Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: pomoc przy wyzwoleniu blysku z dwoch lamp

Mieszany widok

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie pomoc przy wyzwoleniu blysku z dwoch lamp

witam. mam pytanie o połaczenie zestawu z 7d

obecnie mam lapme quantuum r300 z sotfboxem i wyzwalam ja kablem polaczonym z aparatem.
    dodatkowo mam lampe zewnetrzna ex430 i ja wlasnie chcialbym takze uzyc np do blysku z drugiej strony, niestety nie wiem jak ja podlaczyc do zestawu i czym wyzwolic.
    czytam i czytam instrukcje jak podlaczyc dodatkowa lampe i ja wyzwolic, niestety mi to nie wychodzi, po wszelkich ustawieniach w aparacie udalo mi sie wyzwolic 430 tke blyskiem z lapmpy wbudowanej w aparat, ale... jednoczenie nie blyska mi lapma studyjna??

lapme zewnetrzna moge wyzwolic blyskiem z lampy na aparacie, ale nie moge powniewaz mam zamontowana stopke do podlaczenia lampy studyjnej....

juz nie mam pomyslu, choc pewnie to banalnie proste....
    co ewentualnie powinienem dokupic zeby to wyzwolic
    dziekuje za pomoc
    Ostatnio edytowane przez macgaw ; 18-05-2011 o 09:29
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Można odwrotnie, w studyjnej włączyć fotocelę, a 430 wyzwalać kablem.
    Druga możliwość to dokupienie fotoceli do 430, wygodniejsze: dokupienie radia i dwóch odbiorników.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ta ostatnia opcja będzie chyba najwygodniejsza, wtedy masz pełną kontrolę nad wyzwalaniem błysku - na stronie Quantuuma mają nawet profesjonalny zestaw do wyzwalania, z możliwością podpięcia dowolnej liczby odbiorników - w większych studiach to bardzo się przydaje.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Problem polega na tym że "goła" lampa Canona to wciąż lampa Canona - z uporem chce być lampą systemową z przedbłyskami.
    Ale wystarczy pozostawic jej tylko centralny styk z przesyłanych sygnałów - i jest zwykłą lampą z regulowaną siłą błysku w trybie M.
    Spróbuj zwierać cetralny największy styk z masą - wali jak trza!
    Co będzie zwierać ten styk - kabel z aparatu, fotocela, radiowywalacz - to wyłącznie twój wybór.
    Najtańsza jest kostka z gniazdkiem PC - kablem z kostki do aparatu a lampę studyjną ustawiasz na fotocelę.

Domyślnie

Jeśli chcesz zachować w studio użytkowanie systemówki w czasach krótkich pow 1/200s to polecam do 430tki kupić wyzwalacz pixela przenoszący sygnał TTL albo droższe opcje pockety wizardy(zależy ile masz kasy). Wtedy po właczeniu fotoceli w lampie R300 i opcji HSS w 430tce możesz korzystać studyjnie z krótkich czasów. Natomiast jeśli Ci na tym nie zależy to kup zwykłe wyzwalacze za 100-150zł(polecam yongnuo rf602) i wtedy jesteś tylko ograniczony przy uzyciu czasów- max 1/200-250s.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuzynPit Zobacz posta
    (polecam yongnuo rf602) i wtedy jesteś tylko ograniczony przy uzyciu czasów- max 1/200-250s.
    I na to jest sposób: http://www.canon-board.info/showthre...865#post970865
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Przy yongnuo rf 602 maksymalny czas raczej 1/ 160

Uprawnienia umieszczania postów