Mam cropa C400D. Chcę zakupić stałkę do portretów i zastanawiam się nad powyższymi szkłami.
Czy macie doświadczenie i co polecacie? Mam do dyspozycji do 3000 złotych.
Pozdrawiam
Mam cropa C400D. Chcę zakupić stałkę do portretów i zastanawiam się nad powyższymi szkłami.
Czy macie doświadczenie i co polecacie? Mam do dyspozycji do 3000 złotych.
Pozdrawiam
Pstrykacz amator. Canon 400D + Canon EF 16-37L / 2.8 + Sigma 50mm / 1.4 + Canon Speedlite 580EXII + 2 x Canon Speedlite 430EXII
A powiedz mi czy onanizujesz się cropami 1:1 na f1.4?
A czy to ważne czym się onanizuję. W planach jest zakup FF, więc pod tym kątem pytam i patrząc w przyszłość.
Pstrykacz amator. Canon 400D + Canon EF 16-37L / 2.8 + Sigma 50mm / 1.4 + Canon Speedlite 580EXII + 2 x Canon Speedlite 430EXII
Tak, jest to ważne.
Sigma jest większa i trochę bardziej ostra na f1.4-f1.8
Zeiss jest genialnie zbudowany, mniejszy i lekko mydli na pełnych dziurach, ale za to plastyka jest w mojej ocenie nie do pobicia w tej ogniskowej.
Dlatego właśnie pytałem o onanizm nad ostrością.
W takim razie nie zrozumiałem przesłania :P
Zdarza się, ale bardziej poszukuję do portretów przy bardziej przymkniętej dziurze.
IMO ostrość,"plastyka" i bokeh "przemawiają" za sigmą![]()
IMO nie masz racji z wyjątkiem ostrości, ale to już kwestia gustu.
Sigmę miałem kilka(naście) razy, Zeissa mam i nawet do głowy by mi nie przeszło zamienić.
no to jest po jeden :-) Ja mam dostęp do Sigmy i jestem nią zachwycony, ale to pewnie przez to, że Zeissa nie używałem i nie mam porównania.
Jeśli jesteś zachwycony Sigmą, to ją kup. Serio. Przy okazji zaoszczędzisz kilka stów.