Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Jaki obiektyw "do wszystkiego"

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jaki obiektyw "do wszystkiego"

Witam,

Jestem nowa, poczatkujaca amatorka i raczej bez wygórowanych ambicji sprzetowych. Mam 300d ze standardowym obiektywem, a chcialabym kupic jeden, w miare dobry ale za rozsadna cene, obiektyw z lepszym zoomem niz ten standardowy i po prostu wymienic go i nosic tylko ten lepszy (i jak najrzadziej zmieniac). Troche poczytalam na temat obiektywow ale postanowilam jednak zadac pytania z nadzieja, ze jednak mnie nie przegonicie .

Jakie parametry powinien spelniac typowy, przecietny obiektyw "do wszystkiego" i jaka firme i jaki obiektyw polecalibyscie? Cena tak 1 - 1.5tys.
    Fotografowac bede glownie wlasne dziecko, rodzine dalsza i blizsza i robic fotki wakacyjne.
    Czesto brakuje mi dobrego zooma ale wiem, ze przy duzym zoomie konieczna jest stabilizacja obrazu a wtedy obiektyw robi sie duzy i ciezki (chcialabym cos w miare dobrego ale tez rozsadnych rozmiarow).

Marza mi sie dobre zdjecia portretowe mojego dziecka. A na razie 'zamazywanie' tla srednio mi wychodzi a ten standardowy obiektyw chyba w tym nie pomaga.

dzieki z wszelkie sugestie, pozdrawiam
    Ola

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli chcesz jak najrzadziej zmieniać, a jakość obrazu taka, jaką daje standardowy obiektyw Ci wystarczy, to fundnij sobie superzooma 18-200 sigmy.

Jeśli jakość też chcesz mieć lepszą, to niestety trzeba zmniejszyć oczewiwania co do zakresu ogniskowych. Jakiś Tamron 28-75 na przykład czy coś w tym stylu od Sigmy czy Tokiny.

"Rozmazane tło" można mieć i przy kicie, tylko trzeba wiedzieć jak się kontroluje głębię ostrości i jakie są ograniczenia kita. Do tego dobrze jest mieć jasne szkło, ale kitem też się da.

Nawiasem mówiąc wydaje mi się że chcesz pogodzić sprzeczności. Też tak kiedyś chciałem i miałem tę sigmę, którą proponuję. Ale zmieniłem zdanie i przekonałem się ze zmiana obiektywu to nic strasznego. "Rozmazane tło" dość ładnie zrobisz obiektywem Canon 50 1:1,8 za 300PLN, tyle że trzeba go sobie zmieniać i zakładać stosownie do okoliczności.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz. Zdaje sobie sprawe, ze nie mozna miec wszystkiego w jednym i do tego za tzw. rozsadna cene
    Chcialabym po prostu w miare dobry obiektyw za kwote, ktora wymienilam.
    Do noszenia plecaka z obiektywami i czestej wymiany na razie nie jestem przekonana (maz tez nie jest chetny a poza tym mamy do noszenia akcesoria naszego dziecka ) W tej chwili chcialabym miec jeden obiektyw, ktory bedzie zalozony na stale i umozliwi mi glownie fotografowanie dziecka i rodziny.
    Troche tych zdjec z zamazanych tlem juz zrobilam - dobrze wychodza mi w sumie tylko na zewnatrz. Zrobilam calkiem sporo zdjec wewnatrz ale mam wrazenie, ze lepiej wychodza z kompaktu - A620. Troche musze przyznac mnie to irytuje - A620 ma chyba lepszy obiektyw niz ten standard w 300D?

Jesli mialabym wybrac pomiedzy jakoscia a zoomem, to oczywiscie wole jakosc o ile mniejszy zoom mi wystarczy do robienia ladnych zdjec portretowych. Jaki zoom wystarcza?

dziekuje
    Ola
    Ostatnio edytowane przez olgajam ; 26-12-2005 o 14:27

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Myślę ,że jeśli chcesz mieć zoom'a i być zadowoloną z jakości otrzymywanych zdjęć - w twoim wypadku głównie portretów- to bierz Tamrona 28-75/f2.8 . Obiektyw jasny, chwalony za jakość optyczną przez wiele osób i do tego jeszcze mieszczący się z ceną w granicach jakie podałaś. Nowy można wyrwać już za 1300 albo i taniej jak dobrze poszukać
    pucha i grucha

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przepraszam za pytanie ale czy tego Tamrona, o ktorym piszesz mnozy sie jeszcze razy 1.5 'pod cyfraka'?

dzieki
    Ola

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olgajam
    Do noszenia plecaka z obiektywami i czestej wymiany na razie nie jestem przekonana (maz tez nie jest chetny a poza tym mamy do noszenia akcesoria naszego dziecka )Ola
    Myślę że dołożenie do tego małej torby na aparat i jeden obiektyw nie zmieni zasadniczo sytuacji jeśli chodzi o bagaż. Małą torbę można włożyć do plecaka z pozostałymi rzeczami. A 50-ka jest tak mała, że w zasadzie do kieszeni można ją włożyć.

Troche tych zdjec z zamazanych tlem juz zrobilam - dobrze wychodza mi w sumie tylko na zewnatrz. Zrobilam calkiem sporo zdjec wewnatrz ale mam wrazenie, ze lepiej wychodza z kompaktu - A620. Troche musze przyznac mnie to irytuje - A620 ma chyba lepszy obiektyw niz ten standard w 300D?
    Nie, nie jest tak. Lustrzanka jest lepsza i to dużo, nawet ze standardem, tyle że do niej trzeba sobie jeszcze kupić jakąś książeczkę i się nauczyć robić zdjęcia samemu, a nie polegać na trybach tematycznych czy automacie, który z pewnych względów sprawuje się gorzej niż w kompaktach. Jeszcze dużo przed Tobą!

Jakbyś pokazała jakieś konkretne zdjęcie, z którego nie jesteś zadowolona, to pewnie dałoby się zdiagnozować błędy i coś konkretnego poradzić.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Przepraszam za pytanie ale czy tego Tamrona, o ktorym piszesz mnozy sie jeszcze razy 1.5 'pod cyfraka'?

dzieki
    Ola
    Nie ma co przepraszać, po to jest dział "dla początkujących", żeby pytać
    Owszem, trzeba sobie przemnożyć ale razy 1.6 ponieważ mnożenie przez 1.5 odbywa się tylko w Nikonach, gdzie matryca jest nieco większa od Canonowskiej.
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Chcialbym zwroić uwagę, że po cropie x1,6 ten Tamron jest obiektywem raczej mało uniwersalnym. Po przeliczeniu jego kąt widzenia odpowiada ogniskowym 45-120mm i ze swiatłem f/2,8 staje się on rewelacyjnym zoomem portretowym, jednak absolutnie nie spełnia założeń typu:
    "typowy, przecietny obiektyw "do wszystkiego"
    "obiektyw z lepszym zoomem niz ten standardowy i po prostu wymienic go i nosic tylko ten lepszy (i jak najrzadziej zmieniac)"

Te założenia idealnie spełniają Sigmy 18-125 i 18-200. Są przeciętne, uniwersalne i z "lepszym zoomem".
    O ile Tamron jest nawet ponad przecietny jeśli chodzi o jakosć tworzonych przez niego obrazów, o tyle na pewno po cropie nie jest uniwersalny, ani też z "większym zoomem".
    Teraz tylko trzeba zdecydować co ważniejsze: portret czy uniwersalność?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

kon-max
    Guest

Domyślnie Jaki obiektyw do canona 350D (uniwersalny)

Witam.
    Mam zapytanie.Jestem zainteresowany zakupem obiektywu do canona 350D.Mam dylemat jaki mam wybrac,jestem amatorem i aparatu uzywam zarówno w pomieszczeniu celem zarejestrowania imprez rodzinnych jak i na spacerach i wycieczkach,Chciałbym aby ten obiektyw był w miare uniwersalny.W moim zainteresowaniu są następujące obiektywy-Canon 17-40mm f/4L USM ,Canon EF 24-105 mm F4.0 L i Sigma 18-50 2,8 EX DC .,Prosze o podpwiedż ktory mam zakupic.Dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam-Konrad

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

do trabanta 24-105L ?? po co? dlaczego? jaki byl w takim przypadku sens oszczedzania tych 1200zl i kupowania wydmuszki zamiast porzadnego korpusu?

nie rozumiem tego kompletnie

z tego zestawienia osobiscie wybieralbym Sigme 18-50/2.8.
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów