Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Pewien telekonwerter

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyrJak Zobacz posta
    Czytałem jakąś sztuczke na optycznych ze zaklejali niektóre styki.. ale sam nie wiem nie sprawdzałem i wole nie udzielać takowej rady.
    To jest dość znana metoda, na CB też znajdziesz instrukcje jak to zrobić. Zagrożenia dla sprzętu nie ma ale problem polega na tym że AF puszki xxxD nie poradzi sobie z jasnością f/8 i będzie jeździł w te i nazad. W 40D czy 50D będzie próbował działać, ale skuteczność takiego układ będzie loteryjna.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bernard78 Zobacz posta
    przy 70-200 f/4 telekonwerter x2 spowoduje brak możliwości AF
    jeżeli sie nie myle to stracisz na świetle do f/6,3
    A przypadkiem nie do f/8? ;-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Coś już napisał Awatar fafinek

Domyślnie

No chyba tak, a nawet w którymś teście widziałem, że do f/11 spadła światłosiła przy konwerterze 2x - ciemnica total... Przemyślę jeszcze raz sprawę i dam znać. 100-400 jak na razie odpada ze względów finansowych :P

Uzależniony

Domyślnie

Miałem kiedyś coś w tym rodzaju - telekonwerter x2 wyglądający dziwnie podobnie - łącznie z futeralikiem (firmy nie pamiętam). Podłączałem to do 70-200 4 LIS. Jakość obrazu niespecjalna (osłabiony kontrast plus mydełko) - konieczne było lekkie domknięcie przysłony. Ale o dziwo w obróbce dało się z tego coś wyciągnąć jeśli nie fotografowało się pod światło. AF w 70-200/4 LIS + Telekonw x2 działał nie gorzej niż w gołym 100-300 USM ustawionym na 300 mm bez zaklejania styków. Generalnie cena tego czegoś na Alledrogo jest zbyt wysoka. Jeśli chodzi o jakość to cudów nie należy się spodziewać (w końcu to telekonwerter x2 noname), ale generalnie moje "coś" działało.

Domyślnie

Może i zadziała, ale jakim kosztem! Za ponad 5 stów... Kurcze no niespecjalnie. Kuszące 400mm, aczkolwiek chyba zwodnicze, No i o dziwo działałby bezproblemowo AF w konwerterze 2x noname, a w Canonie ex 2x II/III nie działa poprawnie lub w ogóle? Podejrzane. A jak sprawa AF wyglądała w tym "cudeńku" u Ciebie Tezmarek?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafinek Zobacz posta
    Może i zadziała, ale jakim kosztem! Za ponad 5 stów... Kurcze no niespecjalnie. Kuszące 400mm, aczkolwiek chyba zwodnicze, No i o dziwo działałby bezproblemowo AF w konwerterze 2x noname, a w Canonie ex 2x II/III nie działa poprawnie lub w ogóle? Podejrzane. A jak sprawa AF wyglądała w tym "cudeńku" u Ciebie Tezmarek?
    AF w zestawie: telekonwerter x2 plus 70-200/4LIS o dziwo działał. Tak jak napisałem - subiektywnie porównywałem AF wspomnianego zestawu ze skutecznością AF obiektywu C100-300 ustawionego na 300 mm (czyli generalnie łapał, choć czasami się gubił).

Inna sprawa to cena tego "cuda" - mnie się wydaje, że nie powinno kosztować więcej niż 400 zł. Bo powyżej zaczyna się pułap Kenko Pro.

Ja kupiłem dosyć okazyjnie (i w sumie dlatego kupiłem). Zastanów się jednak, czy rzeczywiście potrzebujesz telekonwertera - w moim wypadku okazało się, że w zasadzie nie jest mi potrzebny, bo zbliżone efekty daje kadrowanie

Domyślnie

Myślę, że jeśli już zakup jakiegoś to raczej 1,4x kenko dg pro. Wiem, kadrowanie obiektu w moim przypadku daje mi 320mm (200x1.6), natomiast w przypadku 200mm + telekonwert + crop = 448mm. Jednak nie wiadomo jak wyglądałaby jakość tego zdjęcia, tego nie jestem w stanie sam ocenić. Trzeba przyznać, że to naprawdę kusząca opcja i co ważne - niedroga. Prawie 450mm idealnie nadawałoby się do wszelkiej przyrody. A gdy chcemy trochę sportu, ściągam konw. i lecę przykładowo na tor... Nie wiem jak Ty widzisz taki aspekt sprawy?

Uzależniony

Domyślnie

Jedyne sensowne wyjście jakie widzę, to pożyczyć telekonwerter i sprawdzić samemu.

Telekonwerter "powiększa" obraz - na matrycę idzie jego środkowy wycinek. Moje zdanie jest takie, że do telekonwerterów nadają się wyłącznie obiektywy typu "brzytwa" (oczywiście na danej matrycy) - bo inaczej dostaniesz spotęgowane mydełko. Jeśli matryca jest bardzo gęsta i nie ma zapasu rozdzielczości obiektywu, to stosowanie telekonwertera wydaje mi się niecelowe - chyba lepiej wykadrować.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciekawa rzecz. Z checia bym przetestowal to z 200L II 2.8. Wyglada na klon Kenko, ale ciekawe jak by to wygladalo w praktyce. Szkoda, ze cena nie jest np. 399. Druga sprawa trzeba by sprawdzic ile na ebay.com sie cenia:

http://cgi.ebay.com/2x-TeleConverter...item53e75c7a5b

z wysylka wyjdzie jakies 235zl.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    ....z wysylka wyjdzie jakies 235zl.

I to jest właściwa cena za tego typu sprzęt.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów