Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Pierwsza Komunia - ceny?...

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta

Po wczorajszej uroczystości miałem jedną negatywną uwagę: SZTAMPA. Każde dziecko w ławce - PSTRYK, każde dziecko przy komunii - PSTRYK, dzieci idą - PSTRYK, dzieci klęczą - PSTRYK, zbiorowe - PSTRYK. Nie było (w każdym razie nie widziałem) żadnego "polowania". Pod koniec mszy, kiedy już był śpiew na rozesłanie, była TAKA okazja do zrobienia paru zdjęć "reportażowych" - dzieci już rozluźnione, niektóre zamyślone, niektóre roześmiane, inne rozglądające się za rodzicami, rodzice wzruszeni, młodsze rodzeństwo podbiegające do małych "komunistów", dziadkowie i babcie całujący w policzek... Tak naprawdę - najfajniejsze ujęcia. Ale wtedy obaj panowie fotografowie stali sobie już z tyłu kościoła, wyraźnie zadowoleni że "po robocie", czekając jeszcze tylko na zbiorowe fotki przed ołtarzem...

Czepiam się?...
    .
    Gdybyś kiedyś robił takie zdjęcia, to niech Cię ręka Pana broni przed sytuacją że jedne dziecko będzie miało lepsze zdjęcie niż inne. Pozostałe mamy zjadły by Cię na surowo. Robię takie zdjęcia od dwudziestu lat i wiem że jak by nagle jednej dziewczynce np. światło z witraża zaświeciło we włosach, a ona by jeszcze ładnie (choć nieświadomie) za pozowała, a ja bym tylko jednej mamie to zdjęcie dał to już po mnie . Co innego jeśli robię tylko jedno dziecko. Wtedy już mogę sobie pozwolić na "sztukę". Cena nie wydaje mi się jakaś realiów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta

Nie wiem, skąd Twoje wyliczenia: wiem, że u mnie każdy rodzic bierze minimum po 5 zdjęć, a niektórzy sporo więcej. A parafia nie należy do bardzo bogatych, więc nie sądzę żeby ci rodzice reprezentowali tych, co biorą najwięcej. I już w tym momencie (przy założeniu tych 5 odbitek) to się robi nie 350, ale 1750 zł.
    Może i u was są inne realia.
    U mnie na 47 dzieci na zdjęcia i film, zapisały się 32 osoby. Jak na zebraniu z rodzicami powiedziałem że mi to nie przeszkadza, po prostu skupie swoją uwagę na dzieciach których rodzice chcą mieć zdjęcia a film będzie zabezpieczony przed kopiowaniem wtedy dopisało się jeszcze kilka osób.

Wiesz...
    Prowadząc taką działalność musisz wliczać wszystkie koszty. Np. wymianę sprzętu co jakiś czas, amortyzację samochodu, Czynsz wynajmowanego lokalu, jakieś albumiki, telefony, prąd, komputer, oprogramowanie, itd. itd.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 18-05-2011 o 18:15 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów