Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
czyli ze uzywasz na 5d2, ktory kupiles dla jakosci obrazka, szkla ktore ten obrazek psuje wszedzie poza centrum. abstrahujac od faktu, ze musisz cropowac, zeby pozbyc sie czarnych rogow czyli szeroki kat o ktory mi akurat chodzilo po wykropowaniu nie jest juz wcale taki szeroki.
Mniej więcej o to chodzi, dlatego nie jestem fanem stosowania szkieł po cropa na FF. Chyba, że ktoś nie ma wyjścia, ale takie pytania zadaje się przed zakupami i można tego uniknąć.

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
Jak brakuje ci obiektywu (?) a dodatkowo fundusze nadszarpniete zakupem body to polecam 50 1.8 jako tymczasowe rozwiazanie. to jest dosc uniwersalne szklo na FF a tanie jak barszcz.
Mi nie brakuje, mam ich pod dostatkiem , ale też mogę spokojnie polecić 50/1.8.

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
Tu bym się kłócił. Cropowałem parę obrazków z Sigmy 30/1.4 na 5Dmk2 i nie było tragedii - po prostu ciężej było kadrować podczas robienia zdjęcia, bo trzeba było to zrobić tak, żeby wygodnie potem uciąć winietę.
Nie napisałem, że jest tragedia, tylko zapytałem po co? Jak sam napisałeś nastręcza to pewnych trudności, których można uniknąć kupując szkło dedykowane. Nie zmienia to jednak faktu, że zdjęcia rzeczywiście da się takim zestawem robić.