Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Mieszany widok

Domyślnie canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Witam!!

Posiadam mark II i został mi obiektyw z cropa (tamrona 17-50/2.8 XR Di II), po podłączeniu do body widać mocno przyciemnione brzegi.. moje pytanie brzmi, czy teoretycznie mogę używać tego obiektywu z tym body ( do momentu kupna innego obiektywu?), czarne brzegi mogę przecież wykadrować w photoshopie..), czy poprostu ten zestaw się nienadaje bo np. jest gorsza jakość zdjęcia lub inne np. body może się uszkodzić? (obiektyw wchodzi lekko, nic nie zawadza..)

proszę o odpowiedź i wyrozumiałość

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Teoretycznie tak, bo niezależni producenci nie dzielą szkieł na FF i APS-C. Body od jego używania się nie uszkodzi. Jednakże jest to obiektyw wykonany optycznie pod cropa.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Teoretycznie tak, bo niezależni producenci nie dzielą szkieł na FF i APS-C.
    Nie dzielą? A Sigma DG i DC? Chyba że ja coś mylę...
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Domyślnie

"...optymalizacja optyki pod mniejsza matryce..." - co to oznacza?

Aha czyli na "siłę" można używać, ale chodzi mi też o jakość obrazu, jak już wykadruję (wiadomo trochę niższa rozdzielczość), ale czy porównywalnie założenie tego obiektywu do FF i cropa daje takie samo zdjęcie czy np. na FF z racji tego że nie jest on przystosowany do FF daje o wiele gorszą jakość na zdjęciu ( czy są jakieś większe różnice typu rozciąganie, zniekształcenia, gorsza ostrość itp?) pomijając fakt dłuższej obróbki zdjęcia (kadrowanie..itp) ?

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danieljuss Zobacz posta
    "... ale chodzi mi też o jakość obrazu, jak już wykadruję ...
    Jak juz odpowiednio wykadrujesz to o jakosc obrazu nie musisz sie martwic. Mniejsze matryce o bardziej upakowanej ilosci pikseli sa na ogol bardziej wymagajace dla obiektywow.
    Inna sprawa jest oczywiscie sens takiego dzialania.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 16-05-2011 o 17:30

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danieljuss Zobacz posta
    "...optymalizacja optyki pod mniejsza matryce..."
    oznacza to to, ze po zapieciu do body z aps-c obiektywu ef-s 10-22 i ustawieniu ogniskowej na 17mm obraz bedzie o wiele bardziej ostry (czy tam jak kto woli lepszy) niz po podpieciu do tego samego body 17-40L i ustawieniu ogniskowej na 17mm :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    oznacza to to, ze po zapieciu do body z aps-c obiektywu ef-s 10-22 i ustawieniu ogniskowej na 17mm obraz bedzie o wiele bardziej ostry (czy tam jak kto woli lepszy) niz po podpieciu do tego samego body 17-40L i ustawieniu ogniskowej na 17mm :]
    IMHO to nie jest takie oczywiste jak piszesz i uważam że wcale tak nie jest .
    Skąd taki pomysł ???
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Domyślnie

Tez sie nad tym kiedys zastanawialem, bo standardowe szkla z APSC staja sie szerokim katem w duzo nizszej cenie na FF. Ale ciezkie winietowanie + optymalizacja optyki pod mniejsza matryce chyba przekresla ten pomysl...

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    Tez sie nad tym kiedys zastanawialem, bo standardowe szkla z APSC staja sie szerokim katem w duzo nizszej cenie na FF. Ale ciezkie winietowanie + optymalizacja optyki pod mniejsza matryce chyba przekresla ten pomysl...
    Jesu kto ci takich ******* na opowiadal.
    Szklo nie zmienia swoich wlasciwosci i da ci ten sam kat po wykadrowaniu czarnych ramek.
    Optyka nie jest pod nic zoptymalizowana i da taka sama ostroc na cropie jak i ff po wycieciu.
    Jak się nie znasz to nie pisz głupot bo jeszcze ktoś w to uwierzy.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Jesu kto ci takich ******* na opowiadal.
    Szklo nie zmienia swoich wlasciwosci i da ci ten sam kat po wykadrowaniu czarnych ramek.
    Optyka nie jest pod nic zoptymalizowana i da taka sama ostroc na cropie jak i ff po wycieciu.
    Jak się nie znasz to nie pisz głupot bo jeszcze ktoś w to uwierzy.
    trochę uściślić trzeba bo namieszane trochę jest - szkło czyli obiektyw nie zmienia swoich właściwości czyli obiektyw 10mm pozostanie obiektywem 10mm bez znaczenia czy jest efem czy efsem czy jest podpięty do pełnej czy niepełnej klatki, jeśli jest 10mm efesem ale jego pole obrazowe kryje pełną klatkę to po podpięciu do pełnej klatki będziesz miał obiektyw 10mm podpięty do pełnej klatki i taki obiektyw da inny kąt na pełnej klatce niż daje na cropie - niestety zwykle wytwórcy obiektywów nie są tak wspaniałomyślni i cropowe obiektywy zwykle nie kryją pełnej klatki (to też jest optymalizacja np. rozmiarów i wagi) i nie jest tak bajkowo - ale to w ząden sposób nie zmienia faktu że 10mm obiektyw pozostanie 10mm obiektywem bez względu na to do czego go podepniesz.

co do drugiego zdania to obawiam się że jednak wytwórcy liczą rozdzielczość produkowanej optyki (i robią to od dośc dawna) i to się nazywa optymalizacja - obiektywy do pełnej klatki mogą mieć mniejszą rozdzielczość niż dla cropa a dla średniego formatu jeszcze mniejszą.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów