Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Jaki obiektyw "do wszystkiego"

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Moze po to by moc te 1200zl dolozyc do porzadniejszego szkla?
    Sami tu zawsze na forum przeciez wlasnie tak radzimy - tansze body + drozsze (lepsze) szklo a nie na odwrot.
    ja rozumiem ze moga byc takie kryteria, chociaz zupelnie samych tych kryterium nie rozumiem. jak juz pisalem - dla mnie puszka to nie jest tylko jakies opakowanie do matrycy

i tak jak pisalem - mocno bym sie zastanawial nad 24-105 do cropa. w tej cenie mozna chocby kupic 24-70/2.8. albo 28-135 IS. ze pierwszy jakosciowo lepszy i ze dzialka swiatla wiecej droga nie chodzi - nie trzeba chyba nikogo przekonywac. a czy 28-135 w cropie duzo ustepuje 24-105... chcialbym to zobaczyc zanim wydam 3x tyle pieniedzy za ten drugi
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    .... a czy 28-135 w cropie duzo ustepuje 24-105... chcialbym to zobaczyc zanim wydam 3x tyle pieniedzy za ten drugi
    sam sobie ocen http://www.luminous-landscape.com/re...s/24vs28.shtml
    a z tą krytyka 350d to kolega lekko przesadza...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Troche przemyslalam sprawe. Wiec moze jednak jakis przyzwoity obiektyw o dluzszej ogniskowej, ktory uzupelni "kita" (te 70-200 o ktorych tyle piszecie?)? Nie mam na razie super wymagan, najbardziej zalezy mi jednak portretach dziecka i rodziny, ostatecznie skoro fotki wakacyjne robilismy i a40 i dalej ciesza nasze oko to 300d + lepszy obiektyw powinno wystarczyc.

A czy do 2tys jakis "uniwersalny" w miare dobry da sie kupic...?

Od jakiego zooma potrzebna jest stabilizacja?

dzieki
    Ola

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Połączyłem dwa wątki - ten i "Jaki obiektyw do canona 350D (uniwersalny)".

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Nie, nie jest tak. Lustrzanka jest lepsza i to dużo, nawet ze standardem, tyle że do niej trzeba sobie jeszcze kupić jakąś książeczkę i się nauczyć robić zdjęcia samemu, a nie polegać na trybach tematycznych czy automacie, który z pewnych względów sprawuje się gorzej niż w kompaktach. Jeszcze dużo przed Tobą!

Jakbyś pokazała jakieś konkretne zdjęcie, z którego nie jesteś zadowolona, to pewnie dałoby się zdiagnozować błędy i coś konkretnego poradzić.
    Mam I to nie jedna Ale chyba... kiepskie te ksiazki ;-)

Koledzy twierdza, ze zle ustawiam balans bieli. Faktycznie korekta balansu bieli w sofcie przynosi poprawe ale i tak cos jest nie tak z tymi zdjeciami. Sa po prostu notorycznie niedoswietlone. Pod choinke kupilismy lampe blyskowa; za jakis czas moze bedzie lepiej z ta jakoscia

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    sam sobie ocen http://www.luminous-landscape.com/re...s/24vs28.shtml
    a z tą krytyka 350d to kolega lekko przesadza...
    hmmm...

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    mocno bym sie zastanawial nad 24-105 do cropa
    to ze 24-105 ma lepsza jakosc niz 28-135 w pelnej klatce mnie zupelnie nie dziwi. gdyby tak nie bylo, to Canon by tego drugiego nie wypuszczal jako obiektywu praktycznie kitowego do 5D. za 3x wyzsza cene.

miedzy 17-40 a 16-35 tez widac roznice jak sie to wepnie do czegos z cropem mniejszym niz 1.6. co z tego, jesli w puszkach z 1.6 roznica sprowadza sie praktycznie do lepszego swiatla 16-35.... i nadal dwukrotnie wyzszej ceny

moje pytanie bylo precyzyjnie: o zachowanie w cropie. dziekuje za podanie linku do testu szkiel w FF, ale to akurat zupelnie nie pasuje do postawionego pytania

a czy 350D to dobra puszka...? wszystko zalezy od potrzeb. dla mnie osobiscie nie jest i nie kupilbym jej majac takie fundusze (8000zl liczac zgrubsza 350D + 24-105/L). bezdyskusyjnie wolalbym dolozyc do 20D, nawet gdyby to oznaczalo oczko slabszy obiektyw. powody wyjasnilem wczesniej
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olgajam
    Troche przemyslalam sprawe. Wiec moze jednak jakis przyzwoity obiektyw o dluzszej ogniskowej, ktory uzupelni "kita" (te 70-200 o ktorych tyle piszecie?)?
    70-200/4 to bardzo porzadne tele do puszki z cropem i jesli masz na nie pieniadze to na pewno warto kupic. ladnie rysuje, jest dosc szybkie a przy tym rozmiarowo nieduze i lekkie. do 2000zl moze sie nie zmiescic, ale juz okolo 2500zl mozna, o ile wiem, trafic jakies egzemplarze

od kazdego, ktory w danych warunkach oswietleniowych jest zbyt ciemny, zeby mozna bylo robic zdjecia z reki

a tak serio: jesli fotografujesz duzo w swietle zastanym to dobrze miec 28-135 IS albo lepiej 17-85 IS. ten drugi zwlaszcza wtedy, gdy fotografujesz w pomieszczeniach, gdzie szeroki kat sie zdecydowanie przyda.

w przypadku teleobiektywow stabilizacja ma znaczenie glownie gdy fotografuje sie obiekty nieruchome. z dziecmi ten numer Ci chyba nie przejdzie ale niech sie wypowiedza Ci co takich szkiel uzywaja. ja osobiscie teleobiektywu uzywam wzglednie rzadko
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Troche przemyslalam sprawe. Wiec moze jednak jakis przyzwoity obiektyw o dluzszej ogniskowej, ktory uzupelni "kita" (te 70-200 o ktorych tyle piszecie?)? Nie mam na razie super wymagan, najbardziej zalezy mi jednak portretach dziecka i rodziny, ostatecznie skoro fotki wakacyjne robilismy i a40 i dalej ciesza nasze oko to 300d + lepszy obiektyw powinno wystarczyc.

A czy do 2tys jakis "uniwersalny" w miare dobry da sie kupic...?

dzieki
    Ola
    Pan moderator połaczyl watki, zrobil sie leciutki chaos i pewnie nie zauwazycie mojego posta gdzies tam w srodku wiec zadaje pytania raz jeszcze To to zacytowane

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

stabilizacja przydaje się zawsze ale jeśli nie masz jakichś wielkich wymagań to może pomyśl o dosyć przeciętnym szkle ale ze stabilizacją - mianowicie EF-S 17-85 IS. jasność ( a w sumie to ciemność ) ma taką samą jak kit ale ma o te 30 mm więcej i ma stabilizację. kosztuje teraz właśnie coś ok. 2 tysiaków.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Pan moderator połaczyl watki, zrobil sie leciutki chaos i pewnie nie zauwazycie mojego posta gdzies tam w srodku wiec zadaje pytania raz jeszcze To to zacytowane
    Jak wcześniej pisałem, moim zdaniem nie ma sensu dublować "zakresu" jeżeli masz kita. Możesz spokojnie kupić 70-200 f4 to bardzo dobre szkło w tym przedziale cenowym (ok. 2500). Niestety nie ma IS, wersja z IS i światłem 2.8 kosztuje niestety dużo, dużo więcej. Możesz też pomyśleć o nowym Canonie 70-300 IS, ponoć niezły optycznie i ma na długim końcu 300mm co nie jest bez znaczenia.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów