To mój pierwszy post. Tak więc, na początek wypadałoby się przywitać. Tak więc, witam serdecznie!
Wiem, wiem. Temat wałkowany. Ale spójrzcie tylko, poczytajcie te wątki...powtarzają się w nich tylko cechy ze specyfikacji producentów, jakieś stereotypy; dużo jest sprzeczności i to w kwestiach gdzie jednak nie ma miejsca na dywagacje jak na przykład w wypadku ergonomii... Mało jest wypowiedzi popartych doświadczeniem z więcej niż jednym korpusem. Dlatego miałbym prośbę, jeżeli moderator na to pozwoli (i jeśli znajdą się tacy uprzejmi), żeby właśnie takie wypowiedzi się tu pojawiły. Znam z grubsza plusy dodatnie i ujemne modeli, które mnie zainteresowały i nie oczekuję tu argumentów w stylu, że "k10d to jednak uszczelniony i stabilizację ma a 20d to jednak starszy...chociaż to inna półka"...itd itp. Mnie interesuje jak to wygląda w praktyce.
Jak w temacie. Wstępnie zainteresowałem się 20/30D. To co zaraz wymienię niektórych pewnie oburzy.No bo jak tu porównywać sprzęty z tak różnych półek. No ale nie każdy od razu miał Canona i nie od razu był to aparat bardziej zaawansowany.
ND80, k10d, k200d, a200/300, C10d, C400/450d, a może coś nowego 500d? D3000, D5000?
Jakie były Wasze i obiektywne i subiektywne odczucia przy porównywaniu tych korpusów. Jakie problemy napotkaliście albo rozwiązaliście dzięki przesiadce(czy nawet przy okazjonalnym użytkowaniu) z jednego modelu na drugi? Czy zmiany były warte swojej ceny? Czy może ktoś doznał np. szoku jakiegoś?Czy możecie obalić na podstawie własnych doświadczeń mity, które można znaleźć "na internecie"?
Dziękuje z góry serdecznie za wszelkie odpowiedzi! I jeszcze raz, proszę, niech nikt mi tu nie pisze, że decyzje muszę podjąć sam itd., gdyż jak pisałem wyżej, oczekuję tu tylko wymiany doświadczeń najlepiej z co najmniej dwoma korpusami, a jeszcze lepiej z różnymi klasami sprzętu, a nie stwierdzenia co jest lepsze.
Uwaga!Dopuszczalne są też porównania pomiędzy innymi puszkami, nie tylko 20/30D.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.