Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Problemy z ostrością - Canon 7D, stałki i nie tylko.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Problemy z ostrością - Canon 7D, stałki i nie tylko.

Witam Kolegów!

Zastanawiam się co zrobić z następującym problemem. Ponieważ od dawna miałem problemy z trafieniem AF na pełnej dziurze dokładnie w to, co chciałem, zrobiłem test. Poniżej wyniki:

Obiektywy to (po kolei) 85 1.8 i 50 1.4, body 7D. Zdjęcia zrobione ze statywu, ze zdalnym wyzwalaniem i uniesionym lustrem. Środkowy punkt spot AF ustawiony na linię róg linii "Focus here" i lewej linii pionowej.

Mnie wychodzi, że nic w zasadzie nie jest ostre.
    Robiłem również zdjęcia z przymkniętą przysłoną, innymi obiektywami (np. 70-200 2.8 is II) i owszem, przy przymykaniu głębia się powiększa, ale nadal nic nie jest super ostre.

Gdzie szukać przyczyn?

Pozdrawiam, HA
    --------------------------
    www.hubertadamczyk.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=45

85mm wygląda, że ostrzy dobrze, natomiast sama metodologia Twoich "testów" pozostawia wiele do życzenia. Zwłaszcza jeżeli chodzi o to drugie zdjęcie.. Po skosie to robiłeś?
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co to ma za znaczenie, czy po skosie? Punkt to punkt. Czy Twoim zdaniem ostrość któregokolwiek zdjęcia jest ok? (nie chodzi mi o trafienie, tylko ostrość CZEGOKOLWIEK).
    www.hubertadamczyk.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Próbowałes powalczyc z mikrokalibracją w puszce ? Tak sie sklada, że sprawdzałes body na szkłach ktore mają niesamowitą tendencję do BF/FF. Czy problem jest identyczny na obu szkłach ? Ja zamiast tych "dziwnych" testów poprosiłbym jakies foto z natury celem rozpoznania skali problemu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hadam Zobacz posta
    A co to ma za znaczenie, czy po skosie? Punkt to punkt. Czy Twoim zdaniem ostrość któregokolwiek zdjęcia jest ok? (nie chodzi mi o trafienie, tylko ostrość CZEGOKOLWIEK).
    Ano ma ogromne znaczenie.

Sent from Galaxy S
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Próbowałes powalczyc z mikrokalibracją w puszce ? Tak sie sklada, że sprawdzałes body na szkłach ktore mają niesamowitą tendencję do BF/FF. Czy problem jest identyczny na obu szkłach ? Ja zamiast tych "dziwnych" testów poprosiłbym jakies foto z natury celem rozpoznania skali problemu.
    Z tymi tendencjami to delikatnie mówiąc bardzo przesadzasz

Sent from Galaxy S
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Ależ ty masz problem. Ja tu nie widzę niczego niepokojącego.

Domyślnie

jaki miales styl obrazow,wolane z rawu czy jpeg prosto z puszki ? to ma znaczenie ,ale moge sie mylic.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Z tymi tendencjami to delikatnie mówiąc bardzo przesadzasz

Sent from Galaxy S
    Nie przesadzam, tylko takie mam doświadczenia. Miedzy innymi dlatego nie mam już w szklarni 85/1,8 a 50/1,4 wybierałem spośród kilku.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Te pliki są wołane z RAWów. Natomiast tak samo miękko powychodziły zdjęcia z 17-40 i 70-200 2.8 is II. FF/BF to jedno, ale jak dla mnie to na tych zdjęciach nawet to, w co trafił AF (tu akurat nieźle) jest strasznie mydlane...
    www.hubertadamczyk.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów