Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Windows nie widzi karty CF

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Oddzielmy linuksa i windowsa na chwilę i skupmy się tam gdzie jest problem.
    Jest szansa że w logach ubuntu będzie napisane w jakim trybie chodzi czytnik z kartą.

Coś już napisał
    Miasto
    Sanok

Domyślnie

Podłącz czytnik z włożoną kartą pamięci.
    Kliknij prawym klawiszem myszy na Mój komputer (lub Start>>Komputer)i wybierz zarządzaj.
    Następnie Magazyn>>Zarządzanie dyskami
    Wybierz zamontowaną kartę pamięci i kliknij na nim prawym klawiszem myszy, następnie "Zmień literę dysku i ścieżki..."
    Następnie dodaj lub zmień na jakaś wolną literę dysku aby nie pokrywała się z innymi już istniejącymi literami dysków.

Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kromka1983 Zobacz posta
    Podłącz czytnik z włożoną kartą pamięci.
    Kliknij prawym klawiszem myszy na Mój komputer (lub Start>>Komputer)i wybierz zarządzaj.
    Następnie Magazyn>>Zarządzanie dyskami
    Wybierz zamontowaną kartę pamięci i kliknij na nim prawym klawiszem myszy, następnie "Zmień literę dysku i ścieżki..."
    Następnie dodaj lub zmień na jakaś wolną literę dysku aby nie pokrywała się z innymi już istniejącymi literami dysków.

Pozdrawiam
    Panie Kolego Kromka! Bieszczady to mój ulubiony rejon fotograficzny który namierzam ponownie nawiedzić we wrześniu lub październiku. Nalegam by się spotkać i przy piwku czy tez mocniejszym trunku zamówionym na mój koszt dla Ciebie pogadać o rożnych sprawach i ponarzekać na aparaty i ich zdzierczych producentów. Ewentualnie mogę dostarczyć pewną ilość % pod wskazany adres przejazdem.
    Jakież to śmieszne w swej prostocie rozwiązanie acz jak piorunująco skuteczne.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zzz Zobacz posta
    Kliknij prawym myszy na "Computer" w exploratorze, wybierz "manage">storage>disk management i zobacz co system tam wypisuje. Może Ci się nakładają literki z jakimś dyskiem sieciowym?
    Czasami ręce opadają
    Powyżej porada z maja
    Równie prosta w swojej prostocie bo taka sama.
    Tylko co ma do tego karta CF UDMA ?

Miłej imprezy.

Coś już napisał
    Miasto
    Sanok

Domyślnie

mierkiewiczm
    Zapraszam serdecznie zarówno w Bieszczady jak i na piwko :-) Kontakt przez PM.

7four
    Niby ta sama porada ale jednak po polsku bardziej skuteczna jak widać. (Nie każdy Polak pracuje na windowsie w wersji angielskiej).

Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czasami ręce opadają
    Powyżej porada z maja
    Równie prosta w swojej prostocie bo taka sama.
    Tylko co ma do tego karta CF UDMA ?

Miłej imprezy.
    Bo wtedy tylko sprawdziłem czy cos sie nie pokrywa, a teraz zmieniłem na daleka literkę. Dysków sieciowych nie mam. Tym bardziej to wszystko dziwne że inne karty widzi w tym samym czytniku a z napisem UDMA juz nie.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kromka1983 Zobacz posta
    mierkiewiczm
    Zapraszam serdecznie zarówno w Bieszczady jak i na piwko :-) Kontakt przez PM.

7four
    Niby ta sama porada ale jednak po polsku bardziej skuteczna jak widać. (Nie każdy Polak pracuje na windowsie w wersji angielskiej).

Pozdrawiam
    Cieszę się że się udało, oczywiście, jest to wiadome jakiej wersji kolega używa, ale chyba nie w tym wątku. Na forum raczej wszystkiego nie wypytamy tak jak "przy ladzie" dlatego z założenia, jeżeli osoba która ma problem nie zaznaczy, ani nie odniesie się do propozycji (sorry chłopaki nie mam wersji angielskiej itp), można zgadywać w nieskończoność. Nie każdy polak musi się również znać na komputerze, ale mógłby przynajmniej postarać się sobie pomóc :-D

Problem z przypisaniem litery dysku z czytnika, nijak się ma do rodzaju karty wkładanej w port CF, no chyba że międzyczasie w "ferworze walki" zmieniane były porty USB, ale to też chyba nie jest napisane :-D

Podeślijcie później te fotki z Bieszczad :-D

Coś już napisał
    Miasto
    Sanok

Domyślnie

Porty Usb jako tako nie są problemem chyba, że występują na nich jakieś konflikty sprzętowe itd.
    Różne karty też nie powinny być problemem, ale... U mnie w pracy wiecznie ktoś ma problem z pendrivami i brakiem jego widoczności w systemie. Niektórzy odłączają dyski sieciowe aby podłączyć pendriva i się "wstrzelić"( 2 wolne litery miedzy c: a z: ??. Innym z większymi uprawnieniami w systemie zalecam opisaną wyżej metodę. Problem jest wtedy kiedy system nie potrafi sam przyporządkować poprawnie pierwszej wolnej litery dysku do partycji sprzętu.
    Przyczyn jest wiele. Począwszy od płyty głównej i jej biosu, poprzez system, sterowniki, układy czytników kart i na końcu same karty jak i ich zależność/kompatybilność z poprzednikami.

Jak uda się spotkać i popełnić jakieś klatki to zdjęcia myślę też będą.

Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Problem z przypisaniem litery dysku z czytnika, nijak się ma do rodzaju karty wkładanej w port CF, no chyba że międzyczasie w "ferworze walki" zmieniane były porty USB, ale to też chyba nie jest napisane :-D
    Kilka różnych czytników ten sam port USB i w każdym czytniku widoczne są karty o różnych pojemnościach od 1 do 4 giga - karta 8 gigowa nie była widziana. To samo było na XP proff SP3 oraz na 7 Proff.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Używałeś tej karty wcześniej do czegoś? Windows przypisywał literę dysku w/g zapamiętanego w rejestrze identyfikatora karty.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów