W tym rownoległym watku oceniającym zdjęcie też jakieś drobne wskazówki dla krytyków mogą być pomocne.
Przetłumaczyłem - może niezbyt dokładnie - to co stoi napisane u Freda Mirandy (www.fredmiranda.com). Mam nadzieję, że podając źródło nie naruszam zbytnio praw autorskich ale naprawde trudno byłoby napisać to lepiej. Mogło by być umieszczone w czymś w rodzaju przyklejonego wątku - Przeczytaj ZANIM zabierzesz głos. Mnie osobiście drażnią wypowiedzi coponiektorych w stylu "mnie sie nie podoba", "ładne", "piękne", "do d..." bo to niczego merytorycznie do dyskusji o zdjeciu nie wnosi i pełno tego na plfoto i podobnych.
Ponizej "poradnik" Mirandy
Wklad pracy:
- Czy fotograf w pelni wykorzystal będące w jego dyspozycji środki.
- Czy są rzeczy ktore fotograf mógł zrobić lepiej niewielkim nakładem środków
- Czy fotografia wygląda tak jakby fotograf poczynił wysiłki dla zrobienia najlepszego zdjęcia w danych okolicznościach czy poprostu "pstryknął" coś co było przed nim.
Kolor:
- Czy uzyty kolor lub jego brak był zamierzony.
- Jeśli fotka jest B&W czy zmienia to odbior zdjęcia
- Czy uzyte kolory, ich barwa i nasycenie poprawiły czy pogorszyly odbior zdjęcia
Kompozycja:
- Czy "temat" jest umiejscowiony w srodku kadru - czy ma to pozytywny czy negatywny wpływ na zdjecie
- Czy coś na zdjęciu wyglada na przycisnięte do krawędzi zdjecia
- Czy są na zdjęciu miejsca "puste" bez treści, które mogły by byc usunięte bez wpływu na zdjęcie
- Czy "temat" jest łatwy do okreslenia, zachowuje własciwe proporcje w stosunku do reszty, czy trzeba go szukać wśród innych treści (bałagan w kadrze)
Zwrocenie uwagi:
- Co pierwsze widzisz oglądajac zdjęcie
- Czy to co widzisz jest poprawne
- Czy Twoje oczy są "przyciągane" do tematu zdjęcia czy do tła
- Czy może patrzysz na brzegi kadru poszukując czegoś co wydaje Ci się mogłoby byc interesujące poza kadrem.
Ostrość:
- Czy cokolwiek jest ostre :-)
- Czy ostry jest "temat" czy coś jeszcze
- Czy zastosowana Głębia Ostrości (GO) jest poprawna
- Czy "temat" jest w zakresie GO i czy to dobrze czy źle
- Czy odwracające uwagę obiekty w tle są wystarczająco nieostre, żeby nie przyciągać uwagi
Ekspozycja:
- Czy naświetlenie jest poprawne.
- Czy dobrze widoczne są detale zarowno w światłach jak i w cieniach
- Czy obszary prześwietlone lub niedoświetlone są aprobowalnie male
- Jeśli zdjęcie jest "przesunięte" w kierunku światla lub cienia czy był to dobry wybor