Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
Hmm co do AF to ciezko mi sie zgodzic, albo miales cos z AF w 20D. Dwoje znajomych majacych 500D i 50 1.8 marudzi na kosmiczne problemy z AF (nawet srodkowym), wrecz masakryczna nietrafialnosc. Ja z 20D nawet w cieniu trafiam bocznymi z 50 1.8, centralny praktycznie bezproblemowy(mowa o f1.8). Ogolnie majac 40D pewien czas jestem w szoku, ze boczne z 50 1.8 II w 40D (cross) wcale nie trafialy mi lepiej niz 20D )

50 1.8 II ostrzy mi dobrze zarówno z 20D jak i z 500D. Ale dopiero po porównaniu z LV widać, że jednak są błędy. Stąd czesto narzekania, że obiektyw jest mydlany na 1.8 Żaden Canon regularnym AF nie wyostrzy 50 1.8 optymalnie (tzn. do rozdzielczości matrycy) za każdym razem.

Ostrzenie w ciemnościach sprawdzałem dokładnie i systematycznie. 450D albo 500D wygrało z 20D o chyba 2EV czyli był kompletny "brak AF" kontra "pewny AF za każdym razem". Ale chodzi tu o nie o cień tylko oświetlenie typu slaba żarówka z drugiego pokoju (amazing...). A czy moj 20D ma coś z AF? raczej watpię, bo jak juz ma te +2 EV (ciągle ciemno) to ostrzy normalnie.

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
Co do bandingu wylazi na 3200 (wiadomo, bo to sztuczne ISO), ale juz nigdy go nie zauwazylem do 1600 (no chyba, ze wyciagane cienie, ale to problem canona od dawna). Wiec tak naprawde odpada tylko jedno ISO i to tylko w bardzo slabym swietle
To się w zasadzie zgadza, ja mówię o raczej srogich niedoświetleniach, np. czarny sweter kiedy banding można znależć nawet na niższych ISO. Poza tym, te szumy da się dosyć łatwo usunąć.