Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Używać można, tylko po co? Nie po to chyba kupiłeś 5DII żeby teraz biadolić na szkło. Ten aparat ma duży potencjał, ale trzeba też do niego przypiąć dobry obiektyw.
    To tak jakbyś kupił nowe ferrari i jeździł na używanych chińskich oponach. Da się, ale czy warto?

Żeby zrozumieć różnicę szkieł pod FF i cropa poczytaj trochę o tym. Crop, jak sama nazwa mówi jest wycinkiem z obrazu FF, więc stosując na nim szkło dedykowane pod FF eliminowane są ich podstawowe wady jak winietowanie czy dystorsja - to tak jakbyś kadrował środek zdjęcia. Szkła dedykowane pod cropa mają od razu "ograniczony" zakres przystosowany do wielkości matrycy. FF mając większą matrycę "szerzej" widzi, ale też dzięki temu obiektyw musi być lepszy optycznie na skrajach itd. Większość obiektywów pod cropa nie pokryje obszaru matrycy 35mm i brzegi objawią się jako ciemne plamy. Poczytaj sobie tu i powinno sie wyjaśnić
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa_(fotografia)
    http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 16-05-2011 o 16:37
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał

Domyślnie

"...optymalizacja optyki pod mniejsza matryce..." - co to oznacza?

mniej wiecej to co napisal kolega pod spodem:

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Szkła dedykowane pod cropa mają od razu "ograniczony" zakres przystosowany do wielkości matrycy. FF mając większą matrycę "szerzej" widzi, ale też dzięki temu obiektyw musi być lepszy optycznie na skrajach itd.
    czyli ze uzywasz na 5d2, ktory kupiles dla jakosci obrazka, szkla ktore ten obrazek psuje wszedzie poza centrum. abstrahujac od faktu, ze musisz cropowac, zeby pozbyc sie czarnych rogow czyli szeroki kat o ktory mi akurat chodzilo po wykropowaniu nie jest juz wcale taki szeroki.

Jak brakuje ci obiektywu (?) a dodatkowo fundusze nadszarpniete zakupem body to polecam 50 1.8 jako tymczasowe rozwiazanie. to jest dosc uniwersalne szklo na FF a tanie jak barszcz.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    czyli ze uzywasz na 5d2, ktory kupiles dla jakosci obrazka, szkla ktore ten obrazek psuje wszedzie poza centrum. abstrahujac od faktu, ze musisz cropowac, zeby pozbyc sie czarnych rogow czyli szeroki kat o ktory mi akurat chodzilo po wykropowaniu nie jest juz wcale taki szeroki.
    Mniej więcej o to chodzi, dlatego nie jestem fanem stosowania szkieł po cropa na FF. Chyba, że ktoś nie ma wyjścia, ale takie pytania zadaje się przed zakupami i można tego uniknąć.

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    Jak brakuje ci obiektywu (?) a dodatkowo fundusze nadszarpniete zakupem body to polecam 50 1.8 jako tymczasowe rozwiazanie. to jest dosc uniwersalne szklo na FF a tanie jak barszcz.
    Mi nie brakuje, mam ich pod dostatkiem , ale też mogę spokojnie polecić 50/1.8.

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Tu bym się kłócił. Cropowałem parę obrazków z Sigmy 30/1.4 na 5Dmk2 i nie było tragedii - po prostu ciężej było kadrować podczas robienia zdjęcia, bo trzeba było to zrobić tak, żeby wygodnie potem uciąć winietę.
    Nie napisałem, że jest tragedia, tylko zapytałem po co? Jak sam napisałeś nastręcza to pewnych trudności, których można uniknąć kupując szkło dedykowane. Nie zmienia to jednak faktu, że zdjęcia rzeczywiście da się takim zestawem robić.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie napisałem, że jest tragedia, tylko zapytałem po co? Jak sam napisałeś nastręcza to pewnych trudności, których można uniknąć kupując szkło dedykowane. Nie zmienia to jednak faktu, że zdjęcia rzeczywiście da się takim zestawem robić.
    Jak przechodzisz z cropa na FF, to nie zawsze stać Cię od razu na porządne szkło pod FF (kosztujące często 1/2 do 2/3 ceny 5Dmk2) i czasem trzeba się zadowolić "prowizorką".
    Ja np. Sigmę 30/1.4 sprzedałem, ale zdarza mi się podpinać cropowego fisha Samyanga pod 5Dmk2 i wycinać - więcej mogę wyciągnać z matrycy po cropie niż jak podepnę go do 40D.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Używać można, tylko po co? Nie po to chyba kupiłeś 5DII żeby teraz biadolić na szkło. Ten aparat ma duży potencjał, ale trzeba też do niego przypiąć dobry obiektyw.
    Tu bym się kłócił. Cropowałem parę obrazków z Sigmy 30/1.4 na 5Dmk2 i nie było tragedii - po prostu ciężej było kadrować podczas robienia zdjęcia, bo trzeba było to zrobić tak, żeby wygodnie potem uciąć winietę.

Wiele głosów było na forum, że na FF obiektywy-trupy ożywają. Też się z tym zgodzę. Widać to też w szkłach typu UWA - na cropie miałem Sigmę 10-20/4.0-5.6, na FF teraz taniego (używkę za 800 zł dorwiesz) Tamrona 17-35/2.8-4.0 i w moich zastosowaniach para FF + T17-35 bije na głowę parę crop+S10-20.

Zresztą nawet na logikę - mniejsza, bardziej upakowana matryca, wymaga szkła o większej rozdzielczości. No chyba, że bierzemy pod uwagę same wady optyczne typu dystorsja, winietowanie itd.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Uprawnienia umieszczania postów