Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 142

Wątek: canon 60D VS canon 600D

Coś już napisał Awatar Matti21
    Miasto
    Poland->KRK

Domyślnie

ok dzieki no to chyba decyzja podjeta ostatecznie jak ktos ma jeszcze swoje 2 gr to mile widziane
    Eos 60D + EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 USM MACRO + Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM + Canon f/1.8 50mm + Tokina 12-24 f/4

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

acha i jeszcze mała dygresja w temacie braku czujnika wyłączania wyświetlacza przy korzystaniu z wizjera - w sumie fajny patent tylko po co w sprzęcie z obracanym ekranem LCD?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to jeszcze na koniec zapodam linka, bo nie wiem czy czytałeś, a zapomniałem zapodać od razu
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=67617

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Odświeżę nieco temat.
    Prawdopodobnie w przyszłym roku trzeba będzie zastąpić wyeksploatowaną 450-tkę czymś nowszym. Jeszcze do niedawna przewidywałem, że następca będzie również z serii xxxD, ale zaczynam się wahać. Dzisiaj macałem 60D i nie ma się co oszukiwać, na pewno lepiej leży w dłoni.

Ale do rzeczy. Czy ktoś mający odpowiednią wiedzę mógłby mi wyjaśnić różnicę w AF obu aparatów? 60D ma wszystkie punkty krzyżowe, ale gdzieś wyczytałem, że punkty krzyżowe zaczynają pracować od f2.8, a moje obiektywy są ciemne. Czy to oznacza, że C15-85 będzie pracował tak samo na 600D i 60D, czy też na 60D będzie pracował lepiej... jeżeli tak to dlaczego?

Ewentualnie w czym jeszcze 60D oprócz ergonomii, pomiaru światła, zdjęć seryjnych, wizjera jest lepszy od 600D?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Ale do rzeczy. Czy ktoś mający odpowiednią wiedzę mógłby mi wyjaśnić różnicę w AF obu aparatów? 60D ma wszystkie punkty krzyżowe, ale gdzieś wyczytałem, że punkty krzyżowe zaczynają pracować od f2.8, a moje obiektywy są ciemne. Czy to oznacza, że C15-85 będzie pracował tak samo na 600D i 60D, czy też na 60D będzie pracował lepiej... jeżeli tak to dlaczego?
    Centralny punkt - podwójnie krzyżowy - działa z większą precyzją z obiektywami f/2.8 i jaśniejszymi. Pozostałe sensory to "zwykłe" krzyżowe, działają bodaj do f/8.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Czyli 60D ma lepsze (bo krzyżowe) punkty niecentralne i lepszy centralny dla jasnych obiektywów.

Ale zakładając obiektyw o f3.5-5.6 i ustawiony na sztywno punkt centralny. Czy teoretycznie będzie jakakolwiek różnica w AF na korzyść 60D ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Centralny punkt - podwójnie krzyżowy - działa z większą precyzją z obiektywami f/2.8 i jaśniejszymi. Pozostałe sensory to "zwykłe" krzyżowe, działają bodaj do f/8.
    Do 5.6.

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta

Ale zakładając obiektyw o f3.5-5.6 i ustawiony na sztywno punkt centralny. Czy teoretycznie będzie jakakolwiek różnica w AF na korzyść 60D ?
    Będzie ale nie wiem czy jest to kryterium na tyle istotne żeby z tego powodu kupować to body.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Question 60D vs. 600D

Po raz pierwszy, więc witam wszystkich starych i nowych bywalców.

Pytanie jak w tytule. 60D czy 600D i dlaczego ten, a nie drugi?

Planowane zastosowanie: amatorskie, często w słabym świetle; pejzaż, portret (w pomieszczeniu i w plenerze), ludzie (często dolna perspektywa), architektura (gł. militarna), zabytki techniki, ptaki, duże owady (ważki), sporadycznie makro. Publikacja tylko w internecie. Obróbka na laptopie.

Będę wdzięczny za wszelkie argumenty za lub przeciw.

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

60D, bo :
    - niewielka różnica w cenie
    - lepsza ergonomia, ale najlepiej wcześniej pomacać w sklepie
    - więcej klatek na sekundę
    - wyższe używalne ISO
    - bardziej wytrzymałe body(?) ale pewien nie jestem
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Coś już napisał