Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 78

Wątek: canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Coś już napisał

Domyślnie

"...optymalizacja optyki pod mniejsza matryce..." - co to oznacza?

mniej wiecej to co napisal kolega pod spodem:

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Szkła dedykowane pod cropa mają od razu "ograniczony" zakres przystosowany do wielkości matrycy. FF mając większą matrycę "szerzej" widzi, ale też dzięki temu obiektyw musi być lepszy optycznie na skrajach itd.
    czyli ze uzywasz na 5d2, ktory kupiles dla jakosci obrazka, szkla ktore ten obrazek psuje wszedzie poza centrum. abstrahujac od faktu, ze musisz cropowac, zeby pozbyc sie czarnych rogow czyli szeroki kat o ktory mi akurat chodzilo po wykropowaniu nie jest juz wcale taki szeroki.

Jak brakuje ci obiektywu (?) a dodatkowo fundusze nadszarpniete zakupem body to polecam 50 1.8 jako tymczasowe rozwiazanie. to jest dosc uniwersalne szklo na FF a tanie jak barszcz.

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Używać można, tylko po co? Nie po to chyba kupiłeś 5DII żeby teraz biadolić na szkło. Ten aparat ma duży potencjał, ale trzeba też do niego przypiąć dobry obiektyw.
    Tu bym się kłócił. Cropowałem parę obrazków z Sigmy 30/1.4 na 5Dmk2 i nie było tragedii - po prostu ciężej było kadrować podczas robienia zdjęcia, bo trzeba było to zrobić tak, żeby wygodnie potem uciąć winietę.

Wiele głosów było na forum, że na FF obiektywy-trupy ożywają. Też się z tym zgodzę. Widać to też w szkłach typu UWA - na cropie miałem Sigmę 10-20/4.0-5.6, na FF teraz taniego (używkę za 800 zł dorwiesz) Tamrona 17-35/2.8-4.0 i w moich zastosowaniach para FF + T17-35 bije na głowę parę crop+S10-20.

Zresztą nawet na logikę - mniejsza, bardziej upakowana matryca, wymaga szkła o większej rozdzielczości. No chyba, że bierzemy pod uwagę same wady optyczne typu dystorsja, winietowanie itd.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    czyli ze uzywasz na 5d2, ktory kupiles dla jakosci obrazka, szkla ktore ten obrazek psuje wszedzie poza centrum. abstrahujac od faktu, ze musisz cropowac, zeby pozbyc sie czarnych rogow czyli szeroki kat o ktory mi akurat chodzilo po wykropowaniu nie jest juz wcale taki szeroki.
    Mniej więcej o to chodzi, dlatego nie jestem fanem stosowania szkieł po cropa na FF. Chyba, że ktoś nie ma wyjścia, ale takie pytania zadaje się przed zakupami i można tego uniknąć.

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    Jak brakuje ci obiektywu (?) a dodatkowo fundusze nadszarpniete zakupem body to polecam 50 1.8 jako tymczasowe rozwiazanie. to jest dosc uniwersalne szklo na FF a tanie jak barszcz.
    Mi nie brakuje, mam ich pod dostatkiem , ale też mogę spokojnie polecić 50/1.8.

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Tu bym się kłócił. Cropowałem parę obrazków z Sigmy 30/1.4 na 5Dmk2 i nie było tragedii - po prostu ciężej było kadrować podczas robienia zdjęcia, bo trzeba było to zrobić tak, żeby wygodnie potem uciąć winietę.
    Nie napisałem, że jest tragedia, tylko zapytałem po co? Jak sam napisałeś nastręcza to pewnych trudności, których można uniknąć kupując szkło dedykowane. Nie zmienia to jednak faktu, że zdjęcia rzeczywiście da się takim zestawem robić.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie napisałem, że jest tragedia, tylko zapytałem po co? Jak sam napisałeś nastręcza to pewnych trudności, których można uniknąć kupując szkło dedykowane. Nie zmienia to jednak faktu, że zdjęcia rzeczywiście da się takim zestawem robić.
    Jak przechodzisz z cropa na FF, to nie zawsze stać Cię od razu na porządne szkło pod FF (kosztujące często 1/2 do 2/3 ceny 5Dmk2) i czasem trzeba się zadowolić "prowizorką".
    Ja np. Sigmę 30/1.4 sprzedałem, ale zdarza mi się podpinać cropowego fisha Samyanga pod 5Dmk2 i wycinać - więcej mogę wyciągnać z matrycy po cropie niż jak podepnę go do 40D.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A nie lepiej wymienić na tampona 28-75/2.8 który jest pod ff? albo na np. canona 28-105/2.5-4.5 II? nie trzeba dopłacać ani się męczyć... Albo w ogóle poczekać i kupić cały dedykowany zestaw?
    Nie rozumiem tej pogoni za FF... Czemu kupiłeś 5DII? Bo kumpel ma i się z Ciebie nabijał, że masz cropa? Naczytałeś się bzdur na forum, że cropem nie da się zdjęć robić? Dla lansu na pasku? Czy wcisnął Ci go pan w fotojokerze, ale nie wspomniał, że trzeba obiektyw też zmienić?
    Można chociaż było zapytać przed kupnem. Dobrze chociaż, że masz tamrona którego w ogóle da się podpiąć...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

A co to ma za znaczenie czemu kupił a czemu nie... ma FF i już / osobiście nie widzę żadnego problemu w posiadaniu nawet samego 1Ds Mark III beż jakiegokolwiek obiektywu.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    osobiście nie widzę żadnego problemu w posiadaniu nawet samego 1Ds Mark III beż jakiegokolwiek obiektywu.
    Tak, będziesz stał i nasłuchiwał jak klapie Ci migawka.

Aparat bez odpowiedniego obiektywu jest jak ferrari bez kół - dźwięk silnika usłyszy, ale daleko nie zajedziesz - tym bardziej nie ruszysz się z miejsca

Jak go stać było na 'super' korpus to niech teraz ciuła na szkło odpowiednie do korpusu. Nadal zostaję przy moim zdaniu, trzeba wiedzieć czego się chce i być gotowym na FF

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Nie rozumiem tej pogoni za FF... Czemu kupiłeś 5DII? Bo kumpel ma i się z Ciebie nabijał, że masz cropa? Naczytałeś się bzdur na forum, że cropem nie da się zdjęć robić? Dla lansu na pasku? Czy wcisnął Ci go pan w fotojokerze, ale nie wspomniał, że trzeba obiektyw też zmienić?
    a ma jakis sens taki sarkazm? sorry, ale denerwuje mnie troche takie podejscie stosunkowo czesto spotykane na forach gdzie ludzi zamieszczajacych posty w dziale "poczatkujacy" traktuje sie jak idiotow. eeehhhh....

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Tak, będziesz stał i nasłuchiwał jak klapie Ci migawka.
    Można też inaczej:
    :P

Jak go stać było na 'super' korpus to niech teraz ciuła na szkło odpowiednie do korpusu.
    Wystarczy, że sprzeda/zamieni tego Tamrona - bez przesady zatem.

Nadal zostaję przy moim zdaniu, trzeba wiedzieć czego się chce i być gotowym na FF
    Ciekaw jestem czy mówiłbyś to samo, gdybyś posiadał FF :P

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Można też inaczej:
    No można, ale zooma na pewno z tego nie wyciągnie

Ciekaw jestem czy mówiłbyś to samo, gdybyś posiadał FF :P
    Nie wiem czy zmieniło by to mój punkt widzenia. Zapewne nie. Tak jak pisałem w innym wątku FF wcale nie musi oznaczać skoku na jakości. Gdybym miał FF, to i tak każdego początkującego amatora namawiałbym na początki z cropem - chociażby nawet z powodu kosztów szkieł do cropa, a do FF.

Za to na pewno nie skakałbym jak małpa w rajtuzach, chwaląc się, że FF poprawiło mój sposób patrzenia na świat czy poprawiło moją relację z otoczeniem. FF poprawia jakość zdjęć (do tego wymagane jest odpowiednie szkło), ale czy sprawi, że moje oczy otworzą się jeszcze bardziej i zacznę robić jeszcze lepsze zdjęcia? Nie sądzę

EOT: o w końcu jest edycja EOT END.

Jedyne czego, na 100% mogę być pewien, to fakt iż FF nadwyręży mój portfel.
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 16-05-2011 o 23:45

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów