Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Domyślnie canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Witam!!

Posiadam mark II i został mi obiektyw z cropa (tamrona 17-50/2.8 XR Di II), po podłączeniu do body widać mocno przyciemnione brzegi.. moje pytanie brzmi, czy teoretycznie mogę używać tego obiektywu z tym body ( do momentu kupna innego obiektywu?), czarne brzegi mogę przecież wykadrować w photoshopie..), czy poprostu ten zestaw się nienadaje bo np. jest gorsza jakość zdjęcia lub inne np. body może się uszkodzić? (obiektyw wchodzi lekko, nic nie zawadza..)

proszę o odpowiedź i wyrozumiałość

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Teoretycznie tak, bo niezależni producenci nie dzielą szkieł na FF i APS-C. Body od jego używania się nie uszkodzi. Jednakże jest to obiektyw wykonany optycznie pod cropa.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Domyślnie

Tez sie nad tym kiedys zastanawialem, bo standardowe szkla z APSC staja sie szerokim katem w duzo nizszej cenie na FF. Ale ciezkie winietowanie + optymalizacja optyki pod mniejsza matryce chyba przekresla ten pomysl...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Teoretycznie tak, bo niezależni producenci nie dzielą szkieł na FF i APS-C.
    Nie dzielą? A Sigma DG i DC? Chyba że ja coś mylę...
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja używałem tokiny 12-24 z akceptowalnym skutkiem. Jeśli pamiętam, można było uzyskać odpowiednik 17mm. po odcięciu winiety. Ale sama winieta też się zmieniała w zależności od ogniskowej. Ale ten obiektyw miał znacznie większe pole krycia niż by wystarczało na cropa.

Domyślnie

"...optymalizacja optyki pod mniejsza matryce..." - co to oznacza?

Aha czyli na "siłę" można używać, ale chodzi mi też o jakość obrazu, jak już wykadruję (wiadomo trochę niższa rozdzielczość), ale czy porównywalnie założenie tego obiektywu do FF i cropa daje takie samo zdjęcie czy np. na FF z racji tego że nie jest on przystosowany do FF daje o wiele gorszą jakość na zdjęciu ( czy są jakieś większe różnice typu rozciąganie, zniekształcenia, gorsza ostrość itp?) pomijając fakt dłuższej obróbki zdjęcia (kadrowanie..itp) ?

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Trzeba sprawdzić czy lustro nie zahaczy o obiektyw, niektóre na cropa wchodzą głębiej w komorę lustra. Jak na szerokim kącie już robiłeś foty i nie zahaczało, to nic innego złego się nie stanie
    Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
    Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
    Olympus mju II

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Teoretycznie tak, bo niezależni producenci nie dzielą szkieł na FF i APS-C...
    Jak nie, jak tak...
    Tylko Canon uniemożliwia używanie szkieł EF-S na FF stosując w tychże plastikowe wystające "d...ki
    a zapięcie takowego szkła EF-S do FF grozi uszkodzeniem lustra.

Pozostali producenci nie stosują takich "wynalazków" dla swoich szkieł,
    i jedynym ograniczeniem po podpięciu do FF jest krótszy zakres obrazowania bez "winiety".

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Używać można, tylko po co? Nie po to chyba kupiłeś 5DII żeby teraz biadolić na szkło. Ten aparat ma duży potencjał, ale trzeba też do niego przypiąć dobry obiektyw.
    To tak jakbyś kupił nowe ferrari i jeździł na używanych chińskich oponach. Da się, ale czy warto?

Żeby zrozumieć różnicę szkieł pod FF i cropa poczytaj trochę o tym. Crop, jak sama nazwa mówi jest wycinkiem z obrazu FF, więc stosując na nim szkło dedykowane pod FF eliminowane są ich podstawowe wady jak winietowanie czy dystorsja - to tak jakbyś kadrował środek zdjęcia. Szkła dedykowane pod cropa mają od razu "ograniczony" zakres przystosowany do wielkości matrycy. FF mając większą matrycę "szerzej" widzi, ale też dzięki temu obiektyw musi być lepszy optycznie na skrajach itd. Większość obiektywów pod cropa nie pokryje obszaru matrycy 35mm i brzegi objawią się jako ciemne plamy. Poczytaj sobie tu i powinno sie wyjaśnić
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa_(fotografia)
    http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 16-05-2011 o 16:37
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danieljuss Zobacz posta
    "... ale chodzi mi też o jakość obrazu, jak już wykadruję ...
    Jak juz odpowiednio wykadrujesz to o jakosc obrazu nie musisz sie martwic. Mniejsze matryce o bardziej upakowanej ilosci pikseli sa na ogol bardziej wymagajace dla obiektywow.
    Inna sprawa jest oczywiscie sens takiego dzialania.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 16-05-2011 o 17:30

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów