Sunders, mam wrażenie, że nie rozumiesz tego co się do Ciebie pisze.
Pisałem ja, pisał koraf na temat mrugania w puszce. Ja rozumiem, że Arek może być dla Ciebie guru w kwestii obiektywów, ale ja uważam, że w kwestii potwierdzania ostrości (jeśli chodzi o Zeissy) to się grubo myli.
Zamiast pisać na forach i kwestionować może wybierz się do sklepu gdzie taki Zeiss jest dostępny i go sobie sprawdź.
MC_ a ja mam wrażenie, że Tobie niezwykle trudno jest przyjąć do wiadomości, że można mieć inne doświadczenia od twoich "jedynie słusznych"Przymierzając sie do kupna 50-tki próbowałem m.in. tego zeissa na 50D i mam taką opinię, że na f1,4 to potwierdzenie ostrości nie zawsze pozwala na uzyskanie akceptowalnie ostrego obrazu :-?
Widocznie masz zbyt mało wprawy.
Ja na tym polemikę z Tobą kończę i życzę miłego popołudnia.
Być może :-? Jest to mimo wszystko bardziej prawdopodobne, niż to że wszystkie sigmy 50/1,4, które w swoim czasie testowałeś miały AF który pozwalał bez problemów trafiać w punkt na 5DmkII, czego o ile mi wiadomo nikomu nie udało się powtórzyć
Wyluzuj się czasem.Również życzę Ci miłego popołudnia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
IMO zanim się kupi tego zeissa warto sprawdzić czy w mniej wprawnych rękach i na 400D jest tak samo jak u Was na 5DmkII :-?
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 11-05-2011 o 16:10 Powód: Automerged Doublepost
W dyskusji w tym watku nie masz racji i co wiecej wynika z niej, ze raczej z Zeiss-em ZE nie pracowales(a jak bylo tak jak piszesz to znaczy ze nie umiales skorzystac z potwierdzenia ostrosci w aparacie EOS i to wszystko jedno jakim). Ostrzenie manualne w tym obiektywie z potwierdzeniem ostrosci w aparacie dziala bardzo dobrze. I tyle, a moze az tyle.
w reporterce manualne szklo jest w zasadzie bezuzyteczne, chocby nie wiem jaka mial super budowe i precyzyjny pierscien :]
poki co wszyscy na tym forum - bez wyjatku - posiadajacy obiektywy zeiss'a tylko je wychwalaja rozpisujac sie o ich wspanialosci i podajac zdjecia testowe (od biedy przykladowe)
zero przykladow jak te obiektywy rysuja w praktyce.
pytam bo serio jestem ciekawy.
czy moglbym zobaczyc zdjecie z zeiss 50/1.4 ktore sugerujac sie waszymi opiniami przebija jakoscia/plastyka/bokeh'em to co mi daje Canon EF 50/1.4 ?
niektore z moich zdjec:
http://canon-board.info/showthread.php?t=66886
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
A kto tu pisał, że do reporterki jest ten obiektyw ? Do reporterki jak potrzeba mam 70-200II :razz:. Jak podasz na priv mail to Ci parę RAW podeślę (nie robię modelek) z zeiss 50/2.0 macro, nie mówię, że canon jest złym obiektywem, ale zeiss jest lepszy optycznie i to z całym przekonaniem, gdyż miałem canon 50/1.4 oraz 50/1.2L do testów.