BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
tak, i w 350D też tak było - ale teraz canon poszedł po rozum do głowy - po co coś ma działać dłużej niż te 3-5 lat? więc bateryjka jest "niewyciągalna" - tak, jak napisał kol. Naprawiacz.
IMHO ona świeci, jak się podłącza aparat do drukarki (pictBridge).
dlatego spróbowałbym podpiąć pod drukarkę.
ale zapewne to niewiele pomoże![]()
pozdro.,
m.
no to faktycznie canon poszedł po rozum do... nie wiem gdzie. napisałem żeby wyjąc bo byłem pewien że się da, a tu zonk. Też kiedyś miałem problem z 350D i taki reset pomógł, a teraz serwis się kłania. No nic, chcą zarobić gdzie się da.
Wracając do tematu, to po podłączeniu kabla do kompa, komp wykrywa aparat?
By dostać się do bateryjki bez odkręcania, to tak jak pisałem - musiałbym wyłamać część obudowy.
Po podłączeniu do kompa komp nie wykrywa aparatu - bo jak go ma wykryć, skoro aparat się nie włącza?![]()
Jeżeli chodzi o sprzęt fotograficzny, a także o inne precyzyjne urządzenia, to ja kieruję się pewną zasadą, którą powtarzała mi moja Babcia "Dobry zwyczaj nie pożyczaj". Ale żeby OT nie robić - serwis Ci już tylko pozostaje. Tam uzyskasz chyba najbardziej pomocną:-) pomoc. Bo my to możemy sobie tutaj zgadywać, różne pomysły Ci podsuwać, ale niestety aparatu nie naprawimy.
Kiedyś tu była stopka:-)
Nie ma po co wydłubywać wewnętrznej baterii. Jest to zresztą akumulator a nie bateria, ktory ładuje się z głownej baterii i tylko podtrzymuje datę/czas.
Kiedy się wyjmie główną baterię, może na miesiąc, to sie ten akumulator rozładuje i data/czas się zresetuje.
Ten akumulator powinien wystarczyć na ~10 lat.
Coś się zawiesiło. Instrukcja prosi o wyłączanie zasilania przy wkładaniu/wyjmowaniu kabla USB.
Tak, w woli wyjaśnienia do końca sprawy. Aparat poleżał kilka dni nie włączany i się odwiesił sam, bez interwencji z serwisu. Ale strachu troszkę się najadłem![]()
To nie Ty powinieneś się strachu najadać a kolega co go pożyczył.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk