Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 142

Wątek: canon 60D VS canon 600D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    A myślałem, że gibany LCD jest "passe".
    Może...
    Zapewne w tym samym stopniu, jak nie posiadanie body FF

A tak na serio - jak dla mnie bardzo użyteczny ficzerek
    i często mi go brakuje w moim 50D...

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 12-08-2011 o 16:29
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    A tak na serio - jak dla mnie bardzo użyteczny ficzerek
    i często mi go brakuje w moim 50D...
    Krążą plotki, że "jedynkach" ma być... ciekawa sprawa.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Krążą plotki, że "jedynkach" ma być... ciekawa sprawa.
    Tiaaa... tylko że "jedynki" to za duże "kloce"...
    Bardzo mi pasują gabaryty 50D, 7D i 5D...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Z gabarytami można jakoś sobie poradzić, bardziej przeszkadza mi cena, tym niemniej jeśli to wszystko okaże się prawdą możemy się w przyszłości spodziewać "swivel screen-a" w pozostałych seriach.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Domyślnie

Miałem podobny dylemat o ktorym mowa w wątku tzn wahałem sie pomiedzy 550/600 vs 50d vs 60d.

Finalnie kupiłem 60D ze względu na następujące rzeczy :

- po przejrzeniu testów wychodzi na to ze to prawie to samo co 7D tylko w innej obudowie
    - kreci filmy
    - jest nowy, szybki, łatwy w obsłudze, dobra bateria
    - jest bardzo ergonomiczny, dobrze lezy w łapie, materiał wykonania korpusu jest na tyle dobry ze w ogóle nie odczuwam różnicy w porównaniu do dwóch poprzednich puszek ( 30D i K20D ), ma wyswietlacz na górze, pokrętło bez którego nie wyobrażam sobie canona
    - obracany ekran LCD fantastyczna sprawa bo sie nie rysuje - zamykamy je placami do wierzchu i jest chronione, do tego na prawde świetny wyświetlacz dużo lepszy niż u poprzedników serii dwucyfrowej, do tego obracanie bardzo przydaje sie do filmów
    - robi po prostu rewelacyjne zdjęcia nawet z bardzo podstawowymi szkłami, nie moge sie doczekac co sie bedzie działo z na prawde dobrą szklarnią
    The Few. The Proud. The Prelude. - www.hondaprelude.pl
    Moje PF | C 60D | C 17-85 IS | C 50 1.8

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez o rly?? Zobacz posta
    Dlaczego tak wszyscy jeździcie po tym biednym c 60d?
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Bosz...
    Znów ten sam "flejm"...
    Ani to krok w tył, ani w przód... 60D to nowy produkt i NOWA półka w produktach Canona.

Pozdrówka!
    Oj, oj, oj, chyba się nie rozumiemy.
    Dla mnie krokiem w tył jest przesiadka z 50D na 60D (nie zakup 60D), canon kroku w tył nie zrobił wprowadzajac tą puszkę, raczej do przodu i moim zdaniem dobrze sie stało, że weszli na taką drogę. Teraz jest wszystko w miarę poukładane:
    xxxxD - budżetowe puszki dla tych co jeszcze nie wiedzą czy wchodzić w lustro
    xxxD - jak ktoś ma trochę wiecej funduszy i ceni sobie kompaktowość
    xxD - ergonomia i namiastka zawodowego sprzętu
    7D - reporterka, sport, budowa
    5D - FF nie trzeba tłumaczyć, całkiem inne zastosowanie w stosunku do 7D
    1D - sprzęt dla czerpiacych korzyści materialne z fotografi, bądź dla ambitnych amatorów posiadających gruby portfel

Ja widzę to w ten sposób, mając 5DII i 7D taki amator jak np. ja ma wszystko czego potrzebuje, stąd pomysł zamiany 50-ki na 7-kę. Lubię pofocić dzieciaki w domu, wyjść w plener, trzasnąć żonie kilka portretów stałkami a także uwielbiam jeździć na rajdy samochodowe, więc FF i 7D to super zestawienie na takie potrzeby.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 14-08-2011 o 08:57
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja widzę to w ten sposób, mając 5DII i 7D taki amator jak np. ja ma wszystko czego potrzebuje, stąd pomysł zamiany 50-ki na 7-kę. Lubię pofocić dzieciaki w domu, wyjść w plener, trzasnąć żonie kilka portretów stałkami a także uwielbiam jeździć na rajdy samochodowe, więc FF i 7D to super zestawienie na takie potrzeby.
    7D to super puszka, ale jednak miałbym wrażenie, że focę wielkim (reporterskim co prawda) klockiem. 60D jest w 95% wystarczające do szybkiej roboty, a ma tą zaletę że jest mniejsze od 5D, i z cropowymi zoomami i stałkami trzyma się go wygodnie (o ile nie wygodniej od 5DII).

