Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Szkła systemu FL w korpusach FD/NewFD

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wyszków, Warszawa, Piastów

Domyślnie Szkła systemu FL w korpusach FD/NewFD

Jak ma się sprawa funkcjonalności takiego szkła w porównania do systemowych.
    Gdzieś na zagranicznym forum wyczytałem, że pomiary światła wykonuje się już przymkniętym obiektywem do wybranej wartości przysłony; domyślam się, że FL nie miał dźwigienki domykającej odpowiednio przysłonę dopiero po wciśnięciu spustu migawki. Czy aparat AE1 Program, będzie prawidłowo mierzyć ekspozycję dla przymkniętego szkła, a może trzeba otwierać dla pomiaru, i przymykać do zdjęcia?

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

cała sprawa jest opisana w instrukcji obsługi canona AE-1 PROGRAM (i innych) w rozdziale "stopped down aperture metering".

chodzi o to, że obiektywy serii FL nie posiadają popychacza informującego pudełko, jaka przysłona jest zadana. pomiar odbywa się zatem przy zablokowanej dźwigni podglądu głębi ostrości, tj. przy przysłonie przymkniętej do wartości roboczej. aparat nie może być ustawiony na tryb "PROGRAM". po wciśnięciu do połowy spustu migawki, lub światłomierza, należy tak manipulować pierścieniem przysłony lub kołem nastaw czasów migawki, aż zaświeci się wartość przysłony 5,6 w celowniku. dla ułatwienia przy tej wartości migawki, znajduje się mały prostokącik. podobnie to wygląda w canonie AE-1. jednym słowem, mierzyć się da, ale jest to dość upierdliwe.

pozdrawiam!
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Dopiero zaczyna
    Miasto

Domyślnie

Dzięki,
    Okazuje się, że z rozpędu zakupiłem jedno szkło FL. Może da się przeżyć.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

jak jedno to luz. a jakie, jeśli można spytać? może 1,2/55?
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Dopiero zaczyna
    Miasto

Domyślnie

Nieee. Takie szkło to bym się cieszył. To 135mm 3.5. Raczej się nie zadomowi. Nie udało mi się wycofać z oferty. Niestety.

Uprawnienia umieszczania postów