Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Centralne kadrowanie

Widok wątkowy

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    takie wszystko idealnie podzielone i proporcjonalne jest tak schematyczne ze az imho nudne
    stary, ale na tym opiera sie cala europejska kultura.. wiec pomysl - moze cos w tym jest? sam mowisz ze nie opanowales do konca zasad a juz chcesz tworzyc wlasne... to chyba nie tak powinno dzialac?

nie wiem jak wy, ale ja nie ustalam mocnych punktow w swoich zdjeciach za pomoca lini roznych podzialow w LR, tylko robia to moje oczy
    wszystko prawda, ale np te trzy foty dowodza, ze oczne kadrowanie masz skopane, wiec moze jednak ratuj sie tym w LR... ?

jakbym mial sprawdzac swoje zdjecia ktore sa rowno skadrowane wedle lini podzialow to bym musial 3/4 zdjec skasowac
    czyli potwierdzasz to co napisalem powyzej - zacznij zatem dokadrowywac przy obrobce skoro wizjerem nie do konca umiesz i nie, nie twierdze ze trzeba wszystko robic od liniki .. te rzeczy po prostu sie czuje i widzi. a jak nie to sa do tego narzedzia.

nie chodzi tylko o mocne punktu, chodzi tez o linie, trojkaty, symetrie, zbierznosci itd. ktore wystepuja w kazdym rodzaju kadru.. nawet w tym okraglym zdjecie sklada sie z plam ktore tworza jakis tam obraz, a ten jest niczym innym jak roznymi brylami, ksztaltami, figurami geometrycznymi... mozna by dlugo wymieniac. ba, nawet umieszczenie kolorow wplywa na czytelnosc zdjecia i wplywa na kadr. i wiesz co jest najlepsze? ze nawet nie trzeba o tym wiedziec, bo mozg sam interpretuje obrazy.

jesli nie chcesz robic w/g ksiazek to przeciez nie musisz. szukanie wlasnego stylu jest jak najbardziej ok. ale rob tak zeby wszyscy robili "wow" patrzac na Twoje foty, a jesli nie robia to znaczy ze cos poszlo nie tak i przycupnij czasem nad swoim zdjeciem, rozbierz je na czynniki pierwsze i pomysl co zmienic zeby bylo lepiej? zaczal bym od skupienia sie na kadrach, bo modelki masz fajne

poza studyjnymi zdjeciami mody nie natrafilem chyba jeszcze na foto, ktore mialoby kadrowanie centralne - ktore to kadrowanie spodobaloby mi sie.
    a moze to swiadczy tylko o tym, ze malo w zyciu zdjec widziales. nie ma czegos takiego jak gatunki fotografii w ktorych centralne kadrowanie sie sprawdzi lub tez nie - wszystko zalezy od zdjecia. piszesz zeby nie zamykac sie w szablonach a sam starasz sie przypisac szablon centralnym kadrom.

ja przede wszystkim komponujac zdjecie robie wszysko zeby bylo jak najmniej centralne, dlatego zdziwil mnie komentarz czachy ze dla niego trzy moje ostatnie zdjecia sa skadrowane zbyt centralnie
    gdybym o Twoich zdjeciach napisal ze sa zle bo sa centralne, wtedy roztrzasanie centralnych kadrow mialo by sens. ale Twoje foty nie sa ani centralne, ani skadrowane klasycznie w/g trojpodzialu. jednak blizej im do centralnosci (umiejscowenie glowy, oczu itd), wiec jak mialem to napisac? dla mnie sa "za centralne" byc moze niefortunne okreslenie ktore ciezko zrozumiec, ale pomocniczo przedstawilem podzial kadru w formie linii. gdy dodasz te rzeczy ze soba powinno wynikac dosc jasno o co chodzilo. a moze to po prostu problemu z czytaniem obrazu - bez watpienia na niego patrzysz, ale nie potrafisz go do konca zinterpretowac i polaczyc ze slownym opisem? a moze to je go zle interpertuje?

podejrzewam ze na zywo zrozumial bys moj przekaz w ciagu 2 minut ... i byc moze nawet przyznal bys racje. na forum bedziemy wymieniac sie kolejnymi postami i tak bez efektu...

ogolnie bez sensu bo dyskusja powinna byc o kadrach, a nie Twoich zdjeciach. polm dal fajne przyklady centralnych portretow .. dostrzegasz roznice w porownaniu z Twoimi? zrob maly eksperyment i naloz na nie siatke zlotego podzialu ... jest szansa ze wyciagniesz z tego jakies wnioski, ale Ty sie juz chyba uparles ze bedziesz robil po swojemu, tak jak "czujesz"
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 18-05-2011 o 02:42

Uprawnienia umieszczania postów