Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Wasze doświadczenia z 20/30d vs reszta świata

Mieszany widok

Domyślnie

Przeobiłem juz Pentaxa k200D po,poźniej była 20D sprzedałem i kupilem Pentaxa K10D ( dobre manulane stałki) i wróciłem znowu do 20D (żałuje tylko że Canon nie zastosował tej samej polityki co Pentax - chodzi mi o bagnet). Pentaxowe manuale są naprawde swietne, lecz korupsy cyfrowe odstaja od Canonowskich

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Koperski Zobacz posta
    Przeobiłem juz Pentaxa k200D po,poźniej była 20D sprzedałem i kupilem Pentaxa K10D ( dobre manulane stałki) i wróciłem znowu do 20D (żałuje tylko że Canon nie zastosował tej samej polityki co Pentax - chodzi mi o bagnet). Pentaxowe manuale są naprawde swietne, lecz korupsy cyfrowe odstaja od Canonowskich
    zgadzam się co do manualnych stałek Pentaxa, zakładałem 50/1.7 do k100d super- bajka jednym słowem. Co do body to Pentax jak dla mnie za mała puszka poza tym by w razie potrzby aby zmienić szybko iso czy np balans bieli to trzeba było wchodzic w menu a w Canonie mam wszystko pod ręką

Domyślnie

Z aparatów tej klasy miałem 10D, 30D i 400D i do dziś uważam, że z tych trzech puszek - najlepsze zdjęcia wychodzą z 10D. Na plus 10D to na pewno pancerny korpus i jak to ktoś już napisał "gwoździe można wbijać" i bardzo dobra ergonomia, na minus - niska rozdzielczość i bardzo mały wyświetlacz. 400D wspominam dość dobrze ale był bardzo plastikowy (trzeszczał w moich łapskach) i po 40.000 klapnięć wysiadł spust migawki, a i ergonomia do najlepszych nie należała. Co do 30D to wielu z Was się pewnie ze mną nie zgodzi, bo zachwalacie te body, ale ja wspominam go najgorzej. Być może trafił mi się felerny egzemplarz (takie miałem przemyślenia), ale poza większą rozdzielczością i lepszym używalnym ISO wszytko działało gorzej niż w staruszku 10D. Strasznie duże opóźnienie migawki, słaba jakość obrazka nawet z podpiętymi "L-kami" to tylko niektóre z jego wad. Do dziś żałuję, że sprzedałem 10D za marne pieniądze - mógł leżeć i czekać na swój "comeback" jako zapasowe body.

Pozdrawiam
    D3

Uprawnienia umieszczania postów