Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: B&W obróbka

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie B&W obróbka

Witam !
    Mam pytanko jak uzyskać taki efekt jak na tym zdjęciu http://www.digart.pl/praca/5933189/Fantasy.html , chodzi mi o taki stary wygląd. Biała warstwa ze zmniejszonym kryciem,i do tego wysoki kontrast ?? Czy coś innego ??
    Z góry dzięki
    FF

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Na levelach w PSie spokojnie dojdziesz a ziarno i "mdłości", to juz chyba nie problem ;-)

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Właśnie bardziej chodzi mi o te "mdłości" jakoś w psie zbytnio nie siedzę, jak na razie ograniczam się do Lightrooma
    FF

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Trochę wygląda jakby więcej shadows/highlights dodano.

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to po kolei.
    Zacznij zabawę w taki sposób, otwórz sobie dowolne, ale poprawnie naświetlone zdjęcie w PSie. Zacznij od Mapy Gradientu/Gradient Map, przejście z czarnego do białego. Opcję znajdziesz w Image/Obraz -> Adjustment/Ustawienia. Sa dwa wyjscia, sam wybierzesz swoje. Możesz dalej pracować w przestrzeni RGB lub przejść do LAB i kontynuować pracę na kanale Jasności (Lightness). Pobaw się, różnicę łatwo dostrzeżesz.
    W każdym razie, kolejny krok to wejście w Ustawienia/Adjustment i opcja Shadows/Highlight. Tam możesz wyprać zdjęcie z kontrastu wypełniając cienie i gasząc światła. Następnie, jeśli pracujesz nad obrazem w 16 bitach przekonwertuj je do 8 bitów. Z zestawu filtrów wybierasz Artistic/Artystyczny -> Film Grain. Zabawa suwakami w tym miejscu szybko da Ci pojęcie o tym, co i jak oraz z jakim efektem dla danego obrazu można sobie wyregulować. Potem, wedle chęci i/lub potrzeb zabawa Krzywymi lub Poziomami.

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Jakoś nie mogę dojść do podobnego efektu, gdy "wypieram" światła to wychodzi jakaś taka bardzo dziwna twarz, taka bardzo sztuczna, no i nie mogę zrozumieć zastosowania efektu Film Grain...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Udało mi się uzyskać coś takiego
    Ostatnio edytowane przez bartorux ; 19-05-2011 o 09:54 Powód: Automerged Doublepost
    FF

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używając Film Grain możesz jeszcze trochę spłaszczyć kontrast zdjęcia i dodać ziarno (co oczywiste ).
    Zdjęcie przedstawione w pierwszym poście jako przykład jest dość ciemne, nie wiem czy nie zostało też jakoś jednolicie zatonowane.
    Ja tylko podałem metodę, od której można zacząć poszukiwania, ale gotowej recepty na dokładnie takie zdjęcie jak tamto nie mam.
    Możesz też zainteresować się zestawem filtrów NIK Software.

Coś już napisał

Domyślnie

moim zdaniem trzeba zacząć o dobrej foty. Ta Twoja ma sporo światła na skórze. Popróbowałbym wykresami w poziomach/levels

Pozdro

Uprawnienia umieszczania postów