania dobrego powiększenia obiektu, bo ten obiektyw ma normalną minimalną odległość ostrzenia od 45 cm więc nie wiem czy nawet z pierścieniami będzie można mocno zbliżyć się do obiektu?

Co o tym myślicie ?

Biorę jeszcze pod uwagę zakup do tych pierścieni (lub raynoxa) kita 18-55 bo ten ma już normalną znacznie mniejszą odległość ostrzenia , ale drugiej strony trochę bez sensu bo będę miał dwa kity ?
    założenie wszystkich pierścieni na szkłach do 100mm sprawi, że odległość ostrzenia będzie w obiektywie. nie martw się o to, bo na pierścionkach uzyskasz skalę pewnie i 5:1.

chciałem jeszcze sprostować Twoje informacje: nie chodzi wcale o "zbliżanie się do obiektu" tylko wręcz przeciwnie - uzyskanie dużej skali odwzorowania jak najdalej od niego
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 19-05-2011 o 19:52
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hmmm, czyli jeśli dobrze Cię rozumiem to z tym kitem i pierścieniami pośrednimi powinno być wszystko cacy ? dzięki

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez browar Zobacz posta
    Hmmm, czyli jeśli dobrze Cię rozumiem to z tym kitem i pierścieniami pośrednimi powinno być wszystko cacy ? dzięki
    jeśli chodzi o powiększenie i jakość to tak, ale obiektyw makro jest nieporównywalnie wygodniejszy i szybszy.
    podpowiedź: jeśli chcesz przymknąć obiektyw elektroniczny, to musisz go odłączyć w czasie przyciskania podglądu głębi ostrości.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    podpowiedź: jeśli chcesz przymknąć obiektyw elektroniczny, to musisz go odłączyć w czasie przyciskania podglądu głębi ostrości.
    Bądź kupić pierścienie z przeniesieniem automatyki. :wink:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@airhead
    jasne , że obiektyw makro jest najlepszym rozwiązaniem jednak dla mnie cena na razie zaporowa.

a konkretnie to myślę o czymś takim takim :

http://allegro.pl/pierscienie-auto-m...609664724.html

@plraven
    ale sprawdzałeś z tym właśnie kitem 18-135 ?
    Ostatnio edytowane przez browar ; 20-05-2011 o 09:23

Dopiero zaczyna

Domyślnie

i taki kierunek chyba obiorę ...

rozumiem , że zgadzacie się, że pierścienie to lepsze rozwiązanie do tego kita niż raynox ?
    Ostatnio edytowane przez browar ; 20-05-2011 o 11:54

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plraven Zobacz posta
    No właśnie nie z tym. Ale różnic wielkich nie będzie. Wydasz nie wiem 200 PLN zamiast iluś tam i już kierunek będziesz widział, czy to ci się podoba czy nie.
    Kupienie przejściówki z potwierdzeniem i szkiełka m42 da taką samą kwotę. Tylko pytanie czy AF jest aż tak bardzo potrzebny przy makro?

Domyślnie

Ja bym zaczął od raynoxa, szybki montaż, brak stary świata, jakościowo też ujdzie. Od razu zyskujesz dosyć dużą skalę odwzorowania.

W pierścieniach tracisz światło, a to jest problem w makro gdzie trzeba obiektyw trochę przymknąć, no i AF może głupieć, choć i z raynoxem może się to dziać.

Co do AF, bardzo w makro się przydaje, pozwala mi robić dobre zdjęcia bez statywu.
    W plenerze przydaje się coś co jest zwarte, zajmuje mało miejsca i nie trzeba tym delikatnie operować. Dlatego nie przemawiają do mnie pierścienie odwrotnego mocowania, mieszki, itp.

Domyślnie

Nie wiem skąd taka opinia, że przy makro AF nie jest potrzebne. U mnie AF działa. Z Tamronem 180mm i z trzema pierścieniami. I wcale obiekt nie musi być super oświetlony.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów