Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Przeliczanie odległości fotografowania dla różnych ogniskowych

Mieszany widok

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Jak masz jeszcze czas to napisz dlaczego dla dłuższych ogniskowych GO jest pozornie mniejsza dla tej samej przysłony, krążka rozmycia i odległości od obiektu niż dla krótszych. Ona jest taka sama, ale pozornie (dlaczego?) wydaje się być mniejsza, dlatego wielu ludziom to się myli.
    No więc problem jest tylko w tem, że przy tej samej średnicy krążka rozproszenia, odległości przedmiotowej i liczbie przysłony, dla różnych fizycznych ogniskowych głębia ostrości nie jest ani taka sama, ani pozornie różna, ale faktycznie różna.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    No więc problem jest tylko w tem, że przy tej samej średnicy krążka rozproszenia, odległości przedmiotowej i liczbie przysłony, dla różnych fizycznych ogniskowych głębia ostrości nie jest ani taka sama, ani pozornie różna, ale faktycznie różna.

Pzdr

Grzesiu
    Sam w to kiedyś nie wierzyłem bo wydawało mi się inaczej. Nawet w tym wątku są przykłady, że GO nie zależy od ogniskowej dla tego samego odzworowania. Ale chciałem Ci udowodnić, że się mylisz, wziąłem i policzyłem. Hmm... albo źle policzyłem, albo masz rację.
    Wyszło tak (trochę inne odłegłości niż podał powyżej miniu):
    Obiekt o wysokości 1m zajmuje całą poziomą małą klatkę
    dla 50mm gdy s = 1963,(3) mm
    dla 100 mm gdy s =4106 mm.
    Przysłona 2.0

H50 = 41716,667 mm
    H100 = 166766,67 mm
    N50 = 1877,105 mm
    N100 = 4009,625 mm
    F50 = 2057,792 mm
    F100 = 4207,122 mm
    DOF50 = F50 - N50 = 180,68mm
    DOF100 = F100 - N50 = 197,49mm
    H to hiperfokalna, N przedni limit ostrości, F tylni limit ostrości.
    Jeżeli zostaną użyte dane miniu DOF50 = 180,08, DOF100 = 197,88mm.
    Różnica w DOF50 i DOF100 wyosi 9,4 %.
    Podobne wyniki daje DOF master.
    Już sam nie wiem. Sprawdzę jeszcze eksperymentalnie czy sie te policzone odległości zgadzają. Jeśli sie zgadzają, to będzie oznaczać, że GO zależy od ogniskowej dla tego samego odzworowania. Chwilowo uważam, że jednak zależy.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Nawet w tym wątku są przykłady, że GO nie zależy od ogniskowej dla tego samego odzworowania.
    Tu się całkowicie z Tobą zgadzam. Dla tej samej skali odwzorowania GO jest taka sama, niezależnie od ogniskowej. Ale ponieważ skala jest ta sama, to wprawdzie memy tę samą przysłonę i ten sam krążek rozproszenia, ale inną odległość obrazową.
    Z kolei, jeśli zrobimy zdjęcia z tej samej odległości, przy tej samej przysłonie i założonym krążku, za to z różnymi ogniskowymi, to krótsza ogniskowa da większą GO.
    Jeśli z kolei wytniemy ze zdjęcia wykonanego krótszą ogniskową fragment odpowiadający zdjęciu wykonanemu dłuższą ogniskową i porównamy je razem, to - jakakolwiek by nie była wzajemna GO - będziemy mieli z kolei różny krążek rozproszenia - bo on jest funkcją nie formatu całej klatki, ale powiększanego wycinka.
    Chyba trzeba zrobić zdjęcia próbne.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uprawnienia umieszczania postów