Witam ponownie!
Dziękuję za odzew! Bardzo cenne uwagi. Przy okazji pojawiają się odpowiedzi na inne pytania, których nie zdążyłem nawet zadaćDzięki Siudym za test.
Coraz bardziej przekonuję się do swojego wyboru. Trochę jeszcze ten k10d mnie zastanawia. Na jednej aukcji, w cenie 1600, jest dość ciekawy zestaw. Dual kit co prawda, ale jeśli te kity Pentaxa takie zupełnie do kitu nie są...Żeby tylko był choć ciut popularniejszy ten system...
Przy okazji. Są tu tacy co to sobie Rokkory podpinają? Mam na myśli te z przerabianym bagnetem(nie przez przejściówkę). Jak Wam się sprawują? Dużo zachodu? Warto? Jakieś przykłady?(jeśli mogę powybrzydzać to najlepiej ze stałkami typu 50/1.7, jakieś tele 135, 200)
Czytałem gdzieś kiedyś o tym, że występują jakieś problemy z obiektywami pełnoklatkowymi pod aps-c. Nie pamiętam fachowych nazw, ale chodziło o efekty optyczne. Słyszeliście cokolwiek?
Innym problemem, często wspominanym, jest oczywiście manualne ostrzenie w ponoć małych i ciemnych wizjerach. Mierzyłem sobie ostatnio 500D w sklepie...nie przyglądałem się za długo(trochę speszony byłem i nie chciałem tam im tego śnurka urwać) i wydawało mi się, że nie jest tak źle. Jak tu wypada 20/30d? Jak z pomiarem światła?
To tyle na razie. Z góry dziękuję za kolejne rady i wyrozumiałość
Pozdrawiam.