Jeśli chodzi o sam temat, to główne różnice to:
    - autofokus, ten z 600D działa całkiem podobnie do 5DII (czyli pracować się da, ale trzeba się przyzwyczaić)
    - migawka, 1/8000, szybsza seria i brak sprężyny która piszczy przy robieniu foty
    - body, konkretniej ekran na górze i parę cm^3 objętości więcej, sporo wytrzymalsza bateria i drugie koło nastaw.

Więcej różnic nie widzę. Jeśli nasze zainteresowania to portret czy landszaft, można spokojnie wziąć 600D, jeśli lubimy nieco szybsze klimaty, reporterkę czy jakieś sporty - 60D.

Wszystko zależy od warunków, w jakich pracujemy, jak jest jasno to nie ma zbytniej różnicy między 1000D, 600D, 60D czy 5DII, a cropem z dobrym szkłem można na spokojnie osiągnąć dobre efekty, czasem nawet lepsze, niż FF.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony

Domyślnie

Litości piszcie na temat! tj:"600D vs 60D"!
    Mnie również właśnie TO interesuje a Wy tu ze swoimi 50D czy 550D a przecież pytanie jest konkretne. Jako doświadczony użytkownik amatorskich puszek chciałbym też wiedzieć jakie są różnice zwłaszcza że Canon dokonał nieoficjalnie korekty lini profi/amator.
    Dlatego zaproponuję kilka kwestii do wyjaśnienia gdyż dostępne specyfikacje sprzętu są sprzeczne bądź niepełne. Jeśli ktoś ma takie możliwości to niech wskaże na istotne różnice 600D vs 60D:
    1. Linia xxD miała nieco szybszy AF i z wszystkimi punktami krzyżowymi jak wypada teraz ? (mówi się tylko że ma ten sam AF).
    2. Synchronizacja błysku lini xxd to było 1/250 lini xxxd to 1/200.Czy te różnice zostały utrzymane?
    3. Migawka lini xxd chodziła trochę ciszej zaś xxxd kłapał lustrem w iście dresiarskim stylu.Jakie są tu różnice w tych konkretnych puszkach?
    4. Rozmiary korpusu xxd zostały nieco zmniejszone. Jakie jest wrażenie wielkości po przejściu z xxxd jeśli ten rozmiar korpusu był odpowiedni ,czy nie ma się wrażenia trzymania krowy jak w przypadky np 40d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nozanu ,prosze o stonowanie wypowiedzi i dopasowanie do języka używanego przez partnerów w dyskusji.
    Każdy uzytkownik ma prawo do własnej opinii i nikt nie zasługuje na połajanki.Dalsze takie zachowanie spowoduje konsekwencje przewidziane regulaminem.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    1. Linia xxD miała nieco szybszy AF i z wszystkimi punktami krzyżowymi jak wypada teraz ? (mówi się tylko że ma ten sam AF).
    2. Synchronizacja błysku lini xxd to było 1/250 lini xxxd to 1/200.Czy te różnice zostały utrzymane?
    3. Migawka lini xxd chodziła trochę ciszej zaś xxxd kłapał lustrem w iście dresiarskim stylu.Jakie są tu różnice w tych konkretnych puszkach?
    4. Rozmiary korpusu xxd zostały nieco zmniejszone. Jakie jest wrażenie wielkości po przejściu z xxxd jeśli ten rozmiar korpusu był odpowiedni ,czy nie ma się wrażenia trzymania krowy jak w przypadky np 40d
    I po co tyle pisać, wystarczy wejść w specyfikację sprzętu i wszystko będzie jasne, wychodzi lenistwo i na dodatek jakieś władcze zapędy :
    Poniżej masz jeden i drugi:
    http://www.canon.co.uk/For_Home/Prod...x.aspx?specs=1
    http://www.canon.co.uk/For_Home/Prod...x.aspx?specs=1
    Co do dresiarskiego stylu migawki, ciekawe porównanie, jeżeli chcesz na podstawie dźwięku wybierać puszkę, to gratuluję... . Kup kompakta, tam można sobie wgrywać wypasione dźwięki migawki .
    A co do wielkości, to 60D jest nieznacznie większy od 600-ki, ale jak dla mnie trochę za mały, 50-ka znacznie lepiej leży w ręku - przepraszam, że użyłem tego porównania, bo przecież nie o 50-ce jest temat .
    Najlepiej idź do sklepu, weź w łapy obydwie puszki i będziesz miał porówanie, pytanie co dla kogo jest lepsze w trzymaniu nie znając gabarytów dłoni i osobistych preferencji jest bez sensu. Mi najlepiej w dłoni leży 5D (tu znów przepraszam ), a dłonie mam dość małe - po prostu.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 14-08-2011 o 21:25
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów