Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Przeliczanie odległości fotografowania dla różnych ogniskowych

Mieszany widok

Domyślnie

swoich wyliczeń nie poparłem żadnym doświadczeniem , zrobiłem ja na potrzeby szybkiej kalkulacji czy uda się zrobić zdjęcię całej postaci obiektywem dajmy na to EF 85 np w ciasnym pomieszczeniu,

obliczyłem tangens z kąta, pola widzenia podanego przez katalog danego obiektywu ,

moje wyliczenia zapewne obarczone są jakimś błędem.

M.
    EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miniu Zobacz posta
    swoich wyliczeń nie poparłem żadnym doświadczeniem , zrobiłem ja na potrzeby szybkiej kalkulacji czy uda się zrobić zdjęcię całej postaci obiektywem dajmy na to EF 85 np w ciasnym pomieszczeniu,

obliczyłem tangens z kąta, pola widzenia podanego przez katalog danego obiektywu ,

moje wyliczenia zapewne obarczone są jakimś błędem.

M.
    Ja zrobiłem to trochę od tyłu , ale wynik wyszedł podobny. Najpierw policzyłem kąt widzenia dla ogniskowej i rzutu, a dopiero potem odległość. Miałem więcej przybliżeń (tangensy) i dlatego mój wynik pewnie jest mniej dokładny. Obaj jednak popełniliśmy mały błąd.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wrzuciłem skany tutaj. Strony 128-130 pominąłem, bo dotyczą całkiem już archaicznego sposobu określania głębi ostrości na podstawie dawno już nie stosowanych oznaczeń na obiektywach lub tabelek (DOFmaster sprzed 35 lat:-D)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów