Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Teoretycznie tak, bo niezależni producenci nie dzielą szkieł na FF i APS-C.
    Nie dzielą? A Sigma DG i DC? Chyba że ja coś mylę...
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Domyślnie

"...optymalizacja optyki pod mniejsza matryce..." - co to oznacza?

Aha czyli na "siłę" można używać, ale chodzi mi też o jakość obrazu, jak już wykadruję (wiadomo trochę niższa rozdzielczość), ale czy porównywalnie założenie tego obiektywu do FF i cropa daje takie samo zdjęcie czy np. na FF z racji tego że nie jest on przystosowany do FF daje o wiele gorszą jakość na zdjęciu ( czy są jakieś większe różnice typu rozciąganie, zniekształcenia, gorsza ostrość itp?) pomijając fakt dłuższej obróbki zdjęcia (kadrowanie..itp) ?

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danieljuss Zobacz posta
    "... ale chodzi mi też o jakość obrazu, jak już wykadruję ...
    Jak juz odpowiednio wykadrujesz to o jakosc obrazu nie musisz sie martwic. Mniejsze matryce o bardziej upakowanej ilosci pikseli sa na ogol bardziej wymagajace dla obiektywow.
    Inna sprawa jest oczywiscie sens takiego dzialania.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 16-05-2011 o 17:30

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danieljuss Zobacz posta
    "...optymalizacja optyki pod mniejsza matryce..."
    oznacza to to, ze po zapieciu do body z aps-c obiektywu ef-s 10-22 i ustawieniu ogniskowej na 17mm obraz bedzie o wiele bardziej ostry (czy tam jak kto woli lepszy) niz po podpieciu do tego samego body 17-40L i ustawieniu ogniskowej na 17mm :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    oznacza to to, ze po zapieciu do body z aps-c obiektywu ef-s 10-22 i ustawieniu ogniskowej na 17mm obraz bedzie o wiele bardziej ostry (czy tam jak kto woli lepszy) niz po podpieciu do tego samego body 17-40L i ustawieniu ogniskowej na 17mm :]
    IMHO to nie jest takie oczywiste jak piszesz i uważam że wcale tak nie jest .
    Skąd taki pomysł ???
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

IMHO to nie jest takie oczywiste jak piszesz i uważam że wcale tak nie jest .
    Skąd taki pomysł ???
    Na tym polega optymalizacja pod mniejsza klatkę - mała klatka stawia większe wymagania optyce, ale w stopce masz oba to możesz podpiąc pod 5D i łatwo sprawdzić .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Na tym polega optymalizacja pod mniejsza klatkę - mała klatka stawia większe wymagania optyce, ale w stopce masz oba to możesz podpiąc pod 5D i łatwo sprawdzić .
    Moja opinia to nie zasłyszane przypuszczenia jak wiekszość tutaj, tylko fakty sprawdzone z natury
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moja opinia to nie zasłyszane przypuszczenia jak wiekszość tutaj, tylko fakty sprawdzone z natury
    a to może obiektyw który porównujesz nie jest optymalizowany do cropa, zasłyszane przypuszcenia twierdzą wyraźnie mniejszak klatka wyższe wymaganie wobec obiektywu więc jak jest optymalizowany a nie staruch z ery przedcyfrowej to powinien mieć większą rozdzielczość ot fizyka (ale wiadomo że w optyce użytkowej oprócz fizyki ekonomia odgrywa pokaźną rolę i niekoniecznie musi się z fizyką zgadzać).
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów