Ostatnio edytowane przez tormentor ; 17-05-2011 o 00:09
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
heeeh... dziękuję za liczne odpowiedzi i wywiązaną z tego powodu dyskusjęsporo rzeczy się dowiedziałem..
Kupując to body byłem prawie pewien, iż problemu z tym tamronem nie będzie.. i przyznam się, że nie doczytałem dokładnie jego specyfikacji (sugerowałem się czerwoną kropką na obiektywie, a z tego co mi wiadomo to tak właśnie oznaczane są w canonie obiektywy do FF, ale widocznie nie w tamronie). W tamronach oznaczenie Di lub Di II mówi o przeznaczeniu do crop'a lub FF.
Domyślałem się również że przy ogniskowej równej 17 mm na FF będzie widoczne przyciemnienie brzegów, ale myślałem że po zzoomowaniu ta winieta zniknie... :P, heh z tego wynika, że jeszcze sporo muszę się nauczyć...
I chyba poprostu dokupię tamrona z tym że 28-75/2.8 - szkoda że nie ma 24, ale mam nadzieję że będzie wystarczająco szeroki na ff..
No dobrze, że chociaż wszedł na forum.
Mógł przecież wyszperać w allegro kita 18-55 przerobionego do FF, kupić, dokręcić do puszki, kilka-kilkanaście razy klapnąć lustrem o dupkę obiektywu i wtedy wejść na forum i płakać, że nowy aparat się zepsuł...
Fajnie ale kupowanie najpierw czegoś o czym się nie ma pojęcia, bo tak, bo drogie to musi być fajne i nawet nie zaglądanie do instrukcji wcale się dobrze nie kończy.
Poza tym cytujesz wybiórczo. Na początku posta podałem też rozwiązania, niżej jest pytanie, bo ciekawi mnie też motyw. Rozumiem, że można sprzęt kupić świadomie. Rozumiem, że można mieć kasę, pójść do FJ i wydać 15k na 5DII w kicie z 24-105 i 580exII bo to najdroższy zestaw na półce i robić zdjęcia cały czas na zielonym prostokącie, bo tak, bo mam kasę.
Ale nie kumam wyprztykać się z kasy na gołe 5DII i nie wiedzieć co to, z czym to i dlaczego właśnie to a nie co innego. Bez sensu i żadnego zamysłu.
Można było cropową puszkę sprzedać razem z tamronem, jest sporo szkieł pod FF nowych i używanych które mogłyby go zastąpić.
Wydaje mi się, że jak ktoś kupuje coś świadomie to od początku do końca.
Tak samo nieświadomie. Bierze cały zestaw co mu dadzą w sklepie.
Ale rozwiązanie po środku jest co najmniej dziwne...
Nie porównałbym tego do kupowania ferrari bez kół.
Raczej do kupowania diesla i lania w niego usilnie benzyny...
(wiem, że coś trzeba wlać, ale co to już nie. Wcześniej lałem 95, spróbuję, może zadziała...)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Nie szkoda Ci będzie mieć dwóch szkieł o tak podobnym zakresie?
Sam byłem w podobnej sytuacji i zamieniłem się bezgotówkowo z kolegą T28-75 w zamian za T17-50, ale wiedziałem, że ma dobrą sztukę.
A co szerokości - jak jej zabraknie, to FF ma ten plus, że dość tanio da się coś szerszego dostać - np. analogowe szkła klasy 15-30, 17-35, 20-35...
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Wracajac do pytania i precyzując odpowiedź : używać mozesz bez obaw, niczym to nie grozi. Jednak ze sprzedażą tego szkla nie bedzie żadnego problemu, bo jest dość popularne i poszukiwane.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/