no ale EF nadal bedzie obslugiowany wiec w czym problem ? - kupujac 20D nie zenisz sie na stale z EF-S.Zamieszczone przez Aszu
no ale EF nadal bedzie obslugiowany wiec w czym problem ? - kupujac 20D nie zenisz sie na stale z EF-S.Zamieszczone przez Aszu
Nie zauważyłem, że pisze EF-S support.
Przynajmniej tyle dobrego.
//mj
nikonowski dx ma sie niezle, wiec mysle ze ef-s tez da sobie rade..
Taki jeden mały szczegół mi się przypomniał - E-TTL II będzie Ci działał tylko z 70-210/3.5-4.5, z resztą nie...Zamieszczone przez Vitez
Dokładna lista szkieł z którymi E-TTL II działa tu : http://photonotes.org/articles/eos-flash/#distancedata
Żesz w morde, zapomniałem o tym, że 15 fisheye nie jest na liście, no cóż trudnoZamieszczone przez Krzychu
![]()
50 1.4 takze...Zamieszczone przez gietrzy
10D + Stuff
28-135 IS nie ma na liście.... Smutek i nostalgia....![]()
Bez paniki panowie. To nie oznacza od razu ze ETTL II nie bedzie dzialal z tymi obiektywami...
to jest tylko udogodnienie:
"while E-TTL II does use distance data when it’s available and when it’s appropriate (eg: when using direct non-bounce flash), it doesn’t prevent you from using older lenses. "
Podejrzewam ze gdy obiektyw nie wysyla info o odleglosci to zadziala jak zwykly ETTL - mierzac po prostu w wybrany punkt ostrosci nie biorac pod uwage odleglosic, czyli trzeba stare sztuczki stosowac.
Dodatkowy hint:
"I have no information as to whether any third-party lenses compatible with the EF lens mount are capable of returning distance data."
Tak wiec o swojego Tamrona i Sigme musze gdzies indziej zapytac... ale to dopiero jak bede mial body z ETTL-II![]()
Krótko mówiąc wprowadzenie E-TTL II przy sporej niekompatybilności z systemem który miał być uniwersalny jest s****ysyństwem![]()
![]()
![]()
![]()
Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0
? Potraktuj to jak bonus. Oczywiste jest - jak pisze Vitez powyżej - że z resztą szkieł będzie zwykły E-TTL bo inaczej to w ogóle nie miałoby sensu... A poza tym to co mieli niby zrobić ? Nie wprowadzić w ogóle ? Do wszystkich szkieł wsadzić Ring USM'y co by podniosło stosownie ich cenę ?Zamieszczone przez Leprekan
Poza tym mam wrażenie że przynajmniej co po niektórzy wyolbrzymiają potencjalne zalety E-TTL II. Mnie tam do niczego potrzebny nie jest, nie bardzo widzę dlaczego miałby za niego płacić jak zdjęciom które robię ze zwykłym E-TTL'em niczego (pod względem ekspozycji z błyskiem) zarzucić nie mogę...
[ Dodano: 19-08-2004 ]
Ciekawe jak to sprawdziszZamieszczone przez Vitez
Bo zdaje mi się że żadnego infa czy aparat chodzi w jednym czy w drugim nie będzie.... Będziesz musiał rozgrzebać obiektywy
Poza tym coś mi się zdaje że oczekiwanie infa o odległości z obiektywów firm niezależnych (szczególnie od Sigmy) to mocny nadmiar optymizmu...
BTW: Sam mam Sigmę 28-70/2.8 EX![]()