Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Wasze doświadczenia z 20/30d vs reszta świata

Domyślnie

Szum zależy kolego od tego w jakich warunkach wykonujemy fotografie , nie zgodzę się z tobą .

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregio Zobacz posta
    [...] bo 30d to porazka i nie jest to tylko moje zdanie.
    Ja akurat do tej grupy nie należę. Nie zgodzę się z Tobą.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregio Zobacz posta
    Ja akurat mam doswiadczenie z 20 i 30d. Juz kilka dni po zmiania na wyzszy model zalowalem swojej decyzji...Uwazam ze matryca w 30d duzo bardziej szumi, na tyle ze niektore zdjecia nawet na iso400 czyli przeciez nie tak wysokim, nie nadawaly sie do publikacji bez mocnego odszumiania co w przypadku 20d nie mialo by miejsca.Jesli mial bym kupic jeszcze raz 30d to wolal bym juz zmienic system bo 30d to porazka i nie jest to tylko moje zdanie.
    Pzdr
    W 30D jest taka sam matryca i procesor obróbki obrazu. Zdjęcia z tych aparatów są nie do rozróżnienia (potwierdzone tysiącami zdjęć w sieci) - więc jedyne co mogło być w Twoim przypadku to uszkodzony egzemplarz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Na ostatnim plenerze z młodymi miałem okazję używać 30d kolegi (mam 20d), i mówiąc szczerze nie widziałem żadnej różnicy między nimi :] albo nie dopatrywałem się bóg wie jakich drobiazgów.
    20d i 30d to dobre aparaty, szczególnie zważywszy na ich cenę.

Tak jako ciekawostkę tylko napiszę że jedno z 30d które miałem na plenerze ma jakieś 140-150tys przebiegu i migawka dalej żyje

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przemyśl

Domyślnie

miałem 20D ok 3 lat, bardzo dobrze sprawdzał się balans bieli
    nawet w trudnych warunkach dało się wyciągnąć normalne kolory bez większego rzeźbienia

teraz na 50D mam problem, większość zdjęć z lampą w pomieszczeniach wpada mi w magentę (nawet po zmianie softu), najczęściej są to ciemne partie obrazu, a dopasowywanie kolorów trwa trochę dłużej niż poprzednio

pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

20D to kawał solidnego sprzętu, 30D również. "Dwudziestkę" używałem amatorsko przez 2 lata (obecnie 40D) i polecam ją każdemu kto chce zacząć przygodę z dslr w systemie Canona a nie dysponuje większą kasą. Bardzo ładny obrazek, niskie szumy (nawet dzisiaj). Dla mnie cała seria xxD Canona była zawsze wyznacznikiem świetnej jakości za umiarkowane pieniądze (z wyjątkiem 60D niestety - ani to świetna jakość ani umiarkowane pieniądze ;-) ) Porównanie serii xxD do starych mercedesów jest jak najbardziej słuszne - typowe woły robocze. Canony w dodatku nie korodują ;-)
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 19-09-2011 o 13:15

Domyślnie

popraw mnie jeśli źle widzę ale 40D bardziej szumi ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To bardziej test wyciagania detalu z cieni. Ale jak widac wyzsze ISO 20D radzi sobie lepiej jak 40D, na ISO 100 40D chyba ma nieco przewagi.

Zdjecia zrobilem okazyjnie bedac u kolegi, bylem pewny, ze w tym temacie 40D zje na sniadanie 20D. Mylilem sie widac.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    To bardziej test wyciagania detalu z cieni. Ale jak widac wyzsze ISO 20D radzi sobie lepiej jak 40D, na ISO 100 40D chyba ma nieco przewagi.

Zdjecia zrobilem okazyjnie bedac u kolegi, bylem pewny, ze w tym temacie 40D zje na sniadanie 20D. Mylilem sie widac.
    Wyrównywałeś ekspozycję jakoś? Przy takim samym iso oraz czasie obrazek z 20D powinien być trochę jaśniejszy chyba?

PS: Lr 2.6? Mam wrażenie, że starsze wersje ACR lepiej sobie radziły z obrazkiem z 20D/30D niż z czterdziestki.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 20-09-2011 o 19:59
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów