Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: EOS 20D - pierwsza prezentacja

buitre
    Guest

Domyślnie

Może niektórzy juz widzieli, ale sample z 20D znajdziecie tutaj:
    http://www.canon.co.jp/Imaging/eos20...ple-e.html#top
    Czy będzie tak dobrze okaże się w praniu.

A onanistom sprzętowym przypominam oczywiście (jeśli jeszcze ktoś nie wyszedł z amoku i zapomniał zajrzeć):
    http://www.dpreview.com/articles/can...0d/default.asp
    http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/20d.html

No, no, zapowiada się ciekawa jesień. Bilety na autokar do Kolonii pod koniec września będzie można kupić tylko u koników

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może niektórzy juz widzieli, ale sample z 20D znajdziecie tutaj:
    http://www.canon.co.jp/Imaging/eos20...ple-e.html#top
    Czy będzie tak dobrze okaże się w praniu.
    Niestety tego typu sample są hooya warte, ISO 100, manual i f. od 10 w górę (nawet przy portrecie). Dodatkowo nie jest samplowane żadne ze szkieł EF-S tylko 35/1.4 i 50/1.4. Najbardziej interesujące jest jak sobie poradzi 20D z ISO od 400 w górę. Przy tym samym rozmiarze metrycy co 10D i 300D, a o wiele większym upakowaniu pixeli, teoretycznie szumy powinny być wyższe niż w 10D. Co prawda Canon twierdzi, że zastosował rozwiązania redukcji szumów (podobne jak w D60) i szumy są na poziomie 10D - ale chcę to zobaczyć na własne oczy to uwierzę.
    Także przychylam się do opini, że wyjdzie w praniu.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za linka - ciekawe. Jeśli to okaże się prawdą (sami się zastrzegają, że to prototypowy egzemplarz) i zostanie potwierdzone samplami przy wysokim ISO, to rozumiem dlaczego proponuja tak ciemny obiektyw (17-85/4.5-5.6).
    No to będę miał duuuży problem z wytłumaczeniem sobie dlaczego mam nie kupić 20D

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

buitre
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Niestety tego typu sample są hooya warte, ISO 100 (...)
    Nie obiecywałem, że będzie 1600 - Canon potrafi stopniować emocje. Do poniedziałku (23 sierpnia) firma dała szlaban na publikowanie innych sampli, więc pierwsze szumy ujrzymy już niedługo.

Jeśli jednak prawdą jest to co pisze www.imaging-resource.com ("Noise is lower at all ISO ratings, especially above ISO 400. Canon claims ISO 1600 on the 20D is approximately equivalent to ISO 400 on the 10D, a two stop improvement."), to konkurencję czekają ciężkie czasy.

Cena w USA $1499, więc czyżbym przygodę z cyfrą miał zaczynać właśnie od 20D?
    Przypomnę żonie, że w styczniu mam urodziny.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no no... D20 zapowiada sie calkiem smacznie az slinka leci
    na photokinie trzeba koniecznie odwiedzic stoisko CANONa moze i DS MKII bedzie w werjsi BETA? mhmm
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Qrna, a już się zdecydowałem na Sigme 70-200/2.8 - i co teraz mam zrobić
    Zdecydowanie najpierw szkla, pozniej body chyba ze stare ci sie rozsypalo lub miales skopane ponad 50% zaplanowanych zdjec z powodu ograniczen sprzetu .
    Tak zgoda, ale raczej chodzi mi o kompatybilność - kupię w tym roku Sigmę, po nowym roku body i co? I się okaże, że se moge podpiąć starego 70-210, ale nie Sigmę
    To sobie zrechipujesz panikarzu .
    Z Tamronami nie ma klopotow zadne body dSLR, z Sigmami - tylko ze starszymi, rechipowanie pare groszy tylko kosztuje (60zl? dobrze pamietam? ).
    Jedyny problem to wlasnie czy ETTL-II bedzie dzialal (raczej nie ).

[ Dodano: Pią Sie 20, 2004 4:08 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    BTW: Nie wiem czy zauważyliście że wyszedł analogowy następca 300V (Rebel T2)
    Nie wiem czy zauwazyles ze jestesmy w podforum dSLR .

Wszystkim ktorzy zastanawiaja sie nad kupnem dSLR, lub chca np zmienic 300D 20D mozna zdecydowanie polecic - ledwie jakies 200$ drozszy od 10D a raczej lepszy niz gorszy (sa juz testy ISO i szumow, ciekawe jak z jakoscia).

Btw ja juz zdecydowalem... najpierw kompletuje szkla i akcesoria (jutro powinien dotrzec do mnie grip), potem upgrejduje kompa (glownie nowy monitor, RAM DDR i USB 2.0 potrzebne), a dopiero potem jak mi pierdutnie 10D tak ze naprawa bedzie nieoplacalna, lub jak zauwaze jakies jego ograniczenia ktore beda mi przeszkadzac w robieniu takich zdjec jakie bede chcial robic (na razie jest idealny - robi to co chce i tak jak chce by robil) - dopiero wtedy zmiana.

- 8 MP - 40x60 zrobilem z 10D i wyglada OK... z lepszymi obiektywami bedzie jeszcze bardziej OK
    - 5fps, 23 bufor - do sportu przydatne, mi by sie pare razy przydalo ale nie na tyle czesto by zmieniac.
    - 0.2 sec startu vs 2.5 w 10D - 2.5 sec to "just a nuissance" - niewielka przeszkoda, ale zawodowym fotoreporterom moze przeszkadzac. Ja takim nie jestem
    - 9 point AF, much faster AF - ulozenie punktow AF bardzo ciekawe, prawie w mocnych punktach (narozne) i prawie w 2/3 wys/szer (gorne, dolne, boczne)... ale i tak wole centralny i przekadrowanie. Na szybkosc AF nie narzekam, czasem zauwazam ze "moglby byc szybszy" ale nie niszczy mi to ujecia na tyle by szukac szybszego... i znowoz - licze ze w lepszych szklach i AF bedzie rowniez szybsze (lepsze szkla to Sigma 70-200 2.8 EX i Canon 17-40 4L, Tamrona nie zmieniam ).
    - Digic II , improved image quality - hmmmm... pokazcie no to palcem, jakies fotki pomiedzy 10D a 20D a MkII gdzie wyraznie widac to 'improved image quality"
    - EF-S compatibility. Z tgo co widac dwa nowe EF-S nie beda sie roznic konstrukcja od poprzednich EF-S, czyli po przypasowaniu tych obiektywow lustro w 10D nie powinno w nie trzaskac, czyli moze sobie kiedys kupie tego 10-22 spilowanego kiedys 8)
    - migawka 1/8000 i x-sync 1/250 - moze byc przydatne, ale nie zauwazylem by aktualne osiagi 10D w tych parametrach ograniczaly mnie w jakis sposob - mozna dac sobie rade z 1/4000 i 1/200
    - USB 2.0 - przydatne... ale gdy zmienie plyte i kupie czytnik na USB 2.0 to juz odpadnie jako argument
    - long exposure noise reduction control - ciekawe... ale tylko ciekawe (nocne i tak statyw+ISO100)
    - mniejszy, lzejszy i przez to nowy grip - spryyytneee ze strony Canona - uczynic nowy model niekompatybilny z poprzednimi i nowa serie akcesoriow puszczac
    - cos tam o wizjerze i manual focus - trzeba by zajrzec i poprobowac ale MF to ja bardzo rzadko uzywam
    - pozostale roznice (parameter sets, B&W, separate sRGB/Adobe, oddzielne zapisywanie RAW/JPG, WB shift/bracketing, menu hints, record review przez INFO, zmieniony design jak przycisk on/off, layout przyciskow, gumka na zlaczach, joystick) to albo *******ki, albo wodotryski albo rzeczy ktorych nie uzywam (WB shift/bracketing na przyklad).

Podsumowanie zrobilem na bazie roznic wypisanych tu: http://www.dpreview.com/news/0408/04...non_eos20d.asp
    I dla mnie roznice nie warte sprzedawania 10D i lekkiego doplacenia do 20D, ale warte kupienia 20D zamiast 10D... chyba ze 10D stanieje zaraz a dodatkowo pojawi sie masa uzywanych w sprzedazy - wtedy warto jednak kupic uzywanego 10D w dobrym stanie w cenie 300D niz nowego 20D.

Jesli AF bedzie zdecydowanie szybszy (jak w 10D vs D60) i cena 20D spadnie do ok 1100$ to jednak lepiej kupic nowego 20D niz uzywanego 10D
    I tyle z moich dywagacji - czekamy az ktos sie tu z forum pochawli nowym 20D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Btw ja juz zdecydowalem... najpierw kompletuje szkla i akcesoria (jutro powinien dotrzec do mnie grip)
    Gadu gadu, jestem pewien, że gul chodzi, a jak tylko weźmiesz dwudziestkę w ręce, wiadomo, że nic Cię nie powstrzyma.. Pogonisz 10D, zanim cena spadnie Popatrz na to z tej strony: przywieziony przez znajomka z USA będzie kosztował jakieś 5,5Kzł. :] Czego życzę Ci serdecznie.
    Mam nadzieję, że zmiany na rynku nie popsują całkiem cen D30, będę jeszcze przed świętami zamieniał na 10D ...hmm, czy na pewno na 10D?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafalski
    Btw ja juz zdecydowalem... najpierw kompletuje szkla i akcesoria (jutro powinien dotrzec do mnie grip)
    Gadu gadu, jestem pewien, że gul chodzi, a jak tylko weźmiesz dwudziestkę w ręce, wiadomo, że nic Cię nie powstrzyma.. Pogonisz 10D, zanim cena spadnie
    Widac slabo mnie znasz .
    Ja znam swoja 10tke i wiem ze mi doskonale odpowiada. Zdecydowanie wole nowe szkla niz nowe body i kazdemu bee tak doradzal, kto by mial dylemat czy zmieniac body czy kupywac szkla (zreszta juz w tym watku tak doradzam :P ).
    Za to patrzac na dateline nowych modeli... moze za rok na jesieni cos jeszcze nowszego sie kupi .

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów