Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Zdjęcia makro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crayou Zobacz posta
    J.J. - kwestia ceny oczywiście Zdaję sobie sprawę z rezygnacji z wygód AF i kontroli przysłony. Dlatego skłaniałbym się ku manualnym M42.
    Jeśli już decydujesz się na szkło manualne, to polecam zakup jakiegoś prostego niedużego mieszka M42 i do tego obiektyw powiększalnikowy. Obiektyw nie powinien być zbyt krótki, nie polecam 50 mm, raczej 75-80 mm. Sam tak zaczynałem i efekty były bardzo dobre. Miałem "ruski" mieszek, który kurzył się w szafie już ładnych parę lat, obiektyw Meopta Anaret 4,5/80 odręciłem z powiększalnika (http://www.stopa.cso.pl/index.php?st=technika/staresp). Obiektyw trzeba było oczywiście przymknąć ręcznie do każdej fotki, dlatego bardzo przydatna okazała się mała latarka przy obiektywie, którą wykorzystuję zresztą do dzisiaj. Takim zestawem strzelone są np. te dwie fotki pająka: http://www.stopa.cso.pl/index.php?st=galeria/pajeczaki&ps=0&nr=01
    Pozdrawiam serdecznie!

Arkadiusz Stopa

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Kupując pierścienie bez automatyki do tych obiektywów które wymieniłeś (C50 1.8, T17-50 2.8 i KIT 18-55), będziesz mógł robić zdjęcia tylko na pełnej dziurze. A chyba zdajesz sobie sprawę co to oznacza dla głębi ostrości i samej ostrości zdjęcia ? Jak duża będzie GO z założonymi pierścieniami? 0,3 mm ?
    obiektywy EF można przymykać bez prądu jeżeli zdejmiesz je z korpusu trzymając wciśnięty podgląd głębi ostrości
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

J.J. - no niestety pomyłka. Aparat w M, ustawiasz żądaną przysłonę, i trzymając podgląd GO odpinasz szkło i po sprawie...
    stopa - już kiedyś byłem na Twojej stronie - bardzo pomocna. Co do zdjęć pajączka, to właśnie o taki rezultat mi chodzi. Taki obiektyw będzie raczej trudno zdobyć. Na allegro aktualnie jest 1 sztuka ale 50mm.
    Ostatnio edytowane przez crayou ; 24-05-2011 o 07:20

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów