mialem 10D i 30D teraz mam 5D i jako opcjonalne drugie body 450D.
porownanie 30D jest drobniejsze i nieco bardziej plastikowe od 10D (tym to mozna bylo gwozdzie wbijac) ale matryca jest wyraznie lepsza.
450D pod wzgledem budowy jest oczywiscie duzo mniejsze i duzo bardziej plastikowe, a ergonomia mi kompletnie nie pasuje do szybkiej pracy, ale matryca jest znacznie lepsza niz 30D. jako ze normalnie nie robie szybkich zdjec, to mialbym spora zagwozdke czy wybrac tego trabancika czy 30D, bo jednak sensor tego 450D jest swietny, chociaz ten celowniczek za wielki to nie jest.
jesli chodzi o konkurencje, to mialem przelotne kontakty z Nikonami D70/D80 i z jakas Alfa bodajze A200. Nikony lubie pod wzgledem trzymania w lapie, natomiast nigdy nie przekonywaly mnie ich matryce. poza tym, co by nie mowic, sa jednak bardziej plastikowe niz canonowskie xxD.
jesli chodzi o Sonolte, to majac jakis tam zamierzchly sentyment do ergonomii Minolty nawet sobie z tym korpusem poradzilem i nie byl on zly w lapie, natomiast dzialanie AF, szczegolnie z kitowym 18-70, dziala naprawde leczaco na krytyke 5Dmatryca tego nie byla najgorsza, ale tez zadne szalenstwo i jednak wolalbym 30D...
z Pentaksem nie mialem do czynienia